Wat is wijsheid

3 weken geleden heb ik een medische echo gehad. Helaas als nevenbevinding kwam naar voren dat de baby (volgens de echo) erg groot is, p98. Gisteren een herhaling gehad en weer volgens de echo een grote baby, p99. Nu we dit weten is de vraag wat we er mee moeten... de verloskundige voelt geen grote baby, buik is ook niet groot. Dus ja, zonder medische echo hadden we niets geweten en was ik gewoon weer goedgekeurd door de verloskundige bij de controle (totaal geen reden voor groeiecho op basis van haar bevindingen). Maar nu krijgen we de opties om met 38 weken in te leiden. Voordeel is dan dat de baby nog niet heel groot is. Nadelen zitten er natuurlijk ook aan inleiden. Andere optie is gewoon afwachten, maar dat zou betekenen dat het gerust weer 41 weken kan worden. Inleiden met 40 weken was volgens de vk niet slim. Dan heb je niet het voordeel van een lager geboortegewicht en wel het nadeel van een inleiding. Maar ja... wat te doen. En zijn natuurlijk nog meer voor en nadelen te noemen zoals kans op schouderdystocie. Gelukkig hoeven we nu nog niet te beslissen, want inleiden gaan ze sowieso niet doen voor de 38 weken. Eerst over twee weken nogmaals een groeiecho.

805 x gelezen, 2

reacties (17)


 • Jojo91

  Ik had hetzelfde, mijn plan was om met 39+3 gestript te worden en vanaf 40wk ingeleid te worden. Zoon is uiteindelijk met 38+6 geboren, hij was 3865 gram en ik dacht echt: oo is dit het maar? Die had ik er anders ook wel zelf uitgekregen (het werd uiteindelijk een spoedkeizersnede omdat hij tijdens de bevalling de dwars is gaan liggen).

  Ik zou het dus wel gewoon aankijken en in week 39 strippen en anders met 40 inleiden.

 • Tweede83

  Mijn zoon was 5028 bij geboorte. Diverse echo's gehad en niemand die heeft gezien dat hij zo groot was. Met 41+3 ben ik ingeleid omdat hij niet wilde komen en ik er zat van was met die zware buik. Geëindigd in een spoedkeizersnede na hele dag weeën.

  Mijn 2e bevalling is gepland met 39 weken omdat de verwachting was dat ook mijn dochter groot zou zijn. 4010 was ze.

  Ik zou als ik jou was niet eerder ingeleid willen worden met 39 weken. Dit ten aanzien van de longrijping. Dan is je baby voldragen. Gewicht zegt mij niks, want mijn 2e zou ook fors zijn, maar viel allemaal best mee.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Bij de echo om te kijken of de placenta goed lag hebben ze ook gekeken of de baby klein was. Ze hebben toen gemeten dat hij boven gemiddeld was.

  Uiteindelijk was hij met 40.5 maar 2860 gram...

  Klopt niet altijd

 • Mama~linda~

  Dat is ook een beetje mijn ‘bezwaar’. Je hoort zo vaan dat het niet klopt. Bij jou wat het wel extreem ook.

 • Nog-even!

  Gewoon in de gaten blijven houden. Onze dochter zat ook in die regionen qua groei. Vanaf 39 weken ben ik om de dag gestript en zodra ik 40 weken was, heeft de vk de vliezen gebroken en begon de bevalling. Thuis! Heel fijn! Onze dochter was niet bijzonder groot. Alleen zwaar. De bevalling was een eitje (75 minuten). Maar het was niet mijn eerste, dus de weg was al gebaand

  Ze woog 4880.

 • Joelle05

  Hier ingeleid met 38 weken.

  Dochter was 55cm en 4300gr en zat vast.

  Voor haar was de inleiding niet goed, had opstart problemen en was er gewoon nog niet klaar voor.

  Als ze nog groter was geweest had het mij niet gelukt om haar eruit te krijgen.

  Dusja voor mij was dit achteraf wel beter maar heb lichamelijk wel lang last gehad van de bevalling.

  Voor haar had het beter geweest om af te wachten denk ik.

  Succes!

 • Mama-uit-het-noorden

  Ik ben thuis bevallen van een ruime 9 ponder met 40+1. Alle voorspellingen waren een normale baby, zowel echo als vroedvrouw, maar ik wist zelf dat hij groot was, was ook mijn derde. De geboorte ging heel gemakkelijk en hij was geboren met twee persweeen. De positie van de baby en je houding bij de geboorte schijnen veel belangrijker te zijn dan gewicht. Zelf zou ik niet gauw kiezen voor een medische geboorte vanwege het risico op extra ingrijpen. Mijn tweede is onnodig ingeleid en ik wou dat ik toen voor mezelf was opgekomen en haar op haar eigen moment had laten komen.

  Maar het meest belangrijk is, doe wat voor jou goed voelt, en eventueel lees je in zodat je ook weloverwogen een keuze kan maken.

