Gesprek op peuterspeelzaal

Maaike is van peuterspeelzaal gehaald omdat ze bepalen dingen niet snap of moeite mee heeft,
En juffrouw zag geen verbetering punten dus er is gedrag therapeut mee wezen kijken in de klas,

En vandaag gesprek over gehad wat gedrag therapeut heeft gezien,
Ze zien een hele vrolijk kindje dat veel praat in haar eigen wat niet altijd verstaanbaar is en als ze gaat spelen in klas dat ze niet dat met iemand doe dat ze samen moeten spelen
En met knutselen ga ze eerst aan lijm ruiken en ander begin gelijk knippen.
En ze kan geen 20 minuten in kring zitten welk kind kan dat nou wel goed van 2.5 jaar?
Ik vind dat ze veel moeten op peuterspeelzaal met 2,5 jaar maaike ergens lekker mee aan spelen is wil ze niet gelijk stoppen,
En gedrag therapeut zeg dat maaike onder haar niveo zit en dat haar zoontje van 1 net hoog niveo als maaike zit vind nergens op slaan.
Ze gaat nu pas met 3,5 jaar pas weer proberen ze kunnen moeite met haar omgaan, ze wouden haar testen op ADHD
Dat ga niet gebeuren nog veelst te jong ze kan heel boos worden ze is pittig thuis weten we daar mee omgaan. Straks ga ze 2 dagen naar KDV hoop dat het goed gaat.

2086 x gelezen, 3

reacties (35)


 • Caroline27

  Ik geloof best wel dat een deel waar is maar als ik thuis kijk kan pittig zijn maar ze pakt echt goed dingen op,ze zou bijvoorbeeld niet naar kinderen toetrekken dat zie helenmaal niet want wat ze eerste doe is naar speeltuin zoek ze kindje op. En als daar voor eerste keer kom ze mog half uurtje kijken ze was lekker aan spelen toen moest ze weer naar huis dat was huilen en driftbuu ja zeg juffrouw krijgen jullie hier hulp bij vind ik gewoon raar, en met 2.5 jaar al laten testen vind ik erg vroeg en ik geloof niet dat ze adhd heb. En 20 minuten op stoel zitten vind ik erg lang als we s.avonds aan tafel zitten kan ze netjes blijven zitten. Maar misschien hebben ook wel gelijk straks ga ze na kinderfysio die gaan ook kijken én naar kibeo toe die zullen het ook wel zien.

  Maar is jou zoon getest of die wat heeft dan?en als later vast blijft zitten dan heb ik van kan altijd nog ik wil nu eerst zelf alles proberen wat haar straks kan helpen om naar bassischool gaan.

 • Jjm

  Hij heeft al wel "oppervlakkige" onderzoeken gehad. Hij heeft nog wel meer problemen ;) Hij is al bij de kinderarts, kinderfysiotherapie, logopedie, kinderpsycholoog en GGD arts geweest. Tot dusver nog niet specifiek verder laten onderzoeken. Dat gaat komend schooljaar beginnen. Ze moeten inderdaad de kans krijgen om groter te worden en te laten zien dat ze het kunnen. Heb ik ook gedaan. Maar dat heeft ook een nadeel. Nu hij eigenlijk wel behoefte heeft aan meer begeleiding, moet dit eerst nog opgestart worden. En daar gaan dadelijk weer maanden overheen. Hij kan het nu nog opvangen vanwege zijn intelligentie, maar de verwachting is dat hij dit niet alle jaren vol gaat houden.

  Dus ja, wat is wijsheid? Als ik hem wel al jong had laten testen dan had hij komend schooljaar wellicht met de juiste begeleiding kunnen beginnen. Nu moeten we eerst wat aanrommelen voor mijn idee. Aan de andere kant weten we nu wel zeker dat hij niet gewoon jong is in zijn gedrag, maar dat dit is zoals hij is.

