Laat praten

Hoi allemaal,
Ik ben net even naar het consultatiebureau geweest om even te wegen en meten.
Daar vroeg ik (omdat ik er toch was) of ik me zorgen moet maken dat mijn zoontje van 16 maanden nog niet praat.
Hij houdt wel hele verhalen in z'n eigen brabbeltaal maar nog geen herkenbare woorden. Ook geen papa of mama.
Er werd daar behoorlijk serieus gereageerd, hij is wel vrij laat maar nog geen grote zorgen of andere dingen. Nu wel een afspraak voor over 3 maanden om te kijken hoe het nu is.
Ik vraag me af hoe het bij jullie kinderen was qua praten? Had iemand ook een dreumes die laat was met praten, hoe is het daarmee verlopen?
Bedankt alvast.

4056 x gelezen, 3

reacties (0)


  • Betty

    Huh, ik ben eigenlijk wel verbaasd dat ze zo serieus hebben gereageerd. Mijn zoon was bijna 2 toen hij pas echt zijn eerste woordjes zei. Daarna ging het heel snel en pakte hij iedere dag een aantal woorden op. Nu is hij 3 en kletst hij de oren van mijn hoofd. Hele volzinnen, beeldspraak, alles.

    Sommige kinderen starten gewoon wat later, maar daar is niks mis mee. Overigens heeft het cb bij ons dit ook altijd gezegd. Ik heb me er daarom ook nooit druk over gemaakt. Hij verstond alles en begreep alles, dat was het belangrijkste (zeiden ze).

  • raingirl

    onze zoon sprak met 2 jaar pas 5 woorden, een maand later toen hij naar de psz ging 10 woorden en 3 maanden later 30 woorden( niet altijd juist gearticuleerd). wij hoopten dat hij over de achterstand heen groeide maar dat gebeurde niet. logopedie volgde en (even in een notendop verteld) heeft hij een taalontwikkelingsstoornis en krijgt hij hulp hiervoor op school. we zijn nog steeds positief over zijn ontwikkeling maar hij is zeker niet op het niveau waarop een normale kleuter praat.

    voor jou: gewoon goed in de gaten houden. grote kans dat het allemaal vanzelf goed komt.

  • Jij-laat-het-hartjes-regenen

    Dat is ook het enige dat ik doe, ga zeker nog niet verder aan de bel trekken.

  • -Dora-

    Zoontje praatte ook laat. Rond 22 maanden lijsten ontvangen van het CB om in te vullen. Na 3 maanden weer om voortgang te bekijken. Daaruit kwam dat hij in het onderste groene vakje zat. Dus idd langzaam, maar nog wel ‘groen / acceptabel’

    Niks mee gedaan en het gaat prima hoor. Taal is duidelijk niet zijn sterkste kant en hij blijft altijd een beetje achterlopen (vervoegen andere kinderen de sterke werkwoorden al goed, zegt hij nog altijd ‘gekoopt’), maar niet zorgwekkend.

  • Yune

    Mijn neefje is inmiddels 27 maanden, en die praat nu nog niet. Mss een paar woordjes, maar nog niet 2 woordjes aan elkaar, zoals "gemiddeld". Dus ik lees even mee :)

  • Sharon

    De vader van mijn oudste heeft tot vijf jaar alleen aan observeren gedaan...daarna kwam er een spraakwaterval.

  • seonsyain

    Mijn oudste zei zijn eerste woordje met 21 maanden. Met 2 jaar zei hij net iets minder dan 20 woorden (tegen CB gezegd dat het 20 woorden waren). Die woorden waren weliswaar niet duidelijk nog, maar wel constant hetzelfde voor bepaalde dingen/mensen. Ik persoonlijk maakte mij geen zorgen, want hij snapte wel alles wat ik zei. En dat is het belangrijkste. Als het begrip er wel is, dan komt de taal vanzelf.

    Hoe het verder is verlopen? Hij ging heel langzaam vooruit in zijn spreken. Met 3 jaar is er uiteindelijk (op advies van de psz, maar goedgekeurd door het CB) besloten dat hij het vve-traject inging. Dat betekende dat hij dubbel zo vaak naar de psz mocht en dat hij zo nu en dan even apart werd genomen door een juf die geleerd heeft om extra begeleiding te geven. Hij leerde spelenderwijs steeds meer. Zijn uitspraak was echter bagger. Hij is daarom met 3 jaar ook gestart met logopedie.

    Ik kan een heel verhaal geven, maar aan het eind van het besluit kan ik zeggen:

    Hij is vorige week eindelijk klaar met logopedie na 4 jaar! Jeej!

