Baby veelste klein , p13

Vandaag ben ik 32 weken en 5 dagen zwanger. Wat een zwangerschap en wat een rollercoaster is dit voor me geweest. Ik hou van het zwanger zijn , van een kindje in me dragen die mijn lichaam helemaal volgroeid tot aan de geboorte en dan met borstvoeding nog verder kan laten groeien. Wat een prachtig gegeven hebben wij als moeder zeg!! Maar daar komen ook meteen de zorgen vanaf de zwangerschaps test bij. Gaat het wel goed? Blijft de baby plakken, draait het net als vorige keer niet uit op een misser abortion met 9 a 10 weken. Pfff onzekerheden..... deze zwangerschap loopt totaal niet zoals het hoort. Door een slaag in mijn buik ben ik met 11 weken de ziektewet in gegaan omdat ik zoveel bloed verloor en een flinke hematoom als cadeau erbij gekregen heb van 13 bij 10 cm. Na ontzettend vele spannende weken, veel extra echo's, veel zelf betaald vanwege de onzekerheid en het bloedverlies is de hematoom dan eindelijk (bijna helemaal) opgelost met de echo op 6 april. Elke week die de kleine meid bleef zitten was er voor mij al 1. de schrik zat er zo diep in, met 24 weken had ik de 1e magische grens bereikt voor mezelf, en met 26 weken zouden ze pas echt alles op alles zetten om haar te redden. Aldus de woorden van het ziekenhuis. Ik hoopte dan ook de angsten ma week 26 los te kunnen laten en Wat meer te gaan genieten. Eindelijk voelde ik de baby steeds meer en meer voorzichtige bewegingen maken en wat ben ik hier toch blij mee.. waaauw.
.heerlijk! Op 18 juni kreeg ik een groei echo zoals vele andere met 29 weken. Hierop was te zien dat ze aan de kleine kant is. Dus op 4 juli weer een groei echo. Ze is wel gegroeid maar nog niet veel groter. Er werd weer een echo geadviseerd door de echoscopiste. Maar dit zou in overleg met de vk gaan. Prima, die zou ik zoek op 6 juli en dan zou het besproken worden. 6 juli daar geweest en over van alles en nog wat gehad En uiteindelijk zijn de echo resultaten niet besproken. Helemaal vergeten..... ik maakte me vooral zorgen over mezelf omdat ik zelf weinig tot niks aan kom, geen energie heb. 0.0 !!! Maar dit was te wijden volgens de vk aan dat ik geen 21 meer ben zoals mijn 1e zwangerschap en geen 23 voor mijn 2e zwangerschap. Ik ben nu 30 jaar en herken mezelf niet meer zo moe en energieloos. Moet mezelf echt motiveren om iets te doen maar goed zoals vk het zegt, het zal er wel bij horen.. afijn, de echo resultaten niet besproken wel werd er gezegd dat ik met 33 weken maar weer een groei echo moest inplannen. deze heb ik vanavond gehad. En nog altijd is ze erg klein maar volgens echo scopisye groeit ze wel op haar eigen lijn door. Ik vroeg naar de p waardes omdat ik hier overgelezen had. De echo van 18 juni bleek p13 te zijn, de echo van 4 juli op p20 en de echo vandaag op p13 wederom. Dit was puur op haar gewicht gebaseerd en niet op haar ledematen zei ze. Haar hoofdtrek zou gemiddeld zijn volgens de grafiek, en haar buik, benen volgens de grafiek in zoverre ik het zag op het scherm , op 25 tot 35 procent van de 100 lijn. Dus onder t gemiddelde. Wat een zorgen opnieuw. ik moet volgende week maandag weer naar de vk en ben benieuwd wat er dan gezegd wordt. Echoscopiste adviseerde me wel een nieuwe groeien omdat 7 weken tot aan bevalling er nog te veel zijn. spannend dus...

Ik vraag me vooral af, wat kunnen of doen ze hiermee, zijn er mogelijkheden om haar te helpen in me buik? Longrijpers voor het geval dat?

Heeft iemand ervaringen die ze me willen delen, wat doen ze met te klein verwachtte baby's? Wordt moeder opgenomen of volledig bedrust?

1455 x gelezen, 3

reacties (21)


 • Nog-even!

  Probeer zelf iig veel rust te nemen. Werk je buitenshuis? Rust kan echt wonderen doen, waardoor de placenta beter werkt, dus je kleintje meer voedingsstoffen ontvangt.

