Toekomst corona

Goedemorgen allen,

Het najaar en winter staan voor de deur en met oog op de toekomst zitten we nu serieus te denken om te verhuizen.
Ons huis te verkopen en van de overwaarde een goedkoper huis weer te kopen en de overwaarde in de hypotheek te steken en dan met lage maandlasten te dealen.
We betalen nu 1200 euro pm. Prachtig groot huis grote tuin garage. Geen gevoel met de buurt kids zitten hier niet op school en sociale contacten hebben ze hier niet (we wonen er nu 2 jaar). We mogen van de makelaar met 1,5 ton overwaarde rekenen want dat is het minimale volgens hem in de huidige markt waar de prijzen wat dalen.
Dat is serieus veel geld natuurlijk. We kunnen dus terug zakken na z'n 600/700 euro per maand. Energie label A. Huis is ook helemaal af. In de wijk waar de kids opgegroeid zijn. Maar we gaan dan natuurlijk wel inleveren we gaan na een tussenwoning met kleinere tuin en geen garage. Vind het best lastig.
We kunnen ons huis nu prima betalen maar, alles word rete duur, ik wil mij niet gedwongen laten vaxineren en werk in de zorg. Dus dat gaat problemen opleveren (waarschijnlijk). Door de Corona zijn we gaan merken dat herinneringen maken en samen zijn veel belangrijker is dan een groot huis. Wij deden uiteraard ook mee met die materialistische manier van denken. Wat ik van jullie wil geen idee. Even van me afschrijven en wellicht helpen jullie meningen mee in de overweging. 😉

1760 x gelezen, 5

reacties (29)


 • life1234567

  Klinkt als een goed idee!!!!! Ik zie alleen maar voordelen in wat je schrijft :-)

 • Jvb

  Ik zou in jullie geval terug verhuizen. Ik vind een huis an sich geen reden om ergens te gaan wonen. Voor mij spelen locatie en financiën een veel grotere rol dan het soort huis. Ze zeggen niet voor niets 'location, location, location'. Van een huis kun je altijd wel wat leuks maken, van de buurt niet. En ik wil niet dat het huis bepaalt hoe we kunnen leven, ik wil niet werken voor de hypotheek zeg maar, én ik wil dat mijn omgeving bij ons past.

  Wij hebben ons huis gekozen omdat het aan onze belangrijkste voorwaarden voldeed:
  - een hypotheek waarmee we de vaste lasten konden betalen op 1 van onze inkomens (veel eigen geld ingelegd) om zo financiële vrijheid te behouden. Die vlieger gaat met de huidige prijzen voor gas/stroom/boodschappen even niet meer op trouwens
  - een buurt waar de kinderen goed buiten/op straat kunnen spelen en waar veel kinderen wonen
  - zaken die we dagelijks/wekelijks nodig hebben dichtbij, school, opvang, sport, werk, supermarkt, hondenuitlaatgebied
  - 4 slaapkamers, met een gezin van 5
  Het liefst wilden we een garage, een tuin zonder inkijk van buren en niet ouder dan 30 jaar, maar daarvan waren we bereid om iets te laten varen. We hebben met dit lijstje in de hand gekeken welke huizen dan in aanmerking kwamen en bekeken welke goed voelde. Uiteindelijk hebben we toch alles van onze lijst kunnen aftikken.

  Ik vond ons huis eerst wat groot (135m2) en de zeer groene tuin (90m2) vergt flink wat onderhoud. Maar sinds de lockdowns en het thuiswerken waardeer ik de ruimte ook wel echt. Het is hier zoete inval van buurtkinderen en vriendjes, regelmatig 5, 6 kinderen in huis of de tuin en de garage wordt volgend jaar omgebouwd tot 'jeughonk'. Ik zou niet snel de stap nemen om kleiner te gaan wonen nu, maar dat is wel omdat naast een fijn huis ook de omgeving als de financiën helemaal top zijn hier. Voor mij wegen ze echt alledrie mee. Bij jou winnen de financiën en de buurt bij de optie verhuizen. Huis is een twijfelpunt, maar dat is wel de enige van de drie die je zelf kan beïnvloeden. Je kunt echt van elk huis iets moois maken. Bij de optie blijven, wordt je huis een gouden kooi.

 • Pcuk

  Wat een fijn bericht. En precies zoals ik het ervaar. Echt onwijs bedankt.

