Baby p5 , medische indicatie om in ziekenhuis te bevallen, ik zie er tegen op.

Door mijn vorige zwangerschap waarbij baby te klein werd geschat, wordt ik nu extra goed in de gaten gehouden. Al mijn 3 Kids waren niet groot, p16 en de andere 2 tussen p30/p40.

Al een hele tijd krijg ik om de 2 weken een extra groei echo, waarbij baby met 20 weken op p75 zat, zit hij nu op p5. Vanuit ziekenhuis mag ik niet terug onder controle bij vk, en heb ik een medische indicatie om daar in zkh te bevallen. Echter baal ik hiervan, uiteraard alles wat moet om baby de juiste start te geven gaan we doen,maar ik wilde zooooo graag wederom thuis bevallen met overige Kids om me heen, in een bevalbad. Net als vorige keer , lekker ontspannen en relaxed zonder te veel dokters/gynaecologen/assistenten die hele tijd in en uit je ziekenhuis kamertje lopen en alles willen controleren dmv schedel elektrodes/ ctg en echo's. Ik ben bij de 1e in het ziekenhuis bevallen. De overige 2 heerlijk thuis dus.

Nu vroeg ik me af , als je een baby op p5 verwacht, (die elke groei echo steeds meer af gaat wijken naar onderen op de groeicurve) wat is dan het plan / protocol?

Ik heb nog geen informatie gehad vanuit t ziekenhuis en ik ben nu 35 weken zwanger.

Mag ik in een bad in ziekenhuis bevallen? Gaan ze mogelijk mij inleiden of misschien wel de baby halen dmv keizersnede? Hoe werkt dit tegenwoordig met te kleine baby's?

Wil iemand ervaringen omtrent deze p5 index met mij delen??

1731 x gelezen, 2

reacties (35)

1 2 • boterbloemen

  Echt met je gyn bespreken, elk ziekenhuis heeft zn eigen protocollen, regels en mogelijkheden. Mijn ervaring in ons ziekenhuis is dat er heel veel kan en dat er steeds meer aandacht is voor moeder en kind zeg maar.

 • Sophie-123

  Nou volgens gaan ze dan inleiden als ze het idee hebben dat de baby het niet goed meer heeft in de buik en teveel achter gaat lopen. Dat zeiden ze een paar weken geleden tegen mij in ieder geval. Ik neem aan dat ze telkens uitgebreid naar de baby kijken? Wel vreemd dat jullie nog geen bevalplan hebben besproken. Zou gewoon even bellen om te kijken of je samen rond de tafel kunt gaan zitten om alles te bespreken

  Overigens zeggen metingen niet alles... Mijn baby ging van p40 met 20 weken, naar p6 met 26 weken (werd toen doorgestuurd naar de gynaecoloog) en nu met 33 weken weer op p30 (en weer terug naar de VK).

 • NVH

  Hier in het ziekenhuis kun je ook je eigen wensen bespreken en is er ook een optie voor een bad bevalling. Het is het veiligste om daar te bevallen, dus goed dat je dit ook doet. Ik zou zeker een afspraak maken met de gynaecoloog met het verzoek om je wensen te bespreken. In mijn ervaring kan dit!

 • Miiepj-aapie

  Mijn dochter was p3 met haar 2 kilo... Zou daarmee niet thuis willen bevallen. Als je premature gedrag erbij heb zit je! In ziekenhuis kunnen ze veel meer. Overigs mijn dochter werd 500 gram meer geschat dan ze geboren is... Die metingen kunnen echt flink afwijken. Dus je kindje kan evengoed nog met gezond gewicht geboren worden!

 • N.iekiet

  P3, 2 kg op 40 weken zwangerschap? Of is jullie kindje eerder geboren?

 • Miiepj-aapie

  Voldragen, ernstig dysmatuur. Staat in de papieren p 0-3 mijn zoon was p10-p50

 • Yvonne0603

  Metingen kunnen inderdaad flink afwijken. Met 36.5 week groeiecho van ons meisje en toen werd ze geschat op 2600gram. Week later geboren en ze woog maar 2230 gram. Wel thuis bevallen maar konden daarna alsnog na het ziekenhuis omdat ze zichzelf niet warm kon houden

 • mijn~meisje

  maar gewicht zegt daarin niets. mijn dochter was 3,8 kg en kon dat ook niet. Zakte zelfs met kruik erbij tot 35 graden.

 • mijn~meisje

  Als jij echt heel graag thuis wil bevallen zou ik zeggen ga overleggen met je eigen verloskundige en vraagt of die het wil doen of aan durft. Mogelijk zegt ze gewoon ja. Dan kun je altijd nog overwegen om het huis te doen. Je hebt een medische indicatie maar ze kunnen je nooit verplichten om in een ziekenhuis te bevallen.

