Sorry off topic: Bijna altijd laat.


Ik voel me dom om dit hier te schrijven. Dus aub niet oordelen maar meedenken aub.
Ik ben bijna altijd laat.
Dit geeft mij stress op het laatste moment en ook schuld gevoelens en veroorzaakt irritaties in mijn sociale kring. Hier schaam ik me voor.
Ik doe mijn best maar voor ik het weet ben ik al te laat op mijn bestemming, soms word ik afgeleid en dan ga ik iets doen wat niet echt de prioriteit heeft. Op mijn werk kom ik (soms 40 min laat), op officiële afspraken(sollicitatie gesprek:soms 5 min laat, de tandarts is een keer boos geweest omdat ik 5min laat was.
Ik vraag me af hoe het komt dat ik bijna altijd laat ben. Is er iets mis in mijn hoofd? Wat is het?

Ivm mijn andere eigenschappen, heb ik een online test gedaan voor ADD. onder de vragen was ook de vraag of ik altijd laat was. Ik was er verbaasd over dat deze vraag bij ADD stond. Zijn er hier dames met ADD die ook last hebben van te laat komen?
Na de test zei de uitslag dat ik trekjes heb van ADD.
Was gewoon online. Verder niet opgepakt met huisarts of zoiets.
Verder heb ik een prima leven, verder geen echte hinder in mijn gedrag of dat ik verder hulp nodig heb. Dat is niet zo. Maar de klok. Bah. Is mijn grootste vijand.

Als ik weet hoe het komt, wil ik het een plek geven maar ook wil ik leren mee omgaan.
Hebben jullie tips voor mij?

1492 x gelezen, 3

reacties (34)


 • surroKIWIbaby

  Kom in Nieuw zeeland wonen, hier is het zeeer gebruikelijk om te laat te komen overal... Bij de tandarts en dokter lopen ze ook doodleuk een half uur of langer uit. Zelf ben ik meestal net op tijd, soms met zweet op mijn voorhoofd haha (om vervolgens lekker een kwartier te kunnen wachten, want degene voor me loopt ook uit) Misschien zou je evt afspraken een kwartier te vroeg op kunnen schrijven, als jij denkt dat het kwart over 7 is en je bent 5 min te laat, dan ben je mooi op tijd als het om half 8 begint!

 • Anonymous93

  plannen plannen plannen plannen.

  Ik ben zelf nogal van de tijd en liever te vroeg dan te laat. Te laat zijn prima, maar laat het weten.

  Zet je afspraken in de agenda en krijg je een reminder 15/30/45 min voor tijd?

 • Mykha

  Ik ben een ADD’er en inderdaad altijd te laat. Ik kan m’n wekker een uur eerder zetten, alsnog kom ik te laat… vaste patronen kunnen helpen. Wat ik nu doe als ik echt haast heb: een lijstje maken met dingen die gebeuren moeten en die afvinken. Afvinken werkt echt bij mij… tijdschema’s werken totaal niet, krijg ik stress en irritaties van. Maar gewoon lijstjes afvinken werkt super! Bijvoorbeeld vanochtend: vaatwasser uitruimen, was in de wasmachine doen, bekers van de kinderen inpakken, speelgoed opruimen, stofzuigen, aankleden en gaan. Super suf al die lijstjes, maar anders verdwaal ik weer in iets anders… m’n telefoon, m’n make-up, spelen met m’n zoontje. Ik heb dan geen tijdsbesef meer… als ik nu mn telefoon wil pakken, wijs ik mezelf erop: nee geen telefoon, éérst lijstje afvinken😊

 • JustAMom

  Het is zeker iets dat bij ADD past (tegenwoordig: ADHD-1) maar dat wil niet zeggen dat jij dat dan hebt.

  Ik ben zelf vrijwel nooit te laat, maar wel vaak 'op het nippertje'. Mij helpt het om belangrijke klokken in huis (en auto) 10 minuten vóór te zetten 😁

 • Afwachten0

  Hee dit klinkt goed. Ga ik doen. Wow. Dit gaat echt helpen. Ik zie het al zitten. De klokken in huis 10min voor zetten is heel veel maar dat is wat me gaat helpen. Thanks. Ga ik nu gelijk doen haha. Geweldig 😘

 • JustAMom

  Haha, nou succes! Laat je het nog eens weten of het werkt?

 • Afwachten0

  Ik heb alle klokken in huis inclusief mijn smartphone 15min voor gezet🙈🤣. Ik ga ook beginnen met de wakker zetten voor alle belangrijke dingen die ik wil doen. Met deze 2 stappen hoop ik dat ik niet meer laat kom. Ik ben behoorlijk boos op me zelf dat ik laat kom. Daarom nu het extreme om er verandering in te brengen. Maar jou tip geeft me hoop dat ik voorlopig op tijd zal zijn. Haha. Ik moet wel mijn gasten altijd inlichten dat mijn klokken voor zijn. Haha anders schrikken ze haha. Over een week laat ik je weten hoe het gaat hier en of de klok nog steeds mijn vijand is. Hoop ik niet haha.

 • AshleyJessy

  Ik had dit ook altijd, maar op een gegeven moment ging ik het verrekenen 😅

  Heb m’n vriend het vooruit laten zetten, wist dus niet hoeveel minuten haha. Kon 1 min zijn maar ook 12..

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Dat wilde ik ook als tip geven, heb ik ook een tijd gedaan, ook de klok in mijn auto.