  Wij gaan van 151 na 135 dat is helemaal prima. Alleen de garage laten we varen die hebben we niet. Verder top! Je slaat echt de spijker op z’n kop. Deze had ik nodig. 🙏

 • Bosco

  Wij wonen ook niet groot, maar zijn heel gelukkig. De kinderen allebei een eigen kamer. Wij hebben een caravan gekocht en zijn bij mooi weer geregeld op pad. Ik vind het optimaal genieten.

 • Pcuk

  Precies dat leven

 • Pindakaasappel

  Ik weet niet of je nu vrijstaand woont, maar hou ook rekening mee dat je andere mensen gaar horen. Hoe nieuw het huis ook is. Wij hebben een woning uit 2020 en je hoort de buren goed, vooral als zij kinderen over de vloer hebben. Daar moet je wel tegen kunnen.

 • Pcuk

  Wij wonen vrijstaand maar de tuinen grenzen wel aan elkaar. Het is geen woning achteraf zeg maar. En doordat de tuinen achterons ook allemaal aan elkaar zitten horen we de buren erg goed. Helaas hebben onze buren 5 honden die mega vaak blaffen.

 • Pindakaasappel

  Ik heb het meer over geluiden binnenshuis. Je hoort bijvoorbeeld een kind die als een gek heen en weer rent als keihard gebonk. Buren die de trappen op racen. Heb zelf altijd vrijstaand gewoond en dat was echt een stap terug. Hadden dat niet verwacht in een 2020 huis. Gaan daarom nu weer vrijstaand wonen.

 • esoranje

  Wij lossen steeds zoveel mogelijk af op ons huis waardoor je maandlasten ook flink zakken. Is dat ook een optie? Daarnaast vinden wij ook herinneringen maken veel belangrijker dan spullen. Spullen kopen we dan ook vaak tweedehands via MP.

 • Pcuk

  Veel aflossen gaat niet lukken we hebben geen mega spaar rekening of schenkingen.

 • Druif89

  Zeker doen! Je hebt helemaal niet zoveel ruimte nodig om te leven. Wij hebben ook een behoorlijk groot huis (wel op platteland, dus niet zo veel waard). Wij overwegen ook echt om kleiner te gaan, omdat we steeds meer merken dat dit helemaal niet is wat we nodig hebben (en destijds pre kinderen wel dachten). Maar wij hebben geen hoge lasten, wonen dicht bij familie en school en nog 'n vast energiecontract dus op dit moment blijven wij waar we zitten. Maar als jij geen binding hebt met de plek waar je nu zit zeg ik gaan.

 • Pcuk

  Leuk die veranderingen en hoe je dan tegen alles aan gaat kijken.

 • Assiral

  Klinkt als een mooi idee! Ik zeg doen💪

 • MamaRosali

  Toen wij een huis kochten wilden we ook het meest haalbare. Een vrij nieuwe hoekwoning met 4 slaapkamers. De maandlasten zijn 800 dus het valt mee en ik zou niet willen stoppen met werken. Ik wil hier nooit meer weg, leuke buurt en echt ik mag in mijn handjes knijpen maar toch.. ik betrap me vaak op het idee dat het heus wel minder had gekund. Ik ben verder totaal niet materialistisch, dus ons huis is vrij leeg. Lekker veel speelruimte voor de kids, maar ik denk niet dat ik minder gelukkig ben in een kleiner huis. Dus ik zeg: doen! Ik denk dat je veel meer gaat genieten van je vrije ruimte in budget en/of in tijd.

 • Pcuk

  Nou precies dat denken wij ook. En dan praten we nog over een lekker ruim huis.

 • Lindaaaaaaaa

  Lastig. Ik vind huis etc belangrijk. En hypotheek oversluiten? Wij betalen voor 30.000 meer maar 10 euro in de maand meer

 • Pcuk

  Oversluiten heeft geen nut we hebben onze hypotheek pas 2 jaar en meteen lang vastgezet tegen lage rente 👌

 • Aliemama

  Ik woon met mijn man (en straks onze baby) in een Tiny house en heb bijna al mijn spullen weggedaan. Alleen over gehouden waar ik echt blij mee ben. Wat een rust en vrijheid geeft dat! Maar een van ons hoeft te werken, en omdat we off grid leven hebben we ook geen problemen met de energierekening. Wij gebruiken alleen wat we zelf opwekken en nodig hebben.

