Gezin echt compleet!?

Ik lees het vaker op het forum terug.. Hoe weet je dat je gezinnetje compleet is, dat het goed zo is, dat dit de laatste is. Maar ook vragen als: blijven de baby kriebels altijd, of verdwijnen ze vanzelf..

Voor mijn gevoel (ik ben absoluut een gevoelsmens!) Is mijn gezinnetje compleet. Na de bevalling van nr 1 wist ik zeker dat er nog een tweede zou komen, na de bevalling van nr 2 had ik dat gevoel niet.
Ik heb inmiddels alle babyspullen uit huis gedaan, zelf de te kleine babykleertjes zijn al naar het goede doel. Alleen de meest kostbare items als een co-sleeper en draagzak bewaar ik om uit te lenen aan vriendinnen.
Want ik ben er wel uit... Zwanger zijn vind ik heerlijk, ging mij probleemloos af zonder klachten. Maar een kindje er bij, dat hoeft voor mij niet meer.

Twee mooie meiden van 2,5 en 1 jr. Een strong-willed temperamentvol meisje en een huilbaby. Allebei even kostbaar en geliefd, maar vragen ook allebei op hun eigen manier hun aandacht. De oudste is agressief nasr andere kinderen, gaat steeds beter, maar slaan, bijten en duwen zijn voor haar geen vreemd gedrag. De jongste huilt al als de oudste haar alleen al aankijkt, heel gevoelig kindje is het.
De oudste heeft een snelle ontwikkeling, kan hele serieuze diepgaande gesprekken met haar voeren, waar de ander mij met haar stralende koppie enorn vrolijk maakt.

Allebei slechte slapers, de nachten dat ik in die 2,5 jr doorgeslapen heb zijn op 1 hand te tellen, en dat was op de momenten dat ik de kinderen uit logeren heb gestuurd omdat ik het even niet meer aan kon ;).
Aan geduld, en ook gewoon aan energie heb ik een groot te kort. Einde van de dag ben ik blij dat ik weer in bed lig, en op mijn vrije dagen doe ik tegelijkertijd met de kids een middagslaapje.

Ik weet dat een derde niet makkelijker gaat worden, dat ik niet meer overzicht en controle ga krijgen, dat mijn nachten er niet beter op gaan worden. Ik denk niet dat ik er een leukere moeder op zal worden.
Dus voor mij is de knoop door. Maar in mijn omgeving ben ik de enige met twee kids, rest heeft allemaal drie. Daardoor heb ik een beetje het gevoel dat ik die derde optie open moet houden, want ja die anderen kregen op latere leeftijd ook nog een derde.
Voor mijn man geldt dat hij het nog even open houd. Hij vind twee ook prima, is gelukkig met wat we hebben maar zegt ook: we zien wel wat de toekomst brengt en of je nog van gedachten veranderd. Daardoor heb ik erg het gevoel het nog niet af te mogen sluiten en de overwegingen altijd in mijn achterhoofd te moeten houden. Maar echt, het is nu goed zo als het is. De spulletjes zijn het huis uit en dat geeft mij rust... Maar wie weet, over een aantal jaar...

1593 x gelezen, 3

reacties (0)


 • Wondertje3.

  Doe waar je je goed bij voelt.. ik dacht na een huilbaby en kort daarop de tweede nooit geen derde... nu zijn ze 10 en 8 en wil ik heeeeeel graag een derde..

  helaas gaat het een stuk minder vlot dan bij de eerste 2. Maar we oefenen gestaag door en wie weet krijgen wij ons 3de wondertje..

  Doe alles lekker op je eigen tempo en geniet enorm van je twee mooie kindjes.. en wie weet als ze ouder zijn en alle rust is terug gekeerd. 💋

 • Knuffeltje88

  Maak je eigen keuze, ga niet vergelijken met andere....

  Jij voelt zelf goed aan wat jij wilt en vind.

  Heb je er vrede mee om geen derde te willen.

  Heb je nog kriebels bij baby's?

  Als je daar antwoord op hebt. Zegt dat genoeg.

