De papfles

Achteraf gezien begrijp ik niet waarom ik er niet eerder aan gedacht heb. Maar soms ben je zo moe, gefrustreerd en zweert je man erbij, dat je er gewoon niet aan denkt. Een gesprek erover had toch alleen maar tot ruzie geleid.
Al een week of twee gingen de avonden hier slecht. En daarmee bedoel ik vooral het naar bed brengen van onze dreumes.
Sinds drie weken krijgt de kleine een papfles voor het slapen gaan. Waar in mijn omgeving wanhopig gepoogd gestopt te worden met de papfles rond deze leeftijd (16 maanden), dacht mijn man: laten we eens met de papfles beginnen.
De eerste nacht sliep hij (toevallig) door, de tweede nacht ook. Daarna werd hij weer, net als daarvoor, de ene nacht een keer of meer wakker en sliep hij de andere nacht(en) door. Eigenlijk was er niks anders gebeurd, maar mijn (al weken gefrustreerde vermoeiende) man had de oplossing gevonden. De papfles. Ach prima als je dat fijn vind, ik ga je echt niet tegenspreken als je daar zo vrolijk van word.
De afgelopen twee weken is het naar bed brengen van onze dreumes dus een frustrerend geheel. Het naar bed breng ritueel boven is niets aan veranderd, maar de uitwerking wel. Waar hij eerst na één tot drie keer aan de borst drinken liefelijk bij mij in slaap viel, is er nu niks liefelijks meer aan.
Hij doet moeilijk met aanhappen, drinkt onrustig, bijt en slaat. Wanneer ik het zat ben loopt mijn man een rondje met de kleine en doe ik daarna weer en poging, en weer één en weer één. Ondertussen is het voeden zeer onaangenaam want de kleine drinkt sinds een week of twee met strakke kiezen, wat betekent dat zijn voortanden hard in mijn tepelhofje boren. Pijnlijk, zeker op mijn toch al gevoelige zwangere lijf. Uiteindelijk valt de kleine toch aan de borst in slaap en elke avond hoop ik dat het weer een keer makkelijk zal gaan. Mijn man is het lopen zat want hij kan zo de boel beneden niet handig opruimen met al die onderbrekingen. Ik voel mij niet gehoord, want hallo weet je wel niet hoe erg ik mijn best doe en hoe zeer mijn tepels doen? En dan mopper jij omdat je af en toe tussendoor moet lopen?
We voegen iets toe voor het voeden, gezellig met zijn drieën op het grote bed een boekje lezen. Even positieve aandacht (alsof de kleine dat de hele dag nog niet krijgt) voor het slapen gaan. De kleine geniet volop en ik zie vol horror dat het boekje bijna uit is en ik dus in mijn tepels gebeten ga worden.
Gisteren was ik het zat, dit moest anders. Dat gezeur van mijn man over het lopen tussendoor was ik ook meer dan zat. Hetzelfde ritueel als anders, met het gezamenlijke boekje lezen, één keer borstvoeding en dan in zijn bedje de papfles ipv beneden voor het tanden poetsen (geweldig voor de tandjes maar het scheelde mijn man een keer lopen). De kleine hapte gretig aan, dronk liefelijk en we hebben een heerlijk momentje samen gehad en na een kwartiertje drinken viel hij in slaap. Verbazing alom, voor de papfles gezellig aan de borst in slaap gevallen. Tot ik rustig ging nadenken. Best logisch allemaal. Na één avond kun je eigenlijk nog geen conclusies trekken maar ik en mijn tepels hebben de oorlog verklaard aan de papfles.
Mijn man heeft ons zoontje slapend in zijn bedje gelegd en we hebben even rustig kunnen praten en knuffelen. Eindelijk waardeerde ik mijn man zijn knuffels weer, want na het gedoe met mijn zoontje wilde ik elke keer alleen maar rust en zeker niet ook nog mijn man aan mijn lijf.
En ons zoontje heeft prima geslapen vannacht, hij is één keer wakker geworden waarbij hij hulp nodig had met in slaap vallen. Was zo gedaan en niet vaker wakker dan met papfles. Het drinken vanmorgen was ook weer fijn omdat ik er niet bij voorbaat gespannen in ging.
Doei doei rot papfles ;)

1025 x gelezen, 8

reacties (21)


 • 10301

  Respect dat je het al zo lang volhoudt met borstvoeding geven en dat je hier zo positief in staat! Mijn zoontje van een jaar oud valt ook nog steeds aan de borst in slaap, hij wordt gemiddeld zo'n 4 keer per nacht wakker. Mijn omgeving zegt dat ik moet stoppen met borstvoeding geven zodat hij zelf in slaap leert vallen en hij misschien zonder borstvoeding wel doorslaapt. Maar dan is mijn grote schrik dat ik zijn ultieme troostmiddel heb weggehaald en het veel moeilijker is om hem te laten slapen... Dus ik doe ook nog even verder ondanks dat ik doodop ben, m'n hart breekt bovendien bij het idee van stoppen en garantie dat het nadien makkelijker gaat met slapen, heb je niet 🤷

 • Lama94

  Dankje!

