Moeilijke beslissing - overstappen naar flesvoeding

Hoihoi daar ben ik weer!


Als jullie mijn vorige blog toevallig gelezen hebben, weten jullie dat ik borstvoeding heb gegeven. Tijdens mijn zwangerschap had ik me voorgenomen ongeveer een maand of 3 borstvoeding te willen geven. Ik wilde niet gaan afkolven als ik weer ga werken, maar wilde wel een goede start maken met borstvoeding ('goede start' vind ik eigenlijk niet de juiste benaming, want dat zou zeggen dat flesvoeding niet goed is en dat is natuurlijk helemaal niet waar).


Mijn borstvoeding kwam goed op gang, ik gaf wel voeding met een tepelhoedje omdat ik echt ingetrokken tepels had, dus dat was niet te doen voor onze kleine man. Na enkele dagen stond er gewoon al melk in het hoedje zodra ik hem op mijn borst zette, het liep als een tiet ;) ook de kleine man kwam na 3 dagen al weer aan in gewicht!


Wel ging hij na ongeveer een week heel lang doen over zijn voedingen (zoals te lezen is in mijn vorige blog). Gelukkig heb ik hier slechts een paar dagen mee gestoeid, want al vrij snel kwamen we in een ritme waarbij in hem na 20 tot max 25 min van mijn borst haalde en aanlegde aan de andere kant, waar hij dan ook die tijd kreeg. Ik kon hem van mijn borst halen, zonder dat meneer weer in huilen uitbarstte omdat hij nog meer wilde. Dat ging dus eigenlijk allemaal best goed :)


Na een tijdje merkte ik echter dat Alex wat dunner leek te worden. Ook samen met hem op de weegschaal staan gaf aan dat hij niet bepaald aankwam. Enkele dagen voordat ik voor het eerst naar het consultatie bureau moest (en Alex eindelijk weer goed gewogen zou worden) begon ik echt onzeker te worden. Hij dronk goed, poept en plast, lijkt na de voedingen voldaan te zijn, ligt niet te huilen van de honger, sliep 's nachts soms zelfs wel 6 uur door en toch zag en voelde ik dat hij veel dunner was geworden. Wat doe ik toch verkeerd? De borstvoeding loopt nog steeds vanzelf. 


Voor de afspraak bij het consultatiebureau begon ik te piekeren; ja ik geef borstvoeding, maar vind ik het echt 'leuk'? Nee dat niet, eigenlijk vind ik het maar een heel gedoe. Ik zit iedere keer hartstikke lang, want na 2x 25 min was meneer dan misschien wel tevreden, meteen gaan slapen... die keren waren een uitzondering, het is onhandig met bezoek plannen, want ik voelde me er nog niet comfortabel bij om te voeden in het bij zijn van bezoek. Ik had een afspraak gemaakt bij de fysio omdat ik last had van mijn stuitje, maar komt dat dan wel uit met de voeding? Want ik ben immers de enige die voeding kan geven (ik voelde me soms echt een wandelende melkmachine... alsof dat alles was waar ik goed voor was). Dus maar begonnen met afkolven, en dat ging nog niet zo snel dus ik heb dagen lang na iedere voeding gekolft om maar een voeding bij elkaar te sparen (tel die tijd dan ook nog maar op bij het voeden, waardoor ik weer opnieuw anderhalf uur voor iedere voeding uit kon trekken). 


Dan ook nog het mentale stukje van de onzekerheid. Het zat me gewoon allemaal niet lekker. Ik hoopte dat ze bij het consultatiebureau zouden zeggen dat ik over moest stappen op kunstvoeding. En toen dacht ik: waar ben ik nou mee bezig? Als ik dat toch al hoop, waarom ga ik dan uberhaupt nog door met borstvoeding geven?


Dat resulteerde erin dat ik al voor de afspraak bij het consultatiebureau had besloten te willen stoppen met borstvoeding, maar wat heb ik die dag gehuild! Ondanks dat ik de knoop zelf door had gehakt, moest de knop nog om en dat was nog een hele strijd in mijn hoofd. En waarom? Weg met die vooroordelen dat het beter is om borstvoeding te geven, flesvoeding is echt niet slecht. Maar ik had zo in mijn hoofd zitten dat ik het 3 maanden had willen volhouden, dat het behoorlijk schakelen was. 


Gelukkig werd ik op het consultatiebureau goed opgevangen. Ja Alex was afgevallen, maar nee dat was niet mijn schuld. Ik deed het niet verkeerd. En iedere keer als ik hier aan terugdenk, ook nu, schieten de tranen nog steeds in mijn ogen en word ik er emotioneel van. 
Omdat ik dus zelf over wilde stappen op flesvoeding, was het plan om Alex weer aan te laten komen zo gemaakt; Flesvoeding geven en dan gewoon net wat meer dan hij volgens de berekening zou moeten hebben. Over 2 dagen gaan we weer terug om te kijken wat het effect is geweest.