  Ik heb ook twee kinderen zijn nu net 4 en bijna 3 jaar. En vind het helemaal prima. Is en blijft druk genoeg. School, vriendjes, psz, zwemles, logopedie, fysiotherapie, etc. En dan nog zelf werken... Soms weet ik echt niet hoe ik alles geregeld krijg.

  Dus dat zegt voor mij genoeg

 • Caroline27

  Mijn dochtertje zijn net 3 en 1 jaar en mij man vind 2 prima maar als ik graag 3e wil zou hij nu graag willen beginnen hij heeft zijn verstand niet 😜heb echt hele zware zwangerschap gehad ziekenhuis steeds gelegen etc,

  Wil echt heel graag een 3e maar misschien over jaartje beginnen ook weer niet heel groot leeftijd tussen zitten voor nu wil even niet vind 2 kleintjes al druk zat oudste echt heel druk meisje met af toe heftige driftbuien eerst dat als wat beter gaat.

  Maar moet doen wat jij denk wat jij wil niet doen omdat omgeving 3 kinderen heb mij nicht verwacht haar 11e dat wil ik echt noooooit😜

 • Bby4

  Ik dacht ook zo toen mijn kids 2.5 en 1 jaar waren. Maar toen ze ouder werden ging het toch weer kriebelen. Zij zijn nu 6 en 7, en ik heb een dreumes van 15 maanden waar ik zo blij mee ben, en van geniet! Juist omdat de andere wat ouder en " makkelijker" zijn.

 • Sito

  Alleen omdat je de enige bent met twee kinderen ga je denk je twijfelen.

  In onze omgeving zijn er genoeg met 1 kind en bewust zonder kinderen.

  3 is hier een uitzondering. Zelf vind ik twee meer dan genoeg.

 • Paperdoll

  Je kindjes zijn echt nog heel klein.. als het klaar is voor jou, is het klaar.. maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Mijn kindjes zijn 6 en 3,5 jaar en wij hebben het nog niet afgesloten. Maar ik wil ze niet te dicht op elkaar. Ik wil echt genieten van de baby tijd en niet nog met een peuter puber zitten terwijl ik een baby heb.

 • littlefreckle

  Ik heb dat gevoel nu al 😅 ben net 6 weken moeder van onze eerste dochter en 't voelt zo compleet. Ik mis het zwanger zijn helemaal niet en hoef dat niet perse nogmaals te ervaren. Maarrr geen idee hoe dit miss over een paar jaar is. Maar moet echt niet aan 3 of meer kinderen denken🙈

 • JTI-GL

  Lastig he, eigenlijk is het voor jou goed zo, maar ook doordat je man (mede) zegt wie weet kun jij het niet goed afsluiten. Ik had dat ook, mn man wilde altijd graag een vierde en ik was echt wel klaar na 3, maar kon het daardoor ook niet definitief afsluiten en dat vond ik ook vervelend. Toen de jongste op de basisschool zat en ik het een nu of nooit momentje vond (ook vanwege de leeftijd) toch gekozen voor de 4e en (vandaag 1 jaar geworden) natuurlijk geen spijt, maar het heeft leven ons leven zeker weer op zn kop gezet, want het was een stukje makkelijker al met 3 wat oudere kinderen ; ) maar het is zeker weer genieten en nog een beetje drukker ; )

 • Alwina

  Ik zei altijd wil er 2 en 1 adopteren.

  Heb 2 jongens en voor 7jr lang een pleegdochter gehad. Pleegdochter is huis uit, heb sinds 2jr een nieuwe vriend (heeft geen bio kids) en hij wou er graag nog eentje bij, en dat voelde voor mij goed, ondanks dat ik er altijd maar 2 wou.

  En nu is er een klein dametje onderweg :D

 • Florien84

  Ik heb er 2 maar kan mij niet voorstellen dat het hierbij blijft. Gelukkig wilt mijn man er ook nog 1. En ik hoop ook nog een vierde.

 • freyfrey

  En als je toch nog een keer zwanger zou willen zijn, maar geen kindje erbij zou willen. Zou je misschien draagmoeder kunnen worden. Sommige vrouwen vinden het gewoon fijn om zwanger te zijn. Maar dat hun eigen gezin al compleet is.

  En kijk het even aan, want ik zie dat je beide kinderen nog erg jong zijn, Wie weet als ze beide een paar jaar oud zijn dat je nog voor een derde zou willen gaan.