  Je schrijft over de schedel electrode. als ik dat lees krijg ik gelijk de bibbers. Ze leggen uit dat het een plakker is maar dat is het dus echt niet. Mijn advies is lees daar even wat over zodat je echt zelf kan besluiten of je dat wel of niet wil.

  ooo en de echo meting.. Mijn laatste kindje was met 30 of 32 weken nog net gemiddeld. haast iets er onder. met 39 weken geboren met 4,3 kg. Nu verwacht ik dat niet voor jou dat dat ineens die kant op gaat. Soms klopt een echo perfect maar in mijn omgeving zitten ze er heel vaak naast.

 • N.iekiet

  Nee ik begrijp dat ze me niet kunnen verplichten maar goed net krap 2 kg en baby die steeds verder afwijkt naar beneden op de groei curve is wel groot risico om toch perse thuis te willen bevallen. Mogelijk heeft deze toch nog wat ondersteuning of extra warmte nodig die ze in het ziekenhuis hem beter kunnen bieden dan thuis. Dus ik ga voor het allerbeste voor hem en dat is ziekenhuis. Neemt niet weg dat ik inderdaad persoonlijk graag thuis had willen bevallen, maar dat zet ik opzij. Alles voor ieniemienie 🥰

 • Assiral

  Geen ervaring mee, maar wat balen dat het dan anders loopt dan je gehoopt had zeg! Kan me dit heel goed voorstellen!

  Ik wil nu ook ontzettend graag thuis bevallen, mijn eerste was een inleiding omdat ze heel zwaar was, ben heel bang dat deze baby ook weer zwaar en groot word..

  Succes iniedergeval!!

 • N.iekiet

  Ik hoop voor je dat je het eens thuis mag mee maken, ik vind dat echt een hele andere setting en persoonlijk voel ik me daar helemaal comfortabel, dat werkt mee aan goede fijne snelle bevalling. Ik ga duimen dat je het echt mee mag maken 🍀

 • Tweede83

  Ik heb ook ëen medische indicatie en het word een geplande ks. Mijn ervaring is dat als je eenmaal die indicatie hebt je ook echt in het ziekenhuis moet bevallen. Maar dat zou ook in bad kunnen. Dat kun je toch vragen of in een geboorteplan beschrijven? Het is voor jou wel een teleurstelling maar zou vanuit hier kijken welke mogelijkheden er nog wel zijn.

 • N.iekiet

  Waarom krijg jij een geplande keizersnede bii een medische indicatie als ik vragen mag? Is dit om risico's te vermijden bij baby die mogelijk anders kunnen ontstaan na vaginale geboorte?

 • Tweede83

  Mijn oudste was 10 pond en mijn lijf kreeg geen ontsluiting. Mijn 2e was 8 pond en ging na een geplande ks naar de ic met onvoldoende longrijping ondanks voldragen zwangerschap. Dus gezien dat mijn lijf niets doet en complicaties bij de 2e heb ik een medische indicatie en krijg ik een geplande ks. Bij de 2e mocht ik het wel zelf proberen mocht mijn lichaam zelf beginnen, maar dat is nooit gebeurd. Vandaar

 • hope07

  Ik kan niet op je 2e bericht antwoorden maar las je bericht over jullie 2e. Was dat IRDS? Herkenbaar verhaal, ks en niet voldoende longrijping, naar de IC.

 • Pindakaasappel

  P50 is toch gewoon gemiddeld? Mijn dochter was p99 en ik mocht gewoon thuis bevallen, ze wisten dit alleen niet. Dus ik zou niet weten waarom p50 niet zou mogen? Zijn ze bang dat hij kleiner is dan de p50

 • vlindermoeder

  P5 ;)

 • Bosco

  Ik zal heel eerlijk dit overleggen met mijn verloskundige. Ik heb een tijdje in het ziekenhuis gelopen tijdens mijn zwangerschap, ze wilde mij graag in het ziekenhuis opvolgen, ze had twijfel over van alles en nog wat. De VK gebeld, die was begripvol, kon snel terecht en veel duidelijker. Ook bij haar 20 weken echo gehad. De gynaecoloog kwam ik elke keer weer droevig weg er was altijd wel reden voor zorg. Ik zal het overleggen met een onpartijdig iemand de verloskundige kan een rationele beslissing nemen.

 • CWD88

  Wat vervelend en vreemd dat ze je niet al informatie gegeven hebben!