Diezelfde middag heb ik nog nutrilon gehaald en de volgende dag ben ik overgestapt op flesvoeding. In principe ben ik, op advies van het consultatiebureau, meteen volledig overgestapt. Waarbij ik bij iedere voeding wel nog even moet afkolven als ik last heb van mijn borsten, om te stuwing tegen te gaan, maar de productie wel te verminderen. Deze afgekolfde melk geef ik dan ook nog steeds 1x per dag ipv flesvoeding, immers zonde om weg te gooien. 


Ook al ben ik nog maar een paar dagen onderweg, ik kan nu al oprecht zeggen dat dit de beste keuze is die ik had kunnen maken. Na de eerste flesvoeding was Alex meteen tevreden en viel hij in een diepe slaap. Het voelde echt meteen alsof er een last van mijn schouders gevallen was. Ik was zelf zoveel relaxter en in de loop van de dag ging ik ook echt weer genieten van mijn mannetje. Hij hing niet meer continu aan me, was veel rustiger en tevreden. Voor het eerst in dagen wilde ik hem oppakken om te knuffelen, want de dagen ervoor was ik alleen maar blij als ik hem eindelijk weg kon leggen en hij niet meer meteen begon te jammeren. Mijn dag kon niet meer stuk en nog steeds voel ik me zo veel beter en rustiger. 


Dus weg met de vooroordelen dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Want misschien wordt dit niet hardop uitgesproken, het voelt wel alsof men een oordeel heeft. Tenminste, iedere keer dat ik zei dat ik borstvoeding gaf, was men heel instemmend; dat is toch ook het beste wat je je kindje kunt geven...


Ja, ik ben blij dat ik een maand borstvoeding heb kunnen geven, maar als je er als moeder aan onderdoor gaat om brstvoeding te geven, dan is het echt niet beter dan flesvoeding.


Als er iets is dat ik geleerd heb, dan is het dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Wat een ander ook zegt, want een tevreden baby én een tevreden moeder is veel belangrijker dan welke voeding je geeft.

649 x gelezen, 3

In Baby

reacties (13)


 • Vespertine

  Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal, vooral de opmerking dat je als moeder er niet aan onder door moet gaan. Ik vond het erg zwaar; de nachten, de duur van de voedingen (meer dan een uur, door een verkorte (maar behandelde) tongriem), de onzekerheid of je kind genoeg binnen krijgt (hier ook weinig gewichtstoename en een baby die door honger bleef krijsen). Bij een volgende baby zou ik heel wat relaxter tegenover flesvoeding staan.

 • Johanna96

  Zoals ik hieronder ook gereageerd heb op Elirach weet ik nog niet of er hier nog een tweede komt haha, dat hoeft natuurlijk voorlopig ook niet ;) Maar mocht dat zo zijn en mocht borstvoeding dan toch weer niet de ideale manier zijn, dan denk ik ook dat ik er veel makkelijker in zou staan om over te stappen. Want ik denk dat ik dan toch weer wel zou proberen om borstvoeding te geven in eerste instantie, maar als het niet lukt dan zal ik er denk ik ook minder moeite mee hebben om me daarbij neer te leggen.

 • Elirach

  Heel herkenbaar Meis! Mijn 2 dochters volledig borstvoeding gegeven zonder problemen! Ik was echt pro borstvoeding totdat ik mijn zoontje kreeg. Leek ook tevreden maar ik zag ook dat hij niet aan kwam. Babyweegschaal gehaald en dat bevestigde mijn gevoel. Dagen gestruggled en gehuild en op den duur mijn man een appje gestuurd (hij zat naast mij in bed maar voelde me te schuldig om het te vragen 😂) met screenshots van flesvoeding, flesjes etc, hij keek me aan: weet je het zeker? En hij is naar de winkel vertrokken 😉.

  Meneer kwam ineens super veel aan! Was toch echt een goede keuze.

  Nu weer zwanger van een tweeling en wederom wil ik heel graag borstvoeding geven maar mocht het niet gaan of ik merk dat ik er aan onderdoor ga stap ik gewoon over!

 • Johanna96

  Zo zie je maar dat het iedere keer anders kan zijn.

  Ik weet niet of er nog een tweede komt (ik had helemaal geen bijzondere bevalling, eigenlijk best prima, maar het heeft een behoorlijke indruk achter gelaten dus voorlopig hoef ik nog niet aan een tweede denken haha)

  Maar mocht het zo zijn, wie weet lukt het dan wel met borstvoeding. Dat het nu niet lukte, zegt natuurlijk niets voor de toekomst ;)

 • Liselott

  Je zegt het goed:

  Borstvoeding is wel de beste voeding: maar niet ten koste van alles.. Een baby heeft én voeding nodig én een moeder..