 • babyeend

  Niet elke baby kan een gemiddelde baby zijn.. P13 betekend dat 13 procent van de baby's kleiner is dan jouw ukje.. Dus ja ze is kleiner dan gemiddeld, maar dus niet abnormaal klein.. En als ze gewoon op haar lijntje groeit zou ik mij daar echt niet druk om maken. Fijn dat ze het in de gaten houden, maar het is niet de bedoeling dat jij daardoor alleen maar in de stress zit. Ze houden het in de gaten zodat ze kunnen ingrijpen als de kleine niet meer goed groeit, dan kunnen ze er bv voor kiezen dat je eerder ingeleid wordt. Maar zolang ze groeit is er niks aan de hand!

 • Jasmine1988

  Ik dacht dat alles tussen p5 en p95 oké is.

 • Lova

  Ik heb gedurende mijn zwangerschap nierstuwing en dus ook ziekenhuisopnames gehad om de pijn in toom te houden die anders weeën kon opwekken. Zoontje zat vanaf week 28 op de p13. Om de week een echo en aaaltijd p13. Met 38 weken en 2 dagen bevallen en hij bleek juist veel kleiner: p4.

  Met krap 2500gram en 43cm deed hij het toch erg goed. Het enige waar hij moeite mee had was zijn warmte goed vasthouden de eerste twee weken.

  Ook hoor ik het juist weleens andersom: dat kinderen helemaal niet zo klein blijken te zijn. Was bij mijn nichtje het geval.

  Wat ik ermee wil zeggen is dat ze het echt goed kunnen zien op zo’n echo dus (blijkt) en ook al zou jouw wondertje te klein zijn, of veeel te klein zijn, ze zijn sterker dan je denkt💪🏻❤️ Maaar ik snap echt heel goed je angst hoor. Overigens is mijn 8 maanden oude zoontje nu 8kg en lekker vrolijk en gezond😊🍀

 • Lova

  Ik heb gedurende mijn zwangerschap nierstuwing en dus ook ziekenhuisopnames gehad om de pijn in toom te houden die anders weeën kon opwekken. Zoontje zat vanaf week 28 op de p13. Om de week een echo en aaaltijd p13. Met 38 weken en 2 dagen bevallen en hij bleek juist veel kleiner: p4.

  Met krap 2500gram en 43cm deed hij het toch erg goed. Het enige waar hij moeite mee had was zijn warmte goed vasthouden de eerste twee weken.

  Ook hoor ik het juist weleens andersom: dat kinderen helemaal niet zo klein blijken te zijn. Was bij mijn nichtje het geval.

  Wat ik ermee wil zeggen is dat ze het echt goed kunnen zien op zo’n echo dus (blijkt) en ook al zou jouw wondertje te klein zijn, of veeel te klein zijn, ze zijn sterker dan je denkt💪🏻❤️ Maaar ik snap echt heel goed je angst hoor. Overigens is mijn 8 maanden oude zoontje nu 8kg en lekker vrolijk en gezond😊🍀

 • Pluisje1983

  Bij mijn dochter was bij de 20 weken echo een te klein niertje gezien waardoor bij 24 weken wederom een echo gemaakt is. Toen was het niertje bijgetrokken maar mijn dochter te klein. De P.. weet ik niet meer. Ik denk p10. Alle groeiecho's was ze te klein. Ik ben ingeleid met 37,5 weken omdat het kleintje helemaal niet meer groeide maat wel een krachtige hartslag en beweging had. Ze woog 2320 gram en 45 cm. Ik heb veel zorgen rondom groeien en eten gehad maar het is goed gekomen. Ze is nog steeds een fijn poppetje 7 jaar. 123cm en 22 kg.

 • N.iekiet

  Dank jullie wel allemaal..hier kleine toelichting op de vele reacties. Normaal gezien zou ik met deze vragen naar vk gaan , echter heb ik nu al 3 groei echo's gehad maar elke keer bespreekt ze ze niet echt. Als ik mijn zorgen aankaart wuift ze ze weg. Mijn bloedwaarden zijn allemaal volgens hun elke keer goed. Vorige keer mee gekregen en sommige zitten er onder (niet extreem maar wel minimaal) en mijn klachten of zorgen wuiven ze ook elke keer weg. Ik vind dit zo bijzonder maar goed.

  Ik lees vooral tussendoor dat er niet veel gebeurt tenzij haar groei stagneert. Dat is voor nu nog niet aan de orde. Al is haar lijntje wel wat afgebogen ten opzichte van de laatste echo maar goed het zijn moment opnames natuurlijk ook.