 • Caroline27

  Hoe oud is jou zoontje nu? Ik vind zelf 2.5 jaar heel vroeg ik vind ook dat ze gewoon lekker mogen peuteren ik moet zeggen dat deze week zo goed met haar gaat dat kom omdat nu alleen mama en papa zie niet steeds verschillende gezichten, en straks ga ze ook beginnen op KDV en nog naar fysiotherapie als hun dan ook iets opmerken kan altijd nog maar omdat op peuterspeelzaal niet zo goed ging wil haar niet gelijk laten testen. Loop je thuis ook vast is het een andere verhaal. Maar voor jou zoontje dit wel heel lastig als hij nu juist die begeleiding nodig heb en duurt allenmaal zo lang🤨

 • Jjm

  Hoe je het ook wendt of keert, het kinderdagverblijf ziet honderden kinderen voorbij komen. Ik voornamelijk die van mijzelf. Toen één van mijn kinderen niet goed mee ging op de peuterspeelzaal hadden ze wel gelijk. Ikzelf zag het ook niet zo ernstig in, het komt nog wel was mijn idee. Hij is nog jong. Maar hij functioneert wel degelijk anders dan het gemiddelde kind.

  Hij ging naar de peuterspeelzaal en kon nog niet zo goed praten en stilzitten. Toen was hij twee. Geen probleem in het begin. Zijn spraak ging snel vooruit, maar niet zoals het zou moeten. Zijn stilzitten werd ook niet beter. Verder ging het wel goed, het is een lief en rustig kind, dus hij kon daar gewoon blijven. Toen hij drie was zijn we op aanraden van de peuterspeelzaal naar de logopedist geweest. Daar zijn we twee jaar geweest. Nog steeds is het niet zoals het hoort, maar hij is verstaanbaar. Voor zijn gedrag zijn we nog bezig. Hij is echt het liefste kind van de klas. Hij heeft een bovengemiddeld IQ, hij vertoont verder vele kenmerken van ADHD/ASS. Nu gaan we weer naar de GGD en de IB'er van school gaat mee kijken. De peuterspeelzaal zag het goed, en daar ben ik blij mee. Ook als ze jong zijn kunnen ze bepaald gedrag vertonen. En vroege hulp is dan wel prettig.

 • pinkblue

  Het boze en pittig zijn kan komen doordat ze zich niet verstaanbaar kan maken qua woorden . persoonlijk zou ik als ze met 3 nog zo is en omgeving verstaat haar niet goed eens een doorverwijzing vragen voor de logopedie (kan via ha) . En logopedie betekend niet dat je als ouder hebt gevaalt met het leren praten alleen dat ze net wat meer hulp nodig hebben met bepaalde klanken

 • Caroline27

  Ja klopt, ze gaat nu steeds meer praten en alles na zeggen😁 ze is echt een heel vrolijk meisje en ze gaat straks nog naar fysiotherapie toe en gaan ze ook na kijken dus ben erg benieuwd of peuterspeelzaal gelijk heb. Morgen rondleiding op KDV hoop dat daar goed gaat. En denk dat voor haar goed zou zijn als ze naar logopedie moet als het nodig zou zijn.

 • Anoniemvraagsteller

  Wauw ze zijn gek

 • mijn~meisje

  wat een apart verhaal zeg! Dat vergelijken is echt niet oke. Totaal onprofessioneel. Of er wel of geen achterstand is kunnen wij zo vanaf hier niet zeggen. Maar zoals jij dit zegt is het verhaal echt raar. Hoe gaat het verder op het kdv? Hier waren de kinderen op het kdv heel vrij. Ze gingen dagelijks knutselen maar er werd alleen gestimuleerd niet gedwongen van ze moeten knutselen etc.

 • Caroline27

  Ik heb vrijdag een rondleiding en zouze in augustus erheen gaan ik hoop zo dat het goed gaat, zit nu toch nog met vragen zouze echt ADHD hebben is zo raar dat haar nog niet laat testen waarom zou echt voor school doen .

  En hoop zo dat op kdv goed gaat.

  De juffrouw wou ook gelijk informatie doorgeven hoe op peuterspeelzaal ging dat willen we niet we willen dat ze met schone lijn daar gaat beginnen.