  Mijn man gaat er 's nachts als eerste uit, probeert hem in slaap te lopen en wanneer dit echt niet lukt krijgt de kleine borstvoeding en valt meestal tevreden in slaap.

  Hier merken we langzaam verbetering in de nachten. Sinds een maand of twee slaapt hij af en toe een nacht door. Dan weer een aantal nachten waarin hij één of meerdere keren wakker wordt.

  We denken dat het doorslapen vanzelf komt, wanneer hij zo ver is. Maar het is nog een lopend project ;)

  Mijn omgeving was ook niet zo positief over nachtvoedingen en ook niet over het in slaap lopen. Zeker niet na de vier maanden. Ach hier werkt het goed voor ons en ik denk dat het juist heel gezond is. Het enige alternatief is hier in slaap laten huilen en dat zien wij weer niet zitten.

  Toen mijn omgeving te veel negatief commentaar ging leveren deed ik net of ik geen borstvoeding meer gaf. Ik heb het nooit met zo veel woorden gezegd maar ik had het er nooit meer over en voedde niet in hun aanwezigheid. Het scheelt een hoop onzekerheid, nu durf ik beter mijn eigen gevoel te volgen.

  Het zou inderdaad zonde zijn om met die reden te stoppen, de kans dat hij niet door gaat slapen is groot zat. Wanneer je zelf echt klaar bent met het borstvoeding geven is het natuurlijk een ander verhaal, maar het is zonde om te stoppen voor jullie er klaar mee zijn!

  Af en toe hebben we zo onze lastige momenten maar wanneer ik hem weer tevreden zie drinken, is dat zo prachtig om te zien en ben ik zo blij dat ik dat voor hem kan doen.

  Luister naar je eigen gevoel en hopelijk laat hij binnenkort ook langzaamaan af en toe een nachtvoeding vallen!

 • LittlePea

  Zo zie je maar dat ieder kind anders is.

  Hier eten we rond 17.30 en krijgt ze wat yoghurt of kwark na. Dan voordat ze op bed gaat krijgt ze nog een flesje melk en dan lekker slapen. Soms wordt ze nog wel eens wakker en moet dan heel hard huilen. Dan krijgt ze een klein beetje melk en dan snel weer in haar eigen bedje want ze wordt chaggie anders en wordt dan erg vervelend. 😆

  Wij hebben helaas geen knuffelbaby.

 • Lama94

  Elk kind is inderdaad anders!

  Hoe gaat het met haar?

 • LittlePea

  Jaa goed verder!!

  Doet nog altijd niet veel maar wel steeds een beetje meer. Alle goede dingen komen langzaam zeggen we dan maar 😜

 • Lindaaaaaaaa

  Hier nooit pap fles gegeven. Wilde hij niet

 • boterbloemen

  Ik heb een papfles sowieso nooit begrepen. Zo'n bak pap in je maag vlak voor je plat moet gaan liggen. En vaak ook nog vlak na het avondeten. Gaat een kind na twee avondmaaltijden echt propvol naar bed. Ik heb het ooit geprobeerd bij de eerste omdat het er bij leek te horen. Hij heeft geen druppel pap gehad, want man, wat een gedoe. Pap te dun, spoot uit de fles. Pap te dik, fles verstopt. Andere speen, geen succes. Eindelijk de juiste dikte, wacht je te lang, is ie weer dik. Geen van de vier heeft hier een papfles gehad. Pap is hier ontbijt. Uit een bordje, met een lepel.

  Maar ze sliepen wel al vroeg klokje rond. Lijkt me pittig hoor, zo lang gebroken nachten. En dan ook nog zwanger. Hopen dat het doorzet!

 • Lama94

  We eten hier om vijf uur en om kwart voor zeven kreeg hij de papfles. Anders krijgt hij een broodje/banaan oid. Ons mannetje eet graag vaak kleine beetjes.

  In dat beeld past de papfles helemaal niet, want dat is inderdaad net een steen op je maag. Al dronk hij de fles wel met plezier leeg. Maarja kennis van oorzaak en gevolg zit er op die leeftijd natuurlijk nog niet in wat dat betreft.

  Mijn man doet gelukkig de nachten, tenzij het niet lukt dan neem ik het over. Gelukkig maar want nu ik zwanger ben, ben ik helemaal kapot aan het einde van de dag.

  Ik hoop ook echt dat het doorzet!

 • Love2019

  Goed bezig mama!

  Wat een gedoe soms hé ;-)

  Maar enorm trots op je dat je nog steeds borstvoeding geef en ondanks meneertjes kuren doorzet!

  Hopelijk blijft hij nu netjes drinken, dat is het meeste genieten!

 • Lama94

  Dankje!