  Ik ga gewoon me op een ienieminie baby voorbereiden maar, in zoverre je dat kan doen, en kleine kleertjes kopen.

  Me andere zoontje is nooit echt bezienswaardig tijdens echo te klein gevonden maar wel maat 46 , 1 maand gedragen. Dus ik verwacht nu zeker maat 44 nodig te gaan hebben dan.

  Proberen me maar geen zorgen te maken maar da's makkelijk gezegd natuurlijk als je je zelf al niet goed voelt en je baby ook nog eens wat achterblijft.

  Thnx allemaal voor de lieve berichten

 • Duivelse-badeend

  Ik heb 4 keer een klein kindje gehad. P waardes zeggen me nix maar mijn kleinste had meer dan 4 weken groeiachterstand en mijn grootste.... geloof ergens tussen de 2 en 3 weken.

  Maar ik heb 4 gezonde jaren en ontzettend sterke kinderen met allen hun eigen gebruiksaanwijzing. Gewichten en lengtes waren:

  1ste 2025 en 42 cm bij 36+3

  2de 2465 en 48 cm bij 38+4

  3de 2795 en 47 cm bij 39

  4de 2310 en 45 cm bij 38+6

  Zolang je dr voelt bewegen, geen bloed verliest en ze geen gekke dingen bij een PI meting (die ze vast hebben gedaan) zien kan het gewoon net als bij mij bij je kindjes horen 🙂. Klinkt allemaal heel eng zo’n eerste keer maar eigenlijk is er 9 van de 10 keer niets aan de hand en is het een hoop stress om niets. Dat was het hier 4 keer achter elkaar wel iig.... sterkte Meis! En shop maar alvast wat kleine kleertjes die ga je nodig hebben 😉

 • N.iekiet

  Wauw dat waren echt hele kleine baby's bij de geboorte. Fijn dat ze gezond en sterk zijn nu!

  Wat is PI meting precies? 🤔

 • Duivelse-badeend

  Dat is de meting van de bloedflow in de navelstreng en in het hoofdje. Ik had elke week een echo. Ene week een groeiecho en de week erna alleen een PI meting. 🙂 bij mij waren die dus nooit afwijkend.

  Inmiddels zijn ze ruim 11, 10, bijna 7 en 2,5 jaar 😉

 • Moederkloekje

  Zolang ze op deze lijn doorgroeit is er niks aan de hand. Dan groeit ze gewoon op haar eigen lijntje. Mijn zoontje nam af kwa groei. Uiteidndelijk zat hij op op p3 en waren de flowmetingen afwijkend. (Doorbloeding van de nabelstreng en bloedvat in de hersentjes)

  Volgens mij krijg je extra groeiecho's als het kindje onder de p10 word geschat.

  Maak je niet te veel zorgen hoor. Sommige kindjes zijn gewoon kleiner en sommige groter.

  Bedrust is volgens mijn gynaecoloog achterhaald. En longrijpers staat los van gewicht.

  Ik ben uiteindelijk ingeleid met 37 weken omdat de groei stagneerde. Maar hij is kerngezond verder, was alleen klein van stuk. Sterkte.

 • AT85

  Ik ben in oktober bevallen van een tweeling (31.6weken) waarvan er 1 prematuur/dysmatuur was. Ik wist al redelijk vroeg in mijn zwangerschap (18weken) dat een van de twee kindjes een groeiachterstand heeft. In eerste instantie om de week controles in het ziekenhuis, dat werd op een gegeven moment elke week (echo's, metingen). Mijn bloeddruk ging ook al vrij vroeg in mijn zwangerschap omhoog, dat was nog een extra reden om regelmatig te controleren.

  Uiteindelijk stagneerde de groei en hebben de artsen besloten longrijpers te geven en 2 dagen later d.m.v. een keizersnede mijn kinderen te halen. 1950 gram en 1050 gram bij 31.6 weken zwangerschap. Ze groeien nu allebei erg goed op hun eigen lijn (8800gram en 6200gram). Het was een ontzettend spannende tijd, gelukkig kan ik er nu met een goed gevoel op terug kijken.

  Veel succes gewenst en sterkte waar nodig.

 • Yvonne0603

  Ik heb ook veel groeiecho's gehad, Bij de laatste groeiecho met 36 weken zat ze op p11 met alles.. uiteindelijk anderhalf week later bevallen en ze woog 2230gram en 45cm ons kleine poppetje, dus p11 was nog ruim genomen want ze was p1.. mn zoontje destijds p5. Bij mij deden ze alleen extra groeiecho's en voor de rest niks.

