Gast ouder of kinderopvang?

Hallo,

Ik zit kijken wat voor ons beste past heb nu voor mij 2 kinderen
Dag opvang nodig 160 uur per maand de ene week is wel nodig andere week helenmaal niet.
Maar op kinderopvang betaal echt bedrag ook als niet nodig is.
Bij gast ouder kan je afspreken waneer het nodig is misschien ene maand 40 uur nodig.
Heb beetje uitgerekent maar kinderopvang is best duur 🤨
En gast ouder zou stuk voordelig zijn betaal wel nog beuro kosten.
Wat zouden jullie doen ik vind het zo lastig dit omdat bij ons echt onregelmatig is.

1005 x gelezen, 3

reacties (26)


 • Miekj

  Wij hebben ook bij een gastouder gekeken maar dasr moesten we ook een vast aantal uur per week afnemen, kon ze ineens niet meer op vrijdag, bso opvang deed ze niet, ziekte was ons eigen probleem dus toch gekozen voor het kdv. Dan maar iets duurder maar wel altijd opvang en 2 paar ogen op de groep.

 • Caroline27

  Ik heb alles uitgerekent en naar mogelijkheden gekeken zou mij 100 euro per maand meer kosten ik kies toch voor KDV. Geef mij toch beter gevoel oh wat ga straks moeilijk vinden als ze er straks 2 lange dagen er heen moeten 🤨

 • florien84

  Mijn kinderen gaat 3 dagen naar het kdv/bso. Toen ze beide nog naar het KDV gingen betaalde wij 290 euro zelf per maand. Veel geld, maar ik vind een kinderdagverblijf wel fijner. Er is meer toezicht. Er zijn meerdere groepen. Als een leidster ziek is, dan is er alsnog opvang en bij ons zijn ze ook heel flexibel.

 • mijn~meisje

  je kan ook vaak een flexcontract afsluiten bij de kinderopvang en dan moet je elke week minimaal een halve dag deel betalen en meer niet. Maar goed dan moet je kijken of een kdv in de buurt die mogelijkheid heeft.

  Wat de bureaukosten zijn van de gastouder verschilt per bureau. Hier was het dacht ik 50 euro per maand. Ik betaalde alles in een keer aan het bureau en kreeg er daarom ook toeslagen over.

  Over het algemeen is een gastouder iets goedkoper. Bij en de gastouder en het kdv heb je recht op kinderopvangtoeslag. Heb je daar ook al naar gekeken?

 • Caroline27

  Ik heb ene week zeg maar dinsdag en woensdag opvang nodig en andere week helenmaal niet nodig maar ook dan betaal je gewoon bij ons door , dus zou in maand zeg maar 8 dagen moeten door betalen waarvan maar 4 nodig zou zijn mij man ze rooster is heel wisselt.

  Ik heb recht op kinderopvangtoeslag.

 • mijn~meisje

  heb je al is gevraagd naar de mogelijkheid voor een flexcontract? Dee uur prijs is dan vaak wel iets duurder maar omdat je alleen de dagen betaald die je nodig bent kan dat een stuk goedkoper zijn.

  Verder schrijf je hieronder dat de gastouder geen baby wil/kan. Mocht je voorkeur echt uitgaan naar een gastouder dan zou ik zoeken naar een andere gastouder

 • mamavananouk

  Heb je ze ook al opgebeld ? Vaak zijn er mogelijkheden van contracten die anders zijn dan regulier maar die ze niet op de website hebben staan .

 • xCintje

  Ik heb zelf een gastouder. Omdat mijn zoontje erg prikkelgevoelig is vond ik dit wel een mooie oplossing, omdat je maar 1 leidster hebt op max zoveel kinderen. Hij doet het daar super goed, mijn gastouder is flexibel in opvang maar dat zijn ze lang niet allemaal! Omdat ze nu erg gewild zijn gaan ze steeds meer op hun strepen staan in wat ze wel en niet doen. Ik ben er erg blij mee! Het is zijn tweede thuis inmiddels.

 • yvje1977

  In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar gastouder. In de praktijk heb ik gemerkt dat de gastouder niet altijd zit te springen op het aannemen van een kind bij zoveel onregelmatigheid, dit geeft hun minder ruimte in het aannemen van andere kinderen.

  Uiteindelijk ook gegaan voor kdv met flexcontract. Er zit ook verschil tussen de organisaties. Zo moest ik bij het ene kdv dagdelen afnemen en bij een ander kdv betaalde je echt alleen de afgenomen uren, dat vond ik persoonlijk prettig en betaalbaar.

