De termijnecho

Niet echt een termijnecho omdat mijn uitgerekende datum natuurlijk al vaststaat, maar wel een spannend moment gezien dit de eerste zwangerschap het moment was dat alles mis bleek.

Ik was zenuwachtig! En bang... Hoewel ik best een goed gevoel had, kwamen alle herinneringen weer naar boven.

Maar al gauw zagen we een vrolijk spartelende baby. Zwaaiend, zwemmend en trappelend. Een grootte die precies bij de termijn past en een mooie hartslag. Zo bijzonder weer!

En nu... zal het vertrouwen beginnen te komen? Deze echo zorgt niet voor een magische geruststelling. Het blijft spannend, maar wordt wel steeds iets makkelijker.
Ik heb nog steeds niks gekocht of in het zwangerschapsboek geschreven. Ik had in m'n hoofd zitten dat ik hier na de termijnecho mee zou beginnen. Dat het dan 'mag' van mezelf.
Maar eigenlijk voel ik me nog steeds hetzelfde als voor de echo... Het is echt een drempel, maar ik wil ook graag gaan genieten.

Gelukkig mag ik volgende week weer even naar het hartje luisteren 💕

1336 x gelezen, 3

reacties (21)


 • Lissje31

  Oh wat fijn ❤️ proberen toch langzaam te genieten 🍀

 • Annelijn

  Ik snap dat het super spannend en kwetsbaar voelt, zwanger na een verlies. Je mag natuurlijk ook schrijven over die spanning. Het hoeft niet een roze wolk verhaal te zijn natuurlijk. Misschien helpt dat ook in het omgaan met die spanning. Ik gun het je dat je langzaam steeds meer vertrouwen krijgt en dat jullie over een half jaar een gezonde baby in jullie armen hebben!

  Liefs

 • XooXooX

  Iemand zei tegen mij: "neem geen voorschot op verdriet.."

  Dat vond ik zo helpend. Ik zei het elke dat tegen mezelf. Het hielp met loslaten van de dingen waar ik geen controle op had.

 • Kees-je

  Mooie uitspraak ja!

 • Chudo

  Ik heb dan wel geen miskraam gehad met 10 weken maar wel heel veel angsten gehad alle drie de zwangerschappen. Het heeft mij helemaal niets opgeleverd! Als ik kon had ik het terug gedraait. Als het fout gaat dan gaat het fout, dan kan je maar beter genieten zolang het wel kan. Dat kunnen ze je dan niet meer afpakken

 • Kees-je

  Ja klopt, zo denk ik zelfs terug over m’n eerste zwangerschap. Maar is toch lastig als je er dan middenin zit merk ik.

 • Pinkl@dy

  Fijn dat je weer een goede echo hebt gehad! Het nog niet blij kunnen zijn herken ik wel, maar dat gaat goed komen.

  Je zult zien dat je straks als je de baby voelt al veel meer vertrouwen krijgt. Geef het even tijd.

  En of je een rompertje koopt of niet, daar veranderd de uitkomst ook niet mee. Doe het wanneer je er zelf aan toe bent.

  Hopelijk krijg je steeds meer vertrouwen en kan je gaan genieten!

 • Kees-je

  Ja klopt, schrijven of niet schrijven, kopen of niet kopen, de uitkomst blijft hetzelfde. Ik ben me gewoon erg aan het inhouden met het idee dat ik losbarst als het “veilig” is. Ik dacht dat dit de termijnecho zou zijn, maar die onzekerheid blijft. Dus moet me er maar gewoon aan overgeven denk ik.

 • Mamasgirls

  Je kan het gevoel niet afdwingen als bij zo veel dingen in het leven. Je hebt het nog niet geaccepteerd dat het is zoals het is. Heb je nog niets gekocht niet erg, niets geschreven niet erg, nog niet op die wolk niet erg, nog onzeker niet erg. Het vertrouwen komt gaande weg en misschien wel helemaal niet ook dat is niet erg. Straks als je de baby voelt komt het langzaam aan wel, en ook dan krijg je angsten dat je de baby minder voelt.

  Van het zwanger willen worden tot aan het zwanger zijn komt meer bij kijken dan die ene wolk. Ik had zelfs in begin na de miskraam dat ik zei is dit wel wat ik wil. Ik moet blij zijn maar ben niet blij want tja het was nu echt eindelijk zo ver. Voelde heel dubbel moest heel veel van mezelf want na zo’n traject van 3,7 jaar en dan niet blij zijn vind ik gek. Het is spannend en leuk ook die bijkomstige hormonen, zoals je weet invloed kun je er niet op uitoefenen. Leef gewoon van week tot week, voel je je blij omarm dat en als er een week tussen zit die minder leuk is ook die omarmen.