  Mocht ze ineens stoppen met groeien dan zal je kindje misschien eerder gehaald worden.

 • Soccer-Mom

  Dat ze nog blijft groeien, ook al is dat in haar eigen lijntje, is een goed teken. Het zal goed in de gaten gehouden worden. Mocht haar groei stagneren, zal je kindje gehaald worden. Je verloskundige kan het beste jouw vragen daarover beantwoorden.

 • Soof16

  Mijn kleintje zat op p9 bij de 22 weken echo. Dit was echter geen groot probleem, zolang de doorstroming van de navelstreng goed was en ze haar eigen groeilijntje zou volgen. Ik had pas 5 weken later weer een groeiecho. In de tussentijd op vakantie geweest en minder stress door omstandigheden en welja, baby was goed gegroeid.

  Het belangrijkste op jouw termijn om in de gaten te houden is de bloedtoevoer in de navelstreng (dus of er voldoende voedingsstoffen uitgewisseld worden) en ze haar eigen groeilijntje volgt. Pas als de groei stagneert of stilstaat, wordt er actie ondernomen. In principe is de baarmoeder de beste groeiplek voor een baby. Enkel in zeldzame gevallen is een baby beter af buiten de baarmoeder.

  Groeicurven zijn fijn, maar nooit 100% zeker en kunnen ook voor (onnodig) veel stress zorgen. Je kan er weinig aan veranderen, behalve goed voor jezelf zorgen en proberen je er niet al te druk om te maken, vertrouw op je kindje en je lichaam. Als het niet goed is, hoor je het wel.

 • marli84

  Ook mijn dochter was klein tijdens de zwangerschap onder de p10 met alles, maar zolang ze op haar eigen lijn doorgroeide hielden ze haar met echo's in de gaten, maar geen reden tot paniek. Ze werd met 39 weken geboren, 43 cm 2500 gram, onze uk. Ik werd met echo's goed in de gaten gehouden en moest bij iets minder leven voelen gelijk aan de bel trekken, maar verder was het wel stoppen met werken, maar geen bedrust ofzo.

 • Mama-van-5-wondertjes

  IK ben zelf ingeleid met 39 wkn ivb negetieve dysmatuur.Ik zat op de p 10 p 3 zou hele kleine baby worden.

  elke week een angst steeds was het niet goed buik benen hoofdje wat een nare zwngerschap.zelfs de bevalling vond ik angstig.En wat bleek ze zaten er ruim een kilo naast.ze zeiden dat het een schatting was en dat ze er soms gewoon naast zitten.probeer te genieten zorg voor jezelf rust uit.

 • Lindaaaaaaaa

  Mijne is nu 10 maand en heeft de maat van een 4 maanderige haha. Hij gaat langzaam naar 68 🤣

  Hij zit op -2

 • marli84

  Ook zo'n mini! Mijn dochter van 3,5 zit in maat 86

 • Linde-1

  Zelf ben ik bevallen met 32.5 weken, zonder oorzaak. Spontaan begonnen.

  Mijn zoontje heeft geen longrijping gehad omdat het te snel ging.

  Wat ik weet is dat ze tot 34 weken evt longrijping geven als ze verwachten dat het kindje eerder komt.

  Een vriendin van me heeft vanaf week 27 in het ziekenhuis gelegen omdat het kindje klein was. Ze heeft daar heel veel echo's en ctg gekregen om alles in de gaten te houden. Uiteindelijk is ze met 34 bevallen met een keizersnede. Ze heeft wel longrijping gehad omdat ze al veel eerder hadden verwacht dat hij gehaald moest worden, maar tegen alle verwachtingen in heeft ze de 34 weken gehaald.

  Wat ik wil zeggen, als ze het zorgelijk vinden kom je in het ziekenhuis en krijg je meerdere controles. Ze proberen je kindje natuurlijk zo lang mogelijk in je buik te houden, tenzij ze niet meer groeit want dan is het buiten de buik beter dan in de buik.

  Hopelijk mag je kindje nog even blijven zitten😘

 • N.iekiet

  Wat lastig om een goede blog te typen, ik zie een grote balk waarin ik kan typen maar kan geen alinea's of iets terug zien.. dus sorry het leest zeer ongemakkelijk zo. Alles zie ik in 1 lange zin achter elkaar staan