 • mijn~meisje

  een label veranderd niets. Het gedrag blijft het zelfde, wel of geen label. Mocht je echt vast lopen met haar, thuis of bijv op het kdv dan zou ik zeggen ga hulp zoeken. Zeker niet voor dat label maar om te kijken hoe en waar je haar kan helpen. Dat kan ook gewoon zonder dat ze een label krijgt!

  Een doel van een behandeling of onderzoek is nooit een label maar een oplossing voor het probleem. Kijken hoe je anders om kan gaan met haar gedrag zodat ze zich anders gaat gedragen.

  Ik duim met je mee dat ze een mooie start krijgt op het kdv!!

 • Naomi83

  Vind het een raar verhaal. Alle kinderen ontwikkelen op hun eigen manier en moeten daar ook de ruimte voor krijgen. Naar een peuterspeelzaal ga je ook.om te leren. En 2,5 is echt nog jong..zou me nog niet druk maken over adhd. Het kan nog alle kant op gaan.

  Ik.werk zelf op kdv en het is wel handig als.je daar aangeeft wat voor meisje jou dochter is. Maar wel in je eigen woorden en niet via een overdracht van de speelzaal.

 • GelukkigeMoeder

  Nou hier op peuterspeelzaal zeggen ze inderdaad juist gewoon dat kinderen van 2 tot 3 sowieso amper nog samen spelen en gewoon op hun zelf zijn.. En dat vergelijken vind ik echt niet kunnen met eigen kind. Elk kind is op zijn of haar eigen manier uniek. Gewoon doen wat je voor zelf goed voelt.

 • Caroline27

  Ja ze vind heel moeilijk om met structuur omgaan ze kan heel boos worden en driftbui krijgen daar worden andere kinderen onrustig van wat ik ook wel begrijp. Maar ze kan ook niet goed praten babbelt soms van alles niet verstaanbaar ze gaat wel steeds beter praten wat ik het ergste vond om haar laten testen op ADHD met 2.5 jaar vind ik dat wel erg vroeg .

 • Mandy123456789

  Ongeacht de manier waarop het gegaan is denk ik wel dat er ergens een kern van waarheid zit.

  Wellicht ook goed km de spiegel eens voor te houden? Hoe gaat het thuis en wat kan ik eventueel anders doen.

  En wellicht heeft een kdv nog niet veel nut nu en zou je een gastouder kunnen proberen? Deze zijn kleinschaliger en heeft ze meer geborgenheid.

  Onze zijn is met ruim 1.5 van het kdv weg gegaan en hebben we 1.5 jaar bij een gast ouder gehad dat heeft hem echt goed gedaan

 • Mama1418

  Klinkt zo ontzettend bekend in de oren. Mijn zoontje mocht niet eens beginnen op de peuterspeelzaal nu 3,5 jaar. Ik heb heel wat kinderartsen, fysio, ergo, kinder psychologen gesproken die allemaal hetzelfde zeggen. De peuterspeelzalen testen via een standaard lijst maar niet 1 kind is standaard zet 10 kinderen naast elkaar en ze scoren allemaal anders.

  Het enige wat ik je kan meegeven laat je vooral niet gek maken en kijk goed naar je kindje. Elk kind heeft een ander tempo en dat is prima! Laat je vooral niks wijs maken door dit soort stickers te plaatsen voor je nog maar zo kleine meisje. Want als je eenmaal een rugtasje met labels draagt kom je er moeilijk vanaf.

 • Lulu01

  Klinkt als een gezond kind, is toch heel normaal dat je een kindje van 2,5 jr niet stil kan zitten? Lekker op zoek naar een andere plek waar je dochter wel een kind mag zijn

 • Feria

  Ik zou lekker een andere peuterspeelzaal zoeken!