  Elke keer als je onrust ervaart kijk even naar je laatste echo en zeg tegen je zelf, dat alles goed komt. Wat je aandacht geeft groeit 🥰

 • Kees-je

  Ja mooi gezegd. Het positieve aandacht geven zodat dat groeit. M’n man heeft de laatste echo gefilmd en die bewegingen zien, doet me wel echt goed!

 • Nog-even!

  Ik merk geregeld dat vrouwen die veel moeite moesten doen om zwanger te raken, ook allerlei eisen stellen aan zichzelf: ze móeten van zichzelf genieten , terwijl er nog weinig te genieten valt. Door de teleurstellingen die ze meegemaakt hebben, kunnen ze moeilijker loslaten en ontspannen: er zit altijd die angst op de achtergrond.... Heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd maakt het de zwangerschap en het moeder worden vaak juist extra moeilijk.... Ik weet van mezelf (terwijl ik juist sneller zwanger raakte dan gepland), dat het heel goed kan zijn om de angst en zorgen te parkeren en een daad te stellen waarmee je voor jezelf het vertrouwen uitspreekt dat het goedkomt. Voor mij was dat moment het kopen van een rompertje en een zwangerschapsbroek.... Dat hielp mij echt om de zwangerschap te omarmen, ipv te zitten wachten tot het fout zou gaan.... Misschien kun jij ook kiezen voor zon omslagmoment? Niet omdat je het voelt, maar omdat je ervoor kiest om vertrouwen te geven aan je lijf en je kindje.... Succes!!

 • Kees-je

  Ja je hebt gelijk. Ik had me voorgenomen dat dit moment de termijnecho zou zijn en waarschijnlijk komt het gevoel van rust nooit helemaal. Dus misschien moet dit dan inderdaad een bewuste keuze zijn.

 • Nog-even!

  Vaak komt je gevoel op zijn plek na een bewuste keuze. Maar verwacht geen sprookjes of roze wolken: het leven blijft gewoon het leven en wordt geen romatische film, waarbij je dromerig voor je uit moet staren terwijl je sokjes breit

 • Annelijn

  Ja mooi!

 • Dajael

  Helaas herkenbaar na de miskraam hier.

  Toch : doen, schrijven in dat boek!

  Ik heb het ook gedaan en het is zo waardevol voor later!

  Hoop dat je snel écht kunt gaan genieten, het voelen van de kleine helpt wel mee vond ik. Dat gaf hier een stukje vertrouwen dat je contact met je kindje voelt/ maakt

 • Kees-je

  Vanaf hoeveel weken voelde jij het kindje?

  Verloskundige zei dat het vaak pas rond 22 weken is, dus dat duurt nog wel even 😅

 • Schildpadje31

  Ik voelde mijn eerste na 17 weken en nu bij de tweede na 16 weken. Het kan dus wel eerder hoor😊. Ligt ook aan waar de placenta zich bevindt. Wat fijn dat je weer een nieuwe echo hebt gehad! Ik heb zelf geen ervaring met miskramen mr was mn eerste zwangerschap heel onrustig en bang dat t tmis zou gaan. Bij mij ging het beter nadat ik t kindje voelde, na 20 weken kon ik genieten van de zwangerschap. Ik hoop dat t bij jou per week ook steeds beter gaat met vertrouwen krijgen

 • AshleyJessy

  14/15 weken! M’n schoonzus pas met 21/22 weken af en toe. placenta lag voor.

  Verschilt per vrouw/kind. Dus aub niet druk om maken!

 • Dajael

  Ook pas tussen 18-20 wkn! En bedoel zeker niet dat je je druk moet maken als je dan nog niets voelt. Maar vanaf die tijd merkte ik wel dat hem voelen mij de goede bevestiging gaf!

  Ik duim en hoop zo voor jouw dat je kunt gaan genieten & je groeiende buik bewonderen! Is je zooo gegund!

 • Annelijn

  Dat kan enorm wisselen per vrouw en zwangerschap. Ik voelde het bij mijn eerste met 13 weken. En nu ben ik zwanger (12 weken) en voelde ik vorige week voor het eerst al iets. Dat was dan wel op hele rustige momenten en in meditatie. Door zwangerschapsmeditaties kan je vertrouwen ook meer groeien en kun je al meer contact maken met het kindje in je buik (ook als je nog geen beweging voelt). Dat vind ik wel echt een aanrader. Gewoon gratis via YouTube te vinden.