 • NewBaby2018

  Na twee koemelkallergieen inclusief huilbaby, dacht ik ook nooit aan een derde. No way! Twee is zat.

  Toen ongepland zwanger maar in een miskraam geëindigd... Ja en daar zit ik dat met mijn wens voor een derde 😅

  Ben er nog niet uit wat ik er mee wil/moet etc.

  Maar zo zie je maar... het kan zo veranderen.

  En als het niet veranderd dan is dat ook goed. Niet meten aan anderen. Als jij klaar bent met twee dan ben je klaar!

 • PureBliss

  Het is belangrijk dat je in ieder geval je eigen gevoel leidend laat zijn en niet dat van je omgeving. En dat doe je nu ook dus dat is heel goed!

  Wie weet komt er ooit een derde maar twee is ook prachtig. Jij mag je eigen levens/liefdesverhaal schrijven.

  Ik heb zelf acht kinderen. Ik wist als kind al dat ik graag een groot gezin wilde. Mits het me gegeven was. Nu is het echt klaar en ik wou dat ik met hetzelfde gemak als jij mijn babyspullen opruimde.

  Maar voor mij en ook voor mijn man voelt dit als een goed moment om te stoppen met het krijgen van kinderen. Dit is ons levensverhaal, wat een ander daar van vind doet eigenlijk niet echt ter zake.

  Ik wil daarmee zeggen, dat jij ongetwijfeld het beste met je gezin voor hebt. Dat uit je blogje overduidelijk blijkt dat je zelf heel goed weet wat er voor nodig is om de best mogelijke mama en de beste versie van jezelf te zijn. Zolang je dat voor ogen hebt, het welzijn van je kinderen... Is het alleen maar fantastisch dat jij je compleet mag voelen als mama van twee!


 • Therese-de-w

  Onze oudste 2 zijn 6 en 7. Mijn wens voor een 3e was er heel erg groot. Maar met de 2e heb ik het hellp syndroom gehad. Dus ik twijfelde ook of het voor mijn gezondheid wel verstandig was. Een paar jaar verder en gesprekken met de gyn. Ben ik toch zwanger geworden van de 3e.

  Ze is nu 1. Ik vind het persoonlijk ideaal dat de oudste 2 zelfstandig zijn. En dat ze op school zitten zodat ik de jongste ook mijn aandacht kan geven.

  Het lijkt mij pittig om 3 kleintjes te hebben met klein leeftijdsverschil. Vooral hoe jij je kleintjes omschrijft.

 • Barbamammie79

  Neem maar van mij aan dat je nu in hele drukke jaren zit.... ik ben daar ook geweest..... Maar dat kán over 4 jaar echt compleet anders zijn!

  Kinderen blijven geen 2.5 en 1 jaar hè?

  Geen idee hoe oud je bent... maar het zou echt serieus heel goed kunnen dat je hier over 4/5 jaar heel anders over denkt!

  Mijn tip aan iedereen: maak geen definitieve keuze qua sterilisatie als je nog hele kleine kinderen hebt... echt niet doen .... het leven gaat gegarandeerd heel erg veranderen in de loop van de tijd.

 • Mama-Manda

  Ik vind dat je je niet moet meten aan je omgeving. Dit werkt voor jou. Je weet dat een derde nu niet gaat werken.

  Niet omdat de rest er 3 hebben is dat de norm hoor. En wat je zegt, wie weet in de toekomst!

 • Kikakoala

  Bijna iedereen in beide gezinnen( man en mijne) hebben 3,4,5 kinderen.

  Nu zwanger van de tweede. Straks een dochter en een zoon.

  2 dochters of 2 zonen was ook g9ed geweest. Met 2 kinderen zijn wij compleet.

  Dat de rest meer heeft, is prima. Van ons hoeft het niet.

 • Taat*

  Ik ben nu zwanger van nr.2. Met nr.1 hebben we veel slapenloze nachten gehad. Iets waar ik nu echt niet naar uit kijk. Ook wij houden het bij 2 kinderen. Ik ben klaar met zwanger zijn en wil nu werken aan mijzelf! dadelijk het werk oppakken en met de tijd mijn carrière voort zetten en dat is heel lastig met kleine kinderen. maar ook als wij verder kijken. Ga maar eens op vakantie met 3 kinderen of een dagje weg. Auto, eten ect, het is allemaal niet praktisch.