 • Mama~linda~

  Dank voor je reactie. Wat jammer dat je dat gevoel hebt overgehouden bij je tweede. Gelukkig heb ik inderdaad nog even om een weloverwogen keuze te maken. En of het de juiste is zullen we denk nooit weten, want het blijft: wat als...

 • Momtobe2021

  Met groei echo’s kunnen ze er nog wel eens naast zitten! Mijn baby was p90 geschat kwam er met 3320g uit. Wat betreft het inleiden ik vond het super. Ben nooit natuurlijk bevallen dus kan het niet vergelijken. Maar ik ben met ruim 37w ingeleid had al 3cm ontsluiting. Maar hij was er binnen 5,5u en waarschijnlijk had het eerder gekund maar liep al een uur met persweeen die ik pas veel te laat door had. De pijn was hels maar ik vond de voordelen van een snelle bevalling er wel tegen op wegen succes!

 • Vlindermoeder

  Mijn gyn zei altijd dat je pas weet hoe groot je kind is als het na de geboorte op de weegschaal ligt. Onze dochter was 4+ kilo geschat met 40 weken. Ze werd geboren met 39+3 met een gewicht van 3580 gram. Keurig dus.

  Ik zou de volgende groeiecho nog even afwachten en dan een plan maken. Ik zie dat je al een kindje hebt. Was hij groot? Als het echt een kind is van 4,5/5 kilo, dan zou ik wel voor inleiden gaan. Aan de andere kant zijn er veel vrouwen die dan ook gewoon spontaan bevallen zonder problemen

 • Mama~linda~

  Dat van de weegschaal zei de verloskundige Idd ook:). Eerste was 3845 bij 42 weken. Dus naar mijn idee prima. Wel heel zware bevalling maar dat was vanwege gesloten schedelnaden.

 • boterbloemen

  Er zijn hier toch wel wat meer vragen die meespelen, lijkt me? Hoe groot wordt hij geschat, hoe is je vorige bevalling gegaan, hoe ligt de baby er voor, wat is de marge van die groei schatting, etc? Ik heb nooit iets van Pxx meegekregen, heb wel flinke kinderen gebaard van ruim 4 kilo/54 cm. In onze familie wel meer flinkerds, tot ruim 4,5 kilo. Moet ik aan zoiets denken, of betekent P99 echt veel groter?

  Ik zou de verloskundige en gyn om advies vragen. Als de baby echt zo groot lijkt te zijn dat de bevalling een risico wordt, dan zit je veiliger met op tijd inleiden lijkt me. En er zijn zoveel babies die via inleiden ter wereld komen, ik zou daar niet negatief tegenover staan. Maar als het misschien nog meevalt qua gewicht, en de verloskundige er vertrouwen in heeft, dan zou ik zelf denk ik gaan voor wachten. Maar zoiets blijft denk ik een gevoelskwestie. Doe wat voor jou goed voelt, want jij moet het doen.

 • Mama~linda~

  Bedankt voor je reactie. P99 betekent dat 99% van de baby’s kleiner is dan de mijne. Maar ze zeggen eerlijk, we weten het pas als de baby geboren is en op de weegschaal ligt. Volgens mij kom je dan rond de 9 pond uit.

  De verloskundige legt nu nog de keuze bij ons. Geen duidelijk advies voor de een of andere optie. Mogelijk dat dat na de volgende groeiecho anders is. Maar voor nu mag ik zelf de voordelen en risico’s afwegen wat wij belangrijker vinden. En is het Idd een gevoelskwestie... mijn gevoel nu zegt afwachten.

  Mijn eerst bevalling was geen succes, maar dat kwam omdat mijn zoon al gesloten schedelnaden had bij de geboorte. Dus dat is denk slecht vergelijkingsmateriaal,

 • Soccer-Mom

  Ik ben ingeleid met 38 weken en dat was een bevalling waar velen graag voor zullen tekenen. Ook vanwege te groot kindje maar daar zat als oorzaak zwangerschapsdiabetes met insulinegebruik achter.

 • Ylva

  De meningen zijn verdeeld over ‘te’ groot en zelfs over schouderdystocie. Sommige verloskundigen maken dit nooit mee namelijk, dat zou aan de manier van counselen kunnen liggen en hoe de vrouw bij de bevalling gestimuleerd wordt haar eigen houding te kiezen. Als je geïnteresseerd bent ken ik wat blogs hierover van een verloskundige.

 • Mama~linda~

  Beste Yvla, daar ben ik zeker in geïnteresseerd! Als je wilt toesturen graag. Dankje.

 • Ylva

  http://vroedvrouwenradicaal-rebekka.blogspot.com/2015/03/macrosomie.html?m=1

  http://vroedvrouwenradicaal-rebekka.blogspot.com/2016/12/schouderdystocie-revisited.html?m=1 11-delig

  https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2014/11/15/schouderdystocie/