 • Ize

  Dat een therapeut tijdens haar werk haar kind vergelijkt met jouw kind is zeer onprofessioneel, over niveau gesproken . Echt hoor, die opmerking zou ik zo snel als je kan van je af laten glijden

  Betekent niet dat je kind mogelijk (nog) geen baat heeft bij de routine van een peuterspeelzaal, maar zoals meerderen al aangeven lees ook ik weinig achterstand-erig. Als het echt zo gegaan is als je blogt, en niet wellicht gebaseerd is op elkaar misverstaan, zou ik een klacht indienen bij de overkoepelende organisatie. Als het mijn kind betrof had ik haar in ieder geval niet meer op die peuterspeelzaal, laat staan bij die leidsters ondergebracht.

 • Caroline27

  Ja alleen 20 minuten in kring zitten kan ze gewoon niet dan moet ze op stoel zitten met verhoging vast, en als ze gaan knutselen ze doe dat anders moet er wat gelijk zijn als het vrijspelen is dat ze iets uitkiest dan in haar eigen speelt dat ze met iemand doe vind ik maar heel normaal. En als ze haar zin niet krijg dan kan ze heel erg te keer gaan ik snap ook dat het voor juffrouw dat heel pittig kan zijn. Maar ze gaat nu naar kdv toe ze vroeg om gelijk gegevens uitwisselen over maaike hoe ging op peuterspeelzaal dat willen we niet .en dat ze misschien ADHD zou hebben vind ik wel heel erg allenmaal.

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Volgens mij mogen ze haar niet eens weigeren. Heel bijzonder dit. Ik zou heel gauw wegwezen en ergens anders heen gaan. Alle kinderen moeten zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Dat zegt juist de juf van de peuterspeelzaal hier, een echte ouwe rot in het vak.

  Toen ik vertelde dat mijn zoontje (toen 2) nog niet zo goed praatte zei ze zelfs 'heerlijk, tegenwoordig kunnen ze al zo goed praten allemaal, vroeger hadden ze allemaal door niveau'.

  Alleen spelen is juist passend bij de leeftijd. Samen spelen komt vanzelf, dat zien wij hier, nu 3 jaar, echt komen.

  Mijn zoontje ging in het begin drukke kinderen een confrontaties uit de weg, maar nu komt hij steeds meer voor zichzelf op.

  Ik zou ook een klacht indienen, wat een slechte gang van zaken.

 • mamavananouk

  Hihi een lijm snuiver ;-).

  Met 2,5 Hoeveel ze echt nog niet samen te spelen. Wat een suffe opmerking van die therapeut over haar kind van 1.

 • Caroline27

  Ja dach thuis nog over het gesprek ben best boos ik vind niet dat ze onder haar niveo zit ze praat nog niet super veel maar nu wel steeds meer . En ja ze heeft soms best pittige driftbuien dat heeft op peuterspeelzaal als ze der zin niet krijg dat moet ze leren

 • MamaJL

  Het is goed om je kleintje naar peuterspeelzaal óf kinderdagverblijf te laten gaan vanwege de vve-programmas die ze daar draaien. Die keuze is overigens helemaal aan jullie als ouders.

  Ik verbaas me er nog steeds over hoeveel de kinderen allemaal al moeten en op zo'n jonge leeftijd. Wij hadden vroeger gewoon nog een poppenhoek en bouwhoek in groep 3.

  Of je je kindje laat onderzoeken en waarop is helemaal aan jullie. Als je een overstap maakt naar een andere juf kun je aangeven dat je na een week of zes graag eens bij zou willen praten in een gesprekje. Je hoeft dan niet aan te geven wat er allemaal al eerder besproken is. Maar je kunt dan wel aanhoren hoe de nieuwe juf je kindje ziet.

  Heel veel succes

 • Anne-Sofie

  Samen spelen en 20 min stil zitten hoeft nog helemaal niet! Het heet niet voor niets peuterSPEELzaal. Peuters (en kleuters ook nog) leren door te spelen. Ik zou idd lekker op zoek gaan naar iets anders.

 • Blu

  Ik zou zeker een andere peuterspeelzaal zoeken. Wat jij beschrijft kan mijn dochter ook niet en heeft juist een hele goede registratie. Ze speelt niet echt met andere kindjes, praat weinig in de klas, maar ze gaven aan dat dat nog helemaal prima is allemaal!