  Nee ik wil geen 3 kinderen, 2 is voor mij en mijn man voldoende.

 • MNAZ

  Je kinderen zijn nog veelste te jong om aan een 3e te denken(vind ik).

  Ik had ook hetzelfde 2 kinderen achter elkaar,de 2e was een pittige /huilbaby.Hij bleef zijn pittige eigenwijze karakter behouden en de oudste is een gevoelige jongen die op zijn 4e een chronische ziekte kreeg.Ik was hierdoor helemaal klaar mee.

  Maar nu de kinderen 8 en 6.5 jaar zijn toch voor een 3e gegaan.Dus geef jezelf de tijd.

 • Mommyx3

  Onze oudste en middelste zijn 12 en 10 jaar oud. Toen hun jonger waren voelde wij ons compleet met zijn viertjes. Pas toen ze 9 en 7 jaar waren hadden we het wel eens over dat het wel heel leuk zou zijn om nog 1 x te genieten van dat hele kleine en alles wat daar bij komt kijken. Ik had dit gevoel sterker als mijn man. Toen onze neefjes waren geboren sprak mijn man het uit dat het hem ook nog wel leuk leek . Maar omdat onze oudste twee al heel zelfstandig waren was er toch twijfel. Uiteindelijk er voor gegaan in de zin van we doen ons ding en we zien wel hoe snel het gebeurd. Uiteindelijk hadden we 3 weken later positieve test in handen. en zo dankbaar uiteraard. De kleinste nu 1 jaar is echt een verrijking in ons leven. Qua drukte vind ik het meevallen maar dat komt ook omdat onze oudste zoons heel zelfstandig zijn .en de kleinste is een hele makkelijke baby. Gaat gewoon mee met ons ritme sliep met 8 weken door dus dat scheelt ook. Nu voel ik mij weer compleet. Ik heb genoeg tijd voor alle drie mijn kinderen en het loopt lekker zo.en ik wil ook nog op vakantie en ze alles kunnen geven dus hier blijft het bij. Maar als ik miljonair was dan had ik een heel elftal denk ik 😂🤦🏻‍♀️ Als ik jou verhaal zo hoor denk ik dat jullie voor nu compleet zijn met zijn 4en. En dan is het toch goed ? Ik zou zeker niet optie voor een 3e openhouden omdat omgeving ook drie kinderen hebben. Dat zou voor mij zelf geen goede reden zijn. En wie weet als je kindjes stuk ouder zijn en het allemaal wat makkelijker wordt.. de wens voor een 3e ontstaat 🤗

 • *mamaDebby*

  Vroeger had ik altijd in mn hoofd dat ik een groot gezin wilde. Eenmaal toen mn zoon geboren was ,voelde het voor mij compleet . Ik was dan ook alleenstaand ,maar toch heb ik altijd gezegd geen 2e meer te willen. Toen mn zoon 4 jaar was kreeg ik te horen dat ik dankzij ernstige endometriose onvruchtbaar was geworden . Dat de natuur ook nog eens voor mij de keuze had gemaakt om het maar bij 1 kind te houden , vond ik dan toch best een moeilijk idee ,maar ik wist het te accepteren. Ik had immers al een gezonde zoon( op zn astma na ) . Toen mn ex en ik net samen waren ,bleek ik heel schokkend en verassend tegelijk toch zwanger te zijn . Ondanks de ernstige verklevingen en gebruik van de pil. Het was voor ons beiden erg schrikken omdat we nog helemaal niet lang bij elkaar waren . Maar toch waren we er gelukkig mee na veel gepraat en gesprekken. Nu is onze dochter bijna 4 jaar. Ik ben wederom alleenstaand ,maar al zou ik wel een partner hebben . Ik hoef geen kinderen meer . Voor mij is het echt wel compleet zo . 2 heerlijke kinderen ,allebei met een pittig karakter . Sowieso 3 kinderen van elk een andere vader wil ik niet . Ik ben gezegend met mijn beide kinderen .