 • lindaaaaaaaa

  Wij hebben een flexibele kdv gekozen. Maand van te voren moeten we de dagen doorgeven. Betalen idd wel per dag deel ,maar dat is miss uurtje eerder dan eind tijd bijvoorbeeld

 • NewBaby2018

  Wij hebben vanwege de onregelmatigheid flexibele kinderopvang. 1 dag in de week, maar dat betekend dat ik die dagen flexibel op kan nemen, dus ik zit niet vast aan vaste dagen per maand. Ik zou gewoon kijken wat het best bij je past en aan de hand daarvan je keuze maken.. financieel valt het allemaal wel mee. Je krijgt best veel terug van de belastingdienst. Ik zou het niet van financieen af willen laten hangen. Ben sowieso pro kinderopvang en niet echt pro gastouder.

  Kinderopvang heeft meer ogen beleid, meer kinderen om mee te spelen, blijven op locatie tenzij anders is overlegd, als er ziekte is gaat de kinderopvang gewoon door.

  Gastouder kan tegenwoordig iedereen worden, gastouder is een tweede gezinssituatie, dat wil ik dan weer niet, mijn kinderen hebben een gezin en dat is de onze. Gastouders moeten in sommige gevallen kinderen halen en brengen van scholen ten koste van de structuur van baby's..

  Dat vind ik belangrijker dan financiën.

 • 4mommy

  Idd. Ik ga ook naar de kinderopvang. Ik heb flexibele dagen en uren.

  Als ik de uren van de volgende maand voor de 20e van de huidige maand doorgeef is het goed. Doe ik het na de 20e is het wel duurder de uurtarief.

  Ik krijg voor 2 ochtenden en 1 dag rond de 460 euro van de belasting. Zelf betaal ik rond de 60 euro zelf. Gaat dadelijk weer veranderen omdat onze Vajèn dadelijk ook ernaartoe gaat

 • JTI-GL

  Ik weet het verschil niet precies tussen de kosten van een kdv en een gastouder, maar wij hebben gekozen voor kdv (Ik werk er zelf ook) vind het reuze mee vallen met de kosten. Als jullie een heel hoog gezamenlijk inkomen hebben dan betaal je misschien wel iets meer, maar voor ons goed te doen. Voor de rest ben ik het met B756 eens.

 • Soccer-Mom

  Kinderopvang is niet zo duur als het lijkt hoor. Daar heb je immers de toeslagen voor. Je krijgt, afhankelijk van jullie inkomen, de kosten grotendeels vergoed. Bovendien wordt de KOT uiteindelijk over het gehele kalenderjaar berekend dus als je de ene week minder afneemt dan de andere week, maakt dat over het gehele jaar genomen qua tegemoetkoming in de kosten niets uit. Wij waren met twee kinderen op de kinderopvang voor twee dagen per week 250 euro netto per maand kwijt (kosten KDV - KOT).

  Ben zelf groot voorstander van het kinderdagverblijf. Altijd twee leidsters, bij ziekte/vakantie van de leidster altijd opvang, vanaf peuterleeftijd voorbereiding op de basisschool dus geen peuterspeelzaal nodig. Een gastouder kan dit niet bieden maar biedt wel weer huiselijke opvang, wat veel ouders weer belangrijk vinden. Mijn kinderen hebben een geweldige tijd op het KDV gehad.

  Het zal even een puzzeltje worden maar opvang kost nou eenmaal geld.

  Succes met het maken van je keuze.

 • Jojo91

  Qua kosten is een gastouder wel een stuk goedkoper. Wat een gastouderbureau vraagt verschilt, wij hebben nu een heel goedkope en betalen aan bureaukosten 35€ pm voor 2 kids..Dit mag je ook meeberekenen voor de kinderopvangtoeslag.

 • Caroline27

  En als gastbeuro ziek word en 3 weken vakantie wil hoe is het dan geregeld? En kan in mij woonplaats wel van 2.5 jaar naar gastouder maar baby van 9 maanden kan daar niet terecht vind deze keuze zo moeilijk, wil eigelijk ook niet die van 2.5 naar gast ouder van 9 maanden kinderopvang 2 kinderen naar kinderopvang is onbetaalbaar

 • Jojo91

  Dat wisseld per gastouderbureau. Die van ons kan geen vervanging bieden dus de vakanties lossen we zelf op met familie. Onze gastouder is gelukkig nog nooit ziek geweest afgelopen 3,5 jaar. Een ander bureau waar ze is aangesloten regelt wel vervanging, maar dan liggen de bureaukosten ook hoger. Dus ik zou gewoon wat websites bekijken van gastouderbureau's.

 • AshleyJessy

  Er zijn tegenwoordig ook kdv 's waarbij je flexibele uren kan hebben . Geeft het pm op. Uur tarief ligt dan vaak wel iets hoger.

