Dag 16-17: Avondeten zonder strijd

Dag 16

Banana bread, glutenvrij
Tebbe en ik maakten samen banana bread, een glutenvrije versie. Als ik iets broodachtigs maak in een glutenvrije versie, is het altijd maar afwachten of het echt lekker is. Vaak wordt het een beetje droog of wat smakeloos. Ik gebruikte een recept dat ik op internet vond als basis en maakte er mijn eigen recept van (met veel minder (en kokosbloesem-)suiker en o.a. blauwe bessen erin). Het was heel makkelijk te maken. Tebbe vindt het geweldig om dingen in de keukenmachine te stoppen en 'm aan en uit te zetten. Ik had van tevoren niet het hele recept gelezen. Toen we het spulletje in de oven hadden gezet, zag ik pas dat het 1 uur in de oven moest. Het was ondertussen bijna slaaptijd voor Tebbe en hij was nogal teleurgesteld dat hij niet eerst van het bananenbrood kon proeven. Dat kon ik me goed voorstellen. Volgende keer dus eerst kijken hoe lang het in de oven moet! Toen het klaar was, kon ik wel meteen proeven en het is echt heel lekker geworden!

Ik kook gewoon wat ik lekker vind
Deze avond had ik zoiets van: ik kook gewoon wat me op dat moment echt lekker lijkt (en hou natuurlijk rekening met de smaak van mijn vriend en Tebbe) en dan zie ik wel wie wat opeet. Die middag las ik een blog van iemand die weleens een 'rice bowl' voor iedereen maakt. Eigenlijk is dat gewoon rijst in een kom met daar bovenin allerlei lekkere restjes van de dag ervoor. Zo'n idee sprak me wel aan, maar dan alles vers. Dus ik kookte rijst en keek ondertussen wat we nog allemaal in huis hadden:
- kikkererwten: van driekwart maakte ik humus met paprika erin en het overgebleven kwart deed ik zo in een kommetje. Tebbe vindt ze heerlijk zo los.
- maiskorrels: die deed ik ook zo in een klein kommetje
- nori (zeewier): Ik was even vergeten dat niet alleen ik, maar ook Tebbe dat ook lekker vindt. Ik knipte anderhalf vel in kleine reepjes en deed ze in een glas
- sesamzaadjes: daar maakte ik gomassi van (gestamptje gebakken sesamzaadjes met gestampt zeezout), dat is heel lekker over de rijst.
- Quorn voor Tebbe en Tofustukjes met kruiden voor mezelf en mijn vriend.
Alles bij elkaar is het iets wat ik heel lekker vindt en het is erg gezond.

Hmmm!
Het was heel lekker bij elkaar. Tebbe vond al die kleine bakjes waar iedereen uit mag pakken wat 'ie wil hartstikke leuk. Hij heeft uiteindelijk vooral kikkererwten, mais en nori gegeten. Van de rest wat kleine hapjes. De humus vond Tebbe niet lekker, dat kon ik me voorstellen omdat er best wat (rauwe) knoflook in zit. Iedereen heeft echt lekker gegeten :)

Toetje
Het toetje was natuurlijk... banana bread! Tebbe was alweer een beetje vergeten dat we het hadden gemaakt. Hij heeft ervan gesmuld! Hij heeft niet vaak van dit soort dingen, omdat het best lastig is lekkere glutenvrije lekkernijen te maken. Daarom geniet dit ventje extra als hij zoiets krijgt. Dat is zo mooi om te zien.

Dag 17
Tebbe vroeg 's ochtends meteen om een plakje 'bananenbrood'. We hebben het samen op de bank opgegeten. Kermit de kikker kreeg ook hapjes. En Tebbe zat daar zo lief en ik zag al aan zijn voetjes dat hij ervan genoot.

Rijstkoekjes
Ik was laat met bedenken wat we zouden eten. Ik bedenk het bijna nooit ver van te voren, maar nu was het echt 'bedenken tijdens het koken'. Er was rijst over van gisteren en ik dacht aan rijstkroketjes waar ik in een kookboek een recept van had staan dat ik jaren geleden eens had klaargemaakt. Dat moest eigenlijk met risotto van de dag ervoor, dus ik maakte er weer mijn eigen recept van. Ze waren erg lekker!

Spinaziesoep? Neuuh
Al toen mijn vriend Tebbe na zijn middagslaapje uit bed haalde, vroeg hij of ik Quorn aan het maken was. Dus dat maakte ik erbij en voor mij en mijn vriend een vegetarische hamburger (die dingen van de supermarkt, niet erg lekker). Wat voor groente, dat moest ik toen nog bedenken. Er was nog verse spinazie die op moest. Daar maakte ik spinaziesoep van. Ik gokte dat Tebbe het niet zou willen (want wat moet je met wat groene bladeren in water?) en dat klopte. Ik vond het wel heel lekker geworden en ik trok me er eigenlijk niets van aan dat Tebbe het niet hoefde. Hij heeft trouwens wel een hap geproefd, nadat hij de rest op had. Dat vond ik fijn en zo was het goed.

Bessen-komkommer smoothie

Na het eten dacht ik nog aan een toetje. Op zich kan je toetjes maken waar groente in verstopt zit (zoals carrot cake), maar dat vond ik teveel werk én Tebbe mag geen wortel en andere toetjes die in mijn gedachten voorbij kwamen, daar hadden we de ingrediënten niet voor in huis. Daarom maakte ik samen met Tebbe een smoothie met komkommer, blauwe bessen, appel en limoensap. Dat hebben we samen opgedronken en we vonden het allebei erg lekker.

Aanpassing
Dus mijn nieuwe aanpassing in de 'strategie' is maken wat je zelf lekker vind, daarvan genieten. Bij wat je maakt wel rekening houden met wat je kind lekker vindt.


404 x gelezen, 0

reacties (0)


  • mamate

    Het scheelt ook bij ons minstens de helft als wij zelf het eten lekker vinden dat we eten. Het genot breng je ergens toch over geloof ik (faken heeft btw geen zin - daarom geloof ik ook niet dat van die potjes zo best zijn, want welk groot mens zit daar nou met smaak van te eten, maar dat daar gelaten... - ) Eten is iets nieuws voor een kind, de smaak verrast hem steeds en naast of hij het lekker vindt smaken heeft hij toch altijd een antenne uitstaan naar zijn ouders om te achterhalen of wat hij eet 'veilig' is... Leuk die losse bakjes!

  • surroKIWIbaby

    Zou het je kokkerellen zijn, of vooral het feit dat je hem zelf laat beslissen en proeven denk je? Die 'we zien wel' sfeer, voelen die kleintjes natuurlijk feilloos aan! Verder heb ik nog een recept voor (glutenvrije) pan-pizza als je daar wat in ziet? Helemaal zelf te maken van glutenvrije bloem enzo. Lekker en je weet precies wat erin zit!