Andere tijden

Beide oma's -mijn oma's- hebben vijf kinderen grootgebracht. Vijf stuks. Lijkt me per definitie heel pittig.

Toen ze aan hun gezin begonnen zaten ze zonder: - (veel) geld - koelkast - wasmachine - wasdroger - wegwerpluiers - billendoekjes - vaatwasser - auto - duowagens - supermarkt om de hoek - tv - mobiel - internet - familie in de buurt En dat is nog lang niet alles...

Kan jij het je voorstellen? Gewoon van die ogenschijnlijk simpele dingen die dan opeens veel meer tijd innemen...

Als je geen wegwerpluiers, noch billendoekjes hebt, heb je veel meer was. Behalve de luier zelf, zit je ook met de washandjes/doekjes die je gebruikt om de billetjes schoon te maken. Handwas neemt aanzienlijk meer tijd in beslag dan alles in de wasmachine proppen en laat maar draaien. Ik vond het al even goochemen hoe overdag (ook nog eens) de was te doen met twee jonge kinderen om op te letten. Daarna moet de was nog droog. Net na de oorlog lag het geld niet bepaald voor het oprapen dus ik neem niet aan dat ze een mega voorraad aan luiers, doekjes, beddegoed en kleding hadden (laat staan de opbergruimte om het op te ruimen). Neem je gemiddelde Nederlandse herfst/winter; succes met de was droog zien te krijgen! Het verwarmingssysteem zoals wij deze nu kennen hadden ze destijds ook nog niet, dus even het schone hemd voor morgen over de kachel heenleggen zat er nog niet in.

En dan de boodschapjes... Groot inkopen zal er niet ingezeten hebben, waardoor je door weer en wind met je (kleine) kinderen mooi iedere dag lopend boodschappen kon gaan halen, áls je al het geld had.

Dat zijn alleen nog maar de praktische hulpmiddelen die het leven makkelijker (horen te) maken! Ik heb het nog geeneens over de geestelijke impact.

Buiten het feit dat het net oorlog was geweest en iedereen wel geliefden/ bekenden was verloren, was het destijds ook helemaal niet de trend voor een man om mee te helpen. Opvoeden en huishouden was de taak van een vrouw, dus ook dat stukje steun viel nog eens weg.

'Oma' was een veilige, knusse plek. Maar hoe ouder ik wordt hoe meer ik me realiseer dat 'oma' (allebei) ook sterke vrouwen waren die je niet makkelijk uit hun schoenen kreeg. Wat een andere wereld moet dat geweest zijn.

Zouden onze (hopenlijk) kleinkinderen ook zo'n verschil in tijdperk meemaken? Dat ze straks denken; "Goh, die oma van mij..." Nu denk ik dat we het eigenlijk best makkelijk hebben gekregen mede dankzij bovenstaand lijstje, maar dat hoeft over 40 jaar helemaal niet meer zo te zijn. Misschien staan onze kleinkinderen ons dan raar aan te kijken als je verteld dat je vroeger zelf de boodschappen moest halen of je auto bestuurde. Of op een knopje moest drukken om het licht aan te doen; nou ja zeg, hoe ouderwets oma!

Op dit soort momenten vind ik het jammer dat beide oma's overleden zijn. Ik had ze nu graag horen vertellen en ben vooral benieuwd of hun toen ook dachten: "Goh, die oma van mij..."

119 x gelezen, 0

reacties (0)


  • Nonemy

    Lees je blog nu pas, maar ik heb me hetzelfde wel 's afgevraagd. En toch, als je zelf in die tijd had geleefd, was het allemaal weer vanzelfsprekend geweest. Je weet niet anders en past je automatisch aan. Dat doen we nu ook, terwijl we over 50 jaar superhelden zijn in de ogen van onze kleinkinderen, die waarschijnlijk allemaal een soort van digitale James thuis hebben die de boodschappen op spraakherkenning thuis laat vliegen........?

  • totti

    Hmmmm, ja das zeker waar! Mijn ene oma kreeg 7 kinderen en mijn andere oma 12!!! Mijn oma had dat wel slim aangepakt, ze deelde de kinderen in drie categorieen: de oudste 4, de middelste 4 en de jongste 4.
    Mijn moeder hoort bij de oudste kinderen, zij had dan ook veel taken in het huishouden. Opvoeden deden mijn opa en oma wel helemaal zelf, maar wassen, schoenen poetsen, koken, tafel dekken, boodschappen doen, strijken, etc, werd verdeeld over zoveel mogelijk kinderen.
    Nog een leuk feitje: het huis waar mijn opa en oma woonden, was niet al te groot en er paste eigenlijk geen 14persoons tafel in de woonkamer. Ze hadden dus een 8 persoonstafel: 3 stoelen aan de ene kant, 3 stoelen aan de andere kant, 1 kinderstoel bij mijn oma aan het hoofd van de tafel, opa ook op een stoel aan het andere hoofd van de tafel, 1 kinderstoel op de punt van de tafel (bij de oudste dochter, want opa had hard gewerkt en mocht ontspannen eten), en de overige kinderen (2 dus) zaten op planken die tussen twee stoelen rustten, want plek voor extra stoelen was er niet. En tegen de tijd dat de twee jongsten uit de kinderstoel groeiden, kwamen er planken bij en na nog eens een jaar gingen de oudsten al trouwen en het huis uit. Voor het totaalplaatje: mijn oudste neef (dus het oudste kind van mijn oma's oudste dochter) is 1 jaar jonger dan mijn jongste oom. Mijn oma en mijn tante waren dus bijna tegelijk zwanger... Dat lijkt nu ook ondenkbaar, hahahahha! Hoewel, mam, als je dit leest: ik wil heus nog wel een broertje, hoor!!! Hahahahahhaha
    liefs totti

  • mama 26

    grappig he wat toen was en wat nu is en wat er later allemaal is
    ik heb nog 1 oma die oma heeft dan maar 2kids gegroot gebracht mijn vader en oom
    maar de oma die er niet meer is die heeft 14kids gebaard elke jaar 1 ze hadden vroeger zeker niks maar vroeger was de vrouw ook de huisvrouw en de man ging naar het werk dus ze hadden genoeg tijd om effen met de hand een wasje tedopen tja misschien later als onze kids groot zijn dat de vrouwen weer thuis zitten en de man werkt of anders om

  • 2605LukasSeppe2606

    Ja hoor en wij klagen al geregeld dat het zo zwaar is ... ik zou het vroeger niet gekunnen hebben vrees ik
    x