  Ik ben 2x juist om grote babies in het ziekenhuis bevallen en nu deze keer verwacht ik een tweeling dus weer medisch en dus weer een ziekenhuis bevalling, maar zelfs dan horen ze met jou een soort plan op te stellen. Ja wat moet dat moet, maar je hebt dus zeker ook zeggenschap over wat je graag zou willen bij je ziekenhuis bevalling. Neem gewoon eens je eigen ideeën mee en kijk eens of je ergens in het midden uit kunt komen. In sommige ziekenhuizen is er echt heel veel mogelijk om alles bijna zoals thuis te laten zijn.

 • Lotus3

  Ik weet niet hoe het in andere ziekenhuizen gaat. Maar ik moest vanaf 36 weken ( daarvoor om de 2 weken) om de dag groeiecho' s. Mijn kleine zat op p5 en vanaf week 36 p3 en uiteindelijk stond de groei stil dus werd ik in overleg met de gyn de volgende dag ingeleid. In bad bevallen was geen optie aangezien bij inleiding aan de monitor word gelegd en eventueel medicatie krijgt om de bevalling op te wekken dus allemaal kabels aan je hebt hangen. Qua personeel heb ik een verpleegkundige gehad welke de hele avond kwam kijken hoe het ging en pas bij pers drang kwam de gyn. Dus ik heb 2 personeels leden gezien buiten de catering die af en toe langs kwamen. Maar ook daarvoor geld ik weet niet hoe het in andere ziekenhuizen is. Wij hadden bordje op de deur welke we op niet storen konden zetten want we hadden een koelkast op de kamer dus gewoon eigen eten en drinken mee genomen. Oja uiteindelijk geboren met geboorte gewicht van 3100 gram. Flinke paniek gezaait al die tijd voor niks. Ze was zelfs stukken zwaarder dan mijn 1ste en die heeft nooit op de p3 lijn gezeten....Heel veel succes!

 • N.iekiet

  Dank je wel voor je uitgebreide informatie. Ik ben benieuwd of ik dan ook dalijk on de 2 dagen moet, heb echt werkelijk geen idee hoe t geregeld is daar, nu gewoon bij een gynaecoloog elke keer die plek heeft. Ze proberen zoveel mogelijk de zelfde maar goed dat is tot nu toe nirt elke keer gelukt

 • Mama-Maria

  Onze tweede was P3, dit werd echter pas geconstateerd toen ze er eenmaal was. Ze was wel klein geschat, maar niet zo klein. Ik ben thuis bevallen en moest daarna helaas alsnog naar het ziekenhuis omdat ze zich niet warm kon houden (in het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik nooit thuis had mogen bevallen). Als ze zichzelf wel op temperatuur had kunnen houden, hadden we van onze verloskundige thuis mogen blijven.

  Mocht je in het ziekenhuis gaan bevallen, zou ik die schedelelektrode niet toestaan.. moet je maar eens op googlen, wordt je niet vrolijk van.

 • Soccer-Mom

  Je zal je vragen toch echt aan je eigen gynaecoloog moeten stellen. Hoewel er protocollen zijn ( zie de site van de NVOG), is bevallen toch echt maatwerk. Bespreek je wensen met je gynaecoloog.

  Zelf met mijn ingeleide bevalling de gynaecoloog maar een keer gezien. De bevalling werd gedaan door een klinisch verloskundige, een verloskundige in opleiding en verpleegkundige.

 • N.iekiet

  Wooow wat is het losgebarsten. Heb iets geraakt denk ik, niet de bedoeling. Ik ben echt vooral op zoek naar advies van mensen die het ook mee gemaakt hebben met een baby op de p5 lijn en een ziekenhuis bevalling.

  Ik wil uiteraard alleen het allerbeste voor mijn kindje, en ben me aan het neerleggen bij een ziekenhuis bevalling. Dus dit gaat het sowieso worden tenzij de baby ineens een groeispurt maakt. Maar aangezien het af blijft wijken naar beneden gaat het dat hoogstwaarschijnlijk niet meer worden. Mijn schattingen van de echo's die ik gehad heb in vorige zwangerschappen en nu die kloppen toch heel erg goed. Zeker omdat ik bijna elke week wel een echo heb, kan het niet gaan om een verschil van meer dan 100 gram. Baby zit net op krap 2 kg met 35 weken. Ter info. Afgelopen 2 weken is baby 75 gram aangekomen. Ik loop bij echo bureau vanuit vk en in het ziekenhuis voor controle en echo's. Dus heb echt veel groei echo's 😉

  Ik rook niet, en ze hebben niet uitgesproken waarom hij zo klein is. De dopller metingen zijn tot nu toe elke keer goed gelukkig.