  Ik zeg niet dat Tiny Houses voor iedereen zijn, maar geloof me, het doen met minder ruimte en minder spullen is echt een zegen. Het geeft vrijheid om je te richten op wat je echt belangrijk vindt. Ik denk dus dat kleiner gaan wonen in een gezellige buurt dicht bij school zeker een goed idee is! Het klinkt tegenstrijdig, maar minder ruimte en spullen geeft juist ruimte. Uiteraard wel in goed overleg met je man en kinderen. Dus ja ik zeg doen!

 • Pcuk

  Wat heerlijk om dit te lezen. Mijn hoofd staat nog op de materialistische stand. En ik zou idd niet of minder kunnen gaan werken.

 • billys

  Ik zou zooo graag in een tiny house willen wonen. Of misschien een small house. Maar er zijn hier in de buurt helemaal geen projecten en de gemeentes houden het vooralsnog tegen. En ver verhuizen zien we niet zitten.

  Tof dat het jullie is gelukt!

 • Snowman

  TO: ik snap je helemaal! Wij staan er haast hetzelfde in. Hebben momenteel het huis te koop staan met hopelijk iets meer overwaarde nog en willen net als Aliemama ook off grid gaan leven. Lekker terug naar de basis wat vrijwel vanzelf gaat al. We zijn zo verwend geworden dat we denken veel nodig te hebben. Maar niets is minder waar. Daarnaast hebben we plannen te gaan emigreren naar het zuiden van Europa. Stuk land kopen om vervolgens zelfvoorzienend te kunnen gaan leven. Ook hier een baby op komst. Gefeliciteerd trouwens Aliemama. 🥰

  Misschien zouden jullie even kunnen wachten met gelijk iets terug te kopen. Misschien eerst even iets huren? Gezien de oversterfte kun je verwachten dat er huizen vrij komen op enig moment en dat de prijzen zullen gaan dalen. Die kanteling zie je nu al.

  Suuces in elk geval en heel veel geluk gewenst!

 • Pcuk

  Dank je wel. Of grid mooi idee.

  Huren in onze omgeving is echt onmogelijk nergens kom je tussen of je betaald aan huur al 1200 euro.

 • Nog-even!

  Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn wanneer je kindje groter wordt. Ik heb tot mijn tweede in een kleine stacaravan gewoond. Dat ging met wat creativiteit wel. Maar mijn ouders zagen mij tot een veel vrolijker kind worden, toen we verhuisd waren naar een rijtjeswoning: ik kreeg eindelijk binnen de ruimte om te lopen en spelen... De kleine ruimte belemmerde mij blijkbaar.

 • Nog-even!

  Goed idee! Je kunt natuurlijk ook kijken naar een hoekwoning met garage. Dan zit je nog steeds veel goedkoper dan in een vrijstaand huis. Als je een lage rente hebt, kun je die meenemen... Wij wonen met 3 kinderen in een hoekwoning. Thuiswerken gaf wel wat voeten in de aarde, maar verder is het echt prima te doen en zijn we blij dat we hier met een lage hypotheek zitten. Onze ruime tuin, geeft in de woonkamer een fijn ruim gevoel. En voor de kinderen heerlijk om te spelen. Of je in een nieuwe buurt contacten krijgt, hangt voor het grootste deel af van je eigen instelling... Wij hebben overburen die er inmiddels een jaar of 5 wonen, die zich nooit hebben voorgesteld en geen boe of bah zeggen. Hun kinderen spelen niet buiten en ze hebben dus 0 contact. Eigen keuze... Maar jammer voor de sfeer...

  Een school in de buurt, maakt ook dat je sneller nieuwe contacten legt... Als jij je open opstelt, kun je het op de meeste plekken best vinden!

 • Pcuk

  De nieuwe buurt waar we na terug zouden gaan hebben we altijd fijn gewoond. Met voor de kids ook sociale contacten. We zijn na de wijk erna verhuisd omdat we daar meer huis voor ons geld konden kopen. Helaas is een hoekhuis met garage daar ook minimaal 6 ton. Dus dat word hem niet helaas.

 • Nog-even!

  Oei, ja, dat zijn andere prijzen dan hier... Hier heb je een hoekhuis zo rond de 350.000... Dat is echt andere koek...

 • Pcuk

  Hahaha yep hier ligt het nog vrij hoor. Je hebt ze wel voor minder maar dan woon je of in een wijk waar we echt niet willen wonen. Of er moet zoveel aangebroken.

 • Pcuk

  Hahaha yep hier ligt het nog vrij hoor. Je hebt ze wel voor minder maar dan woon je of in een wijk waar we echt niet willen wonen. Of er moet zoveel aangebroken.