  Als je merkt dat je het niet trekt en volhouden is geen optie dan heb je de juiste keus gemaakt: Je kleine krijgt nu voeding en heeft een energiekere mama: dan doe je toch wat je kindje nodig heeft: das belangrijkste wat je kunt doen

  En wat Chudo ook al zegt: pas na 2 maanden vond ik het ook pas leuker/makkelijker en meer ontspannen en ik vond het bij mijn kleine echt overleven!

  (desondanks is het wel zo'n bijzondere intieme periode dat ik nu al 2 weken aan het kolven ben voor 100 ml om een borstvoedingssierraad te maken: kan er maar geen afscheid van nemen haha)

 • Johanna96

  Ik denk dat het voor mij een kwestie was van een onbalans. Ik wilde borstvoeding geven voor mijn kleine man en daar lag dan ook mijn volledige focus op. Nu ik naar mezelf heb gekeken en voor flesvoeding heb gekozen zijn we weer in balans. Het gaat goed met mij én Alex, een prima uitkomst op deze manier.

  Misschien had ik inderdaad langer door moeten zetten voordat het makkelijker zou worden. Dat zal ik nu niet weten en daar zal ik ook maar niet teveel bij stil staan, laat ik maar geen onnodig schuldgevoel aanwakkeren haha. Voor nu was dit de beste keuze voor ons.

 • Liselott

  Als ik lees hoe je er in staat ben je gestopt omdat je het niet meer trok, niet omdat je t hem niet gunde bijvoorbeeld.. En als je stopt en je voelt je fitter is het makkelijk jezelf te veroordelen omdat je daar weer de energie voor hebt en dat is eigenlijk niet fair! Blijf trouw aan jezelf: dat t bij een ander makkelijker gaat betekent niet dat t voor iedereen goed werkt hé!

  we doen allemaal ons best als mama's zijnde,

 • Chudo

  Dan heb je toch de beste keuze gemaakt meid!!

  Ik ben echt zelf pro borstvoeding en het word écht makkelijker!! Na een maand of 2 is het zoveel leuker en het is echt doorzetten.

  Maar ook ontzettend hard werken en soms is het dan beter eieren voor je geld kiezen en lekker de fles te geven. Je moet er niet aan onderdoor gaan.

  Je mannetje is tevreden en dat doet een moederhart goed🙏

  Ga zo door mama! Het belangrijkste van alles is doen wat goed voelt voor beiden

 • Johanna96

  Het doet dit moederhart inderdaad goed dat mijn mannetje nu tevreden is en het zo goed doet op de flesvoeding. Dat is ook heel wat waard :)

 • Yune

  Oh ja, heel herkenbaar, ook ik zit er nu aan te denken, maarja, zou het zonde vinden van alle tijd die ik er in hebt geïnvesteerd om dan te stoppen moeilijk hoor.

 • Johanna96

  Je moet echt doen waar je jezelf goed bij voelt en dat weet je soms pas nadat je de knoop hebt doorgehakt. Op het moment dat ik het alleen nog maar in m'n hoofd had zitten, maar nog niet had uitgevoerd wist ik ook nog niet hoe het uit zou pakken. Bij mij is het gelukkig goed uitgepakt.

  We GerryBlueBerry ook zegt, ik zou het niet zien als weggegooide tijd. Je hebt je best er voor gedaan. En misschien wordt het inderdaad makkelijker (zoals ik in de reacties ook teruglees) en ben je wel blij als je doorzet.

  Wat je ook beslist, zolang jij erachter staat is het een goede keuze ;)

 • Lovelife74

  Mijn verhaal is bijna hetzelfde en ik ben het helemaal met je eens !! er is toch iets ingegaan, je hebt je best gedaan... en zolang je zelf gelukkig bent en je rustiger voelt is je baby dat ook! ik kreeg toen ik stopte met bv 1 x na 2 weken 1 x na 2 en halve week.. toen voelde ik me meer mezelf worden met wel af en toe een stom schuld gevoel maar achteraf zo onnodig!! ze deden het er prima op! ik en mn zusje hebben het ook gehad vroeger en we zijn er ook niet minder van geworden, geen allergieën of alleen maar ziek ofzo🤣 ook een geruststelling haha

  liefss

 • Johanna96

  Precies, en ik heb hem toch een paar weekjes kunnen voeden. Groot worden zal hij toch wel en ik heb het idee dat dat nu met de flesvoeding al harder gaat dan met borstvoeding haha