  Ik las dat een bevalplan met 36 weken in ziekenhuis opgesteld gaat worden hieronder, dan hoop ik dat ik volgende week meer info hierover krijg en het bespreek wordt gemaakt. (Zo niet vraag ik t uiteraard zelf) maar fijn om dit te weten. Ik denk namelijk zelf dat ze eerder gaan ingrijpen omdat het 2 weken geleden p13 was en nu dus al p5. Maar dit is een gevoel en is niet uitgesproken vanuit daar ook.

  Het is zo spannend en weet echt niet wat ik kan verwachten nu

 • Nog-even!

  Ik begrijp het hoor! Het is echt even schakelen wanneer het anders loopt dan je hoopte... Ik hoop dat je ondanks dat tóch een ontspannen bevalling zult hebben! Misschien kun je bij de gyn extra info vragen over de mogelijkheden binnen het ziekenhuis qua bevallen?

 • Sharon

  Raar dat je nog geen info hebt, maar wellicht blijven ze het eerst zo lang mogelijk aankijken?

  Ik snap je gevoel bij de medische indicatie wel hoor ik werd op het laatst horendol van zoveel richting het zh gaan. Maar alles voor een healthy baby

 • N.iekiet

  Ja echt wel. Wordt er ook gek van, kost me bijna 45 minuten heen reis alleen al.. alles rondom mij is afgesloten zo'n beetje aan wegafsluitingen.

  Maar idd geen informatie tot zover. Heel bizar

 • Sharon

  Gewoon naar vragen wanneer je weer moet.

  Ik moest steeds met de taxi of hopen dat ik vervoer had (geen eigen auto) werd op den duur echt te vermoeiend.

 • mooiezomerdag

  Geen ervaring met p5, wel met in het ziekenhuis bevallen terwijl ik heeeel graag thuis wilde bevallen.

  Het is mij heel erg meegevallen. Ze waren lief, en er was heel goed te praten over onze wensen. Ik zou je inlezen met wat voor keuzes je in het ziekenhuis kunt maken en die met de gynaecoloog bespreken. Onze baby werd ook klein geschat maar niet klein genoeg om in te leiden. Bij ons was er anders wel sprake geweest van eerder inleiden wanneer ze ging afbuigen van haar eigen lijntje, omdat ze dan vermoeden dat de baby niet genoeg voeding krijg door de placenta, of dat er iets anders aan de hand is.

  Je wilt het beste voor je baby, en zij schatten in dat de beste plek om geboren te worden het ziekenhuis is. Vind het advies van billys hieronder wat gevaarlijk..

 • N.iekiet

  En inleiden wel gewoon dmv vaginaal bevallen of werd er ook al gesproken over een keizersnede evt?

 • mooiezomerdag

  Volgens mij zouden ze nooit zomaar een keizersnede doen, tenzij ze twijfelen over de acute situatie van de baby of andere redenen waarom een baby het niet meer goed doet. Het is bij mij nooit over een keizersnede gegaan in ieder geval! Ik zou inderdaad bij je volgende afspraak de vragen eens stellen wat het plan wordt als het zo blijft gaan..

  Ik heb toen ik in het ziekenhuis ter controle was ook nog met mijn verloskundige overlegd (gebeld) zij had ook nog goede tips met wat er in het ziekenhuis en met inleiden mogelijk was! Misschien is dat nog een goed idee, om met hen even te overleggen.

 • Vlindermoeder

  Geen ervaring met zulke kleine kinderen, maar wel met bevallen in het zkh. Alles wat je beschrijft hoeft echt niet te gebeuren. De gyn komt alleen als er iets is tijdens de uitdrijving. Verder doe je alles met vk en vpk. CTG is wel standaard, maar met een mobiele CTG kun je gewoon bewegen. Echo kreeg ik alleen toen er paniek was door ruim bloedverlies. Verder nooit tijdens een bevalling een echo gehad. Zou ook niet weten waarom dat zou moeten. Schedel elektrode kun je weigeren als je dat echt niet wil. Verder kun je prima afspreken dat vk en vpk alleen komen voor controle of als jij op het alarm drukt. Bespreek dat in het zkh zodra je het bevalplan gaat bespreken.

  Ik denk eerlijk gezegd dat je vooral medisch bent of evt in te kunnen grijpen als het niet goed gaat met je kindje

 • N.iekiet

  Dank je wel voor deze info!!

 • Vlindermoeder

  Graag gedaan! Er kan echt veel in het zkh. Dat je medisch bent betekent niet dat je niet naar je eigen wensen kunt bevallen. Ik mocht de eerste keer niet in bad bevallen, maar wellicht mag dat in jouw situatie wel. Schrijf je vragen op papier, zodat je alles aan de gyn kunt vragen. Maak ook een bevalplan, zodat duidelijk is wat je wel en niet wil


1 2