  Had dit ook met mn zoon, waren ook veel ouders die werkzaam zijn als arts, in de toerisme werkte, eigen restaurants hebben.

  Weet niet waar je woont maar ik zou het is goed gaan bekijken in je woonomgeving want ik vond het ideaal!

 • Flamingobaby

  Mijn schoonmoeder heeft gastouder diploma’s, dus die past bij ons thuis op, maar wel via een gastouder bureau. Met het oog op de toeslag geven wij een gemiddeld aantal uren per maand op, voorspellend voor het hele jaar, dat zij oppast, in ons geval 80 uur per maand voor 1 kind, wij betalen elke maand gewoon een vast bedrag en krijgen elke maand ook een vast bedrag toeslag daarvoor. Wij nemen de meeste maanden iets meer dan 80 uur per maand af, maar door vakanties etc dat wij geen oppas nodig hebben, compenseert dat en is het gemiddelde op jaarbasis 80 uur per maand. Voor ons betekent dit dat wij ongeveer 80€ per maand zelf betalen, de rest wordt door de toeslag gecompenseerd. Bij ons is het dus niet afhankelijk elke maand van hoeveel uur er opgepast wordt..

  Weet niet of het bij elke gastouder zo is overigens.

 • Caroline27

  En hoe zit dat met beurokosten?

 • Flamingobaby

  Wat bedoel je met bureau kosten? Bij ons is het zo dat wij in ons geval elke maand 492€ aan het gastouder bureau betalen, hiervan betalen zij het salaris van mijn schoonmoeder. Wij krijgen op onze beurt 409 euro toeslag.

 • B756

  Wij hebben voor kinderopvang gekozen omdat daar altijd 2 mensen op de groep staan en dat 4-ogen-principe vind ik heel belangrijk. Daarnaast als er een leidster ziek is, kunnen de kinderen gewoon naar hun vertrouwde omgeving met vertrouwde kinderen en de andere vaste leidster, dan is er alleen een invaller bij. Ook vond ik de ruimte en het materiaal en activiteiten wel echt een pluspunt tov de gastouder, die ook echt leuke dingen deed maar toch gewoon beperktere mogelijkheden had dan het grote kdv. Dat is dus wel allemaal los van de kosten en flexibiliteit, maar dat was voor ons minder belangrijk.

  Ik snap dat het lastig is als je erg flexibel wil afnemen. Maar is continuïteit voor de kinderen niet ook fijn? Ik weet niet hoe oud ze zijn, maar als ze klein zijn is het na een weekje weg soms echt weer opnieuw wennen voor ze. Dus hoe erg is het als ze bijvoorbeeld altijd 2 dagen gaan? Moet financieel wel kunnen natuurlijk.

  Weet je zeker dat je bij een gastouder alleen betaalt als je kind komt? Want die moet toch ook gewoon een plekje reserve voor jouw kind, net als bij het kdv zeg maar?

 • Caroline27

  Ja ik snap wat je bedoelt we moeten echt gaan uitzoeken wat het precies gaat kosten ze zijn 2.5 jaar en 9 maanden maar het is best duur grapje zo kinderopvang 🤨 finacieel heeft ook beetje maken bij gastouder kan maand vantevoren aangeven waneer nodig is je betaalt echt alleen waneer het nodig is je betaalt ook nog gastouder beuro kosten wil dan kijken of veel gaat schelen,

 • B756

  Dat is dan zeker een groot voordeel van de gastouder! En als je daar ook een goed gevoel bij hebt, waarom niet?

  Ik lees net je vorige blog, over de eerste keer peuterspeelzaal voor je dochter. Gaat ze daar nog heen en gaat dat al beter?

 • Caroline27

  Ja vind heel lastig wat ik moet doen want je wil het beste voor je kinderen moet maar eerst goed uitzoeken ik lees ook dat beuro kosten 100 euro kan zijn als dat zo is schiet ik er niks mee op.

  Maar mij dochter van 2.5 jaar is heel pittig op peuterspeelzaal hebben moeite met haar ze kan niet in kring zitten ze zit op stoeltje vast als ze bijvoorbeeld aan spelen zijn ze moeten stoppen ze wil dat niet word ze boos, juffrouw kon met haar gedrag moeilijk omgaan toen is gedrag therapeut haar observeerd en was wachtijd voor gesprek ze is nu van peuterspeelzaal afgehaald 2 maanden ik heb maandag gesprek op peuterspeelzaal wat ze nu willen gaan doen en wat gedrag therapeut heeft gezien wat voor aanpak ze nodig heeft.

  Heb thuis trouwens geen moeite ja ze is wel pittig dat wel ook geweldig vrolijk kindje die haar zin vaak wil door drammen