  Hebben ze bij op de psz geen vve? Juist om kindjes te begeleiden die eventueel wat achterlopen?

  Hopelijk komt je meisje op het kdv wel goed tot haar recht! Succes en sterkte!

 • Caroline27

  Ze zou vve krijgen maar omdat ze niet weten hoe ze met maaike om moeten gaan dat juffrouw het moeilijk vind , wil ze maaike pas echt met 3.5 jaar pas op peuterspeelzaal wat ik ergste vind dat gedrag therapeut haar zoontje van 1 met mij dochter van 2.5 vergelijk op het zelfde niveo zit dat vind ik echt niet

 • Blu

  Ik vind dat ook echt niet kunnen en zo niet professioneel. Weet je vanuit welke instantie zij werkt? Dan zou je er nog een melding/klacht bij kunnen indienen.

  Pas met 3.5 jaar lijkt me echt niet wenselijk, omdat ze, voordat ze gewend is, al naar de basisschool moet...

 • Anna-76

  Onze jongste is bijna 2½ en gaat ook naar KDV. Daar hebben ze ook peutergroepen. Hij is nu een paar keer bij de peuters geweest en kregen we ook te horen, dat hij nog niet zo lang op een stoeltje zitten...maaarrrr....zeggen ze dan...' op deze leeftijd hoeft dat ook nog niet.'

 • Mamabear2

  Wat jammer! Een peuterspeelzaal kan jou nooit verplichten je kind te laten observeren en al helemaal niet om te laten testen. Maar een peuterspeelzaal kan wel een prachtige plek zijn om te leren! Helemaal als ze wel gelijk hebben en je kindje iets later is met schoolse dingen, dan kan ze er juist heel veel aan hebben. Dat schoolse mis je juist vaak op een kdv. Is er geen andere peuterspeelzaal in de beurt die wat geduldiger is met de ontwikkeling van je kindje? Hoe dan ook; succes!

 • B756

  Blijft toch vreemd dat ze al na 1x iemand mee wilden laten kijken. Ook heel vreemd dat die therapeut jouw kind vergelijkt met haar eigen kind en nu op deze leeftijd al begint over testen op adhd.

  Hopelijk vind ze op het kdv wat meer aansluiting. Daar zal ze ook van alles moeten, maar dan krijgt ze hopelijk ook de kans om te wennen en te leren.

 • MamaJL

  Je kunt kinderen ook helemaal niet één op één met elkaar vergelijken. Het ene kind is het andere niet.

 • Yvonne0603

  Mijn zoontje is net 3, laatst had ik ook een gesprek en hij loopt ook wat achter op de andere kindjes van zijn groep, kan nog niet heel goed praten maar hun zeggen ook geef zo'n kleintje de tijd. Hij speelt ook nog niet echt veel met andere kindjes maar dat is omdat hij eerst vertrouwen en veiligheid zoekt. De leidsters zijn bij hem heel geduldig en begripvol. Dus als ik jou was zou ik een andere plek voor je kind zoeken.

 • Chudo

  Ik ben laatst wezen kijken op peuterspeelzaal en jeejtje wat vragen ze veel van die kleintjes tegenwoordig! Maaike doet lekker haar eigen spel en dat is helemaal niet erg. Net zoals mijn zoon dat doet.

  Onze kinderen doen het op hun eigen tempo!

 • Caroline27

  Ja belachelijk veel moeten ze en 20 minuten in kring dat kan ze echt niet en thuis kwartier aan tafel zitten met eten gaat wel goed,

  Maar ze gaat nu straks 2 dagen naar KDV toe ze vinden toch belangerijk dat ze met 3.5 jaar nog naar peuterspeelzaal gaat word wel allenmaal veel voor haar straks.

 • nog-even!

  Zoek een andere plek voor je kind.... Sommige peuterspeelzalen zien overal problemen in.... Mijn kids konden ook lang niet alles wat er volgens jouw psz zou moeten... Laat haar lekker op haar eigen tempo ontwikkelen