    Er mankeert hem helemaal niks aan het koppie en dat mondje staat tegenwoordig noooooit stil.

    Nogmaals: belangrijk is dat ze je wel snappen. Dan komt de rest vanzelf. Einstein is tenslotte ook pas begonnen te praten toen hij 4 was. Dus het zegt niks over later.

  • Moontjemama

    Mijn jongste zoontje van over een maand 2 zeg ook alleen nog maar mama papa ranja en dat was t wel zo een beetje! Mn oudste was ook laat! Ik maak me er niet zoveel zorgen om ieder kind heeft zn eigen tempo denk ik met dat soort dingen

  • nog-even!

    Joh, met 16 maanden hoeven ze echt nog niet te praten. Bij veel kinderen komt dat pas na 2 jaar! Onze dochter begint nu net met enkele woorden en ze is 23 maanden. Mijn oudste begon met 21 maanden pas wat te zeggen en ook dat is helemaal goed gekomen. Hij is nu 8 en leert spaans Ieder kind op zijn eigen tijd!!

  • MemLB

    Hier twee dreumussen die op die leedtijd nog niet praatten. Onze middelste dochter zei haar eerste woordje met 19 maanden en toen ging het opeens heel snel en na een paar maanden liep ze zelfs voor. Onze jongste dochter was ruim 2 jaar toen ze haar eerste woordje zei. Ze is nu 5 en loopt al een tijdje bij logopedie, vanwege een achterstand. Ze is wel een slim meisje en de verwachting is dat het wel goed komt.

  • S.89

    Mijn oudste was het tegenovergestelde. Die praatte met 1,5 al 3woord zinnen bij elkaar en goed verstaanbaar ook. Nog steeds (nu bijna 5) lult ze de oren van je kop, ogen open = mond open en die gaat pas dicht als dr ogen sluiten rond 19.00 's avonds

    Mijn jongste daarentegen.. Net 2 jaar, zegt eigenlijk alleen wat Strelitzia dr oudste ook zei (pappa, mamma, ja, nee, bal) en opa/oma als het haar uit komt (als ze iets van ze moet dus..). Haar zus roept ze met 1 of ander keelgeluid en haar oom (Demi) noemt ze Dena XD

    Ze begrijpt wel echt alles wat we tegen haar zeggen en wat we van haar vragen, dus dat zit wel snor. Doof zal ze dus ook niet zijn

    Maak me er bij haar niet zo druk om. Komt vanzelf. Wij denken dat ze het idee heeft: grote zus praat al genoeg voor 10, dus ik hou mij nog even rustig De rest van haar ontwikkeling loopt perfect, zelfs voor, en t KDV maakt zich ook niet druk. CB zal binnenkort wel wat anders roepen.. Gelukkig heb ik 2 oren gekregen (kan het t ene in, en t andere uit)

  • Lady-Whistledown

    Mijn oudste praatte pas toen hij twee was en daarna ging het heel snel. Daarvoor sprak hij vijf woorden. Papa, mama, ja, nee en bal. Dat jouw zoon in zijn eigen taal brabbelt is een heel goed teken. Ook als hij jou wel begrijpt, is een goed teken. Geen zorgen hoor.

  • Jurkje

    Mijn dochter was ook vrij laat met praten maar praat nu heel veel haha en gewoon goed. Ik heb ook trouwens nog nooit gehoord dat het met een kind dat laat sprak niet goed is gekomen. Dan eerder andere symptomen..

  • tweety24

    Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. 16 Maanden is echt nog niet laat. Geef je kind de tijd en ineens zal je herkenbare worden tegenkomen. Hetzelfde is met lopen. Sommigen lopen voor hun eerste verjaardag. Anderen pas als ze 18 maanden zijn. Hetzelfde is met praten. Als je kind ouder dan 2 is en dan nog niet praat dan pas zou ik er achteraan gaan en dan nog. Geef je mannetje de tijd.

    Ik vind persoonlijk dat er zoveel gepusht wordt. Mijn neefje kon ook niet praten maar was al veel ouder, mee naar logopedie, nou hielp allemaal niets. Nu gaat hij naar school en ineens komen de zinnen eruit.

    Ga lekker voorlezen, benoem dingen.

  • Jij-laat-het-hartjes-regenen

    Ik push ook zeker niet, en maak me ook niet echt zorgen. Inderdaad elk kind zijn eigen tempo, onze boef zeker ;) En voorlezen doen we zeker veel, zingen ook.