  Het is echt maanden lang alleen maar prettig geweest, op een enkele uitzondering na. Dus ik wilde het nog een tijdje aankijken voor ik ging stoppen. Eerst de oorzaak ontdekken. Daar ben ik nu erg blij om :)

 • Love2019

  Dat kun je dan inderdaad echt heel blij mee zijn!

  Ik heb ongeveer hetzelfde gehad toen hij ontdekte dat je met tandjes ook kan bijten. Dan gaat het plezier er wel van at, maar daarna geniet je dubbel!

 • Florien84

  Ik heb nog nooit een papfles gegeven. Zijn enkel suikers en het lijkt mij dat een kind daar eerder actief van wordt dan dat ze er beter van gaan slapen. Ik ben het verder wel eens met NewBaby2018.

 • Lama94

  Wij gaven inderdaad volkoren graan ontbijt, waar geen suikers bij in zitten toegevoegd. Niet dat zoete kinderspul.

  Maar inderdaad, een papfles helpt niet voor doorslapen, daarom hebben we het ook niet eerder gedaan. Tot mijn man het drie weken geleden toch uit wilde proberen.

  Het wel of niet aan de borst in slaap vallen is een opvoeding keuze. Veel zullen het inderdaad niet met onze keuze eens zijn, net als ik het met veel opvoeding keuzes van anderen niet eens ben ;)

  Maar ik ben in ieder geval blij. Na twee weken gedoe loopt het borstvoeding geven weer fijn en is het weer echt genieten samen. Net als in de maanden daarvoor :)

 • NewBaby2018

  Ik denk toch bye bye borstvoeding... en snel gaan oefenen met zelf in slaap vallen.

  Als je kindje zo in slaap valt dan is hij wel erg afhankelijk van je en krijg je er nog een zware kluif aan als de melk straks bestemd is voor de baby en je nachten ook weer overhoop gehaald worden.

 • Lama94

  Het is voor ons een bewuste keuze om hem aan de borst in slaap te laten vallen. We oefenen af en toe met zelf in slaap vallen maar willen dit niet pushen. Wij zijn er van overtuigd dat hij er vanzelf een keer aan toe is, hij is nog volop in ontwikkeling.

  Het lijkt mij prachtig om twee kinderen te kunnen voeden, dus dat is voor mij geen reden om te stoppen. Dan is de melk voor de baby en voor mijn zoontje. De melk wordt samengesteld voor de baby, zodat die precies de voedingstoffen binnen krijgt die hij/zij nodig heeft. Mooi geregeld! Ik hoop in ieder geval tot twee jaar te kunnen voeden (de WHO norm) en zo lang het fijn is nog langer.

  Het eerste jaar met een baby en een peuter zal sowieso wel zwaar worden maar dat geeft niet. We zullen er een hoop prachtige momenten voor terug krijgen :)

 • Jojo91

  Groot gelijk hoor! In slaap voeden is wel zo makkelijk/fijn, ze leren het vanzelf. Hier 2 van de 3 in elk geval wel. Nummer 3 is nog te klein. Ik heb ook 2x mogen tandemen Enige waar ik wel mee stopte in de zwangerschappen waren de (vele) nachtvoedingen.

 • NewBaby2018

  Dat is een keuze idd, maar ergens schemert je wens tot meer rust (aan je lijf) door. Ik denk oprecht dat dat de keerzijde is van borstvoeding geven. En dat zal je als borstvoeder moeten accepteren als je daar niets aan wil veranderen. Dus daarom dacht ik: je kan het zoeken in andere dingen, maar het grootste euvel in dit verhaal lijkt me toch echt de borstvoeding.

  Knap van je dat je het zo lang volhoud, maar ik ben er ook van overtuigd dat moeders wat beter voor zichzelf mogen zorgen. En dan kan je heimelijk gaan roepen dat je er een hoop prachtige momenten voor terugkrijgt. Klopt, maar die heb en krijg je anders ook wel hoor. 😉

  En wat ik al zei, echt super knap. Ik doe het je niet na.

 • Mykha

  Huh ik snap hem niet, ik dacht dat hij de papfles in bedje dronk en toen lekker in slaap viel en dat je er dus blij mee was. Maar dan die laatste zin😅 Ik begrijp hem niet helemaal.. maar wij hebben nooit papfles gedaan voor het slapen. Smorgens ontbijt hij wel met pap (:

 • Lama94

  Nee zo klinkt het niet heel logisch nee 😂

  Ik heb een kleine aanpassing gemaakt zodat het wat duidelijker is voor de volgende lezer.

  Het plan was om hem één keer de borst te geven en daarna met de papfles in bed te leggen. Maar hij viel bij de eerste keer aan de borst al in slaap, dus geen papfles in zijn bedje hoeven geven.

  Zijn buikje zat niet propvol van de papfles dus mijn tepel werd ook weer zachtzinnig gebruikt want hij wilde graag nog wat melk.

 • Mykha

  O duidelijk zo! Fijn zeg, hopelijk blijft het goed gaan. (:

 • NewBaby2018

  Wij ook nooit voor de nacht. Heeft geen invloed op doorslapen.