  En mijn digitale agenda geeft altijd een half uur vooraf een melding van een afspraak, dat is ook super fijn

 • Amatullaah

  Mijn man heeft ADHD en is niet echt betrouwbaar met de tijd. Hij word afgeleid of denkt iets te kunnen halen maar besef van tijd gaat heel anders. Ik kwam vroeger ook vaak laat maar dat was gewoon omdat ik laks was? Of dingen prioriteit maakte die geen prioriteit hadden..

  Nu probeer ik echt op tijd te komen en miss 1 op de 20x kom ik te laat maar soms kwam iemand te laat en toen ben ik gaan stilstaan wat het mey mij deed. Vind het heel onrespectvol, zo ben ik ook totaal niet opgevoed. Mijn vader was liever een uur te vroeg dan een minuut te laat..

  Dusja lastig, je kan gewoon de huisarts contacteren want het kan een hoop problemen geven als je altijd te laat komt..

 • aliemama

  Ik herken dit wel bij mensen met ADHD. Kan me voorstellen dat het heel irritant voor je is, en graag een oplossing zou willen! Ik ben zelf juist heel stipt en heb een hekel aan te laat komen, zorg altijd dat ik precies op tijd ben en maak er zelfs een soort sport van: niet te vroeg en niet te laat komen. Het kan helpen om ruim van tevoren wekkers te zetten en niet aan iets nieuws te beginnen als je ergens naar toe moet. Dat laatste is waarschijnlijk ook waar het meestal mis gaat of niet? Heel veel succes met jezelf nieuwe gewoontes aanleren, en gun jezelf hiervoor de tijd, het zal niet meteen goed gaan, maar geef vooral niet op!

 • seonsyain

  Geen persoonlijke ervaring met ADD. Ik heb zelf soms nou juist dat ik te geconcentreerd met iets bezig ben en de tijd voorbij vliegt. Dan is mijn tijdsbesef weg. Om te voorkomen dat ik daardoor vergeet de kinderen 's middags op tijd van school te halen, heb ik een standaard wekker op de schooldagen ingesteld die een kwartier voordat school uitkomt afgaat. Als die wekker gaat, weet ik dat ik nog 10 minuten heb om op te ruimen waar ik mee bezig was en mijn jas en schoenen aan moet trekken. Die wekker schakel ik ook niet meteen uit, maar zet ik op 5 minuten snooze.

  Misschien dat wekkers zetten ook voor jou kan helpen. Succes!

 • Pinkl@dy

  Ik zou goed kijken naar je planning.

  Wat kan je al de avond daarvoor doen?

  Bijv handdoek en washand, kleding klaar leggen.

  Je tas inpakken.

  Bedenk goed wat je in de ochtend nog moet doen. Wil je even snel wassen bij de wastafel, douchen of moeten de haren ook gewassen worden. Dat kan zo een half uur tijd schelen.

  Verder kan je eens nagaan dat als je bijv vaak 30 minuten te laat komt, je de wekker dus 40 minuten vroeger moet zetten.

  Schrijf eens op een briefje wat je wil doen. Bijv.

  6.30 wekker

  6.35 - 6.45 douchen (zet desnoods je alarm dat je er niet te lang onder blijft staan)

  6.45 afdrogen

  6.50 make-up en haren (geen idee hoelang je er mee bezig bent dus dit is een voorbeeld)

  7.10 ontbijt

  7.30 de deur uit

  Hou het briefje eens een tijdje bij je en schrijf een uitroepteken bij de tijd die je te kort hebt ingeschat. Zo wordt je ook bewuster van de hoeveelheid tijd dat je nodig denkt te hebben.

  Het is voor anderen vervelend als je te laat bent. Mocht het toch gebeuren, laat de ander dan weten dat je later bent. Dat scheelt weer irritatie bij de ander

 • Snitchy

  Ik denk dat er in de wereld meer mensen zijn die structureel te laat komen dan op tijd. In sommige culturen is op tijd komen minder belangrijk of is het perspectief van tijd überhaupt heel anders. Dus....je bent geen uitzondering:)

  De vraag waar het vandaan komt (diagnose) is misschien minder relevant dan wat je eraan kunt doen. (Eerder van huis, meer structuur...you name it).

 • BoyBoyBoy

  Het ligt eraan wat je met een diagnose wil. Een diagnose hebben geeft je geen vrijbrief dat het goed is om te laat te blijven komen.

  Het gaat om wat je er aan wil doen.

  Een diagnose kan helpen om jezelf te begrijpen wat er gebeurd, je kan coaching krijgen en psycho-educatie, daarin ook onderzoeken wat je kan doen om beter te plannen etc.

  En als je geen diagnose hebt zou ik ook willen weten wat ik er aan kon doen omdat het echt een hele slechte eigenschap is.

 • Lang-leve-de-liefde

  Misschien ben je niet helemaal goed georganiseerd, kwam je vroeger als kind ook altijd al te laat? Waren je ouders misschien ook laatkomers?

  Ik heb echt geen idee waar het aan kan liggen.

  Ikzelf sta altijd een uur eerder op dan mijn kinderen, maak en zet alles klaar, ga zelf eerst eten en mezelf klaar maken, om daarna rustig de tijd te hebben om mijn kinderen te helpen met klaarmaken. Ik sta ook altijd een kwartier voordat de deuren open gaan al op het schoolplein.. Ikzelf vind het heel rot om te laat te komen, dus ik ben juist weer heel gestructureerd erin om ruim op tijd te zijn.

  Een vriendin van mij is ook altijd te laat. Als ik om 1 uur met haar afspreekt, weet ik dat ze er pas om 2 uur zal zijn..

 • Snowmom

  Het kan add zijn, of een slechte organisatie of teveel afleiding?

  Ik vind het ook wel eens moeilijk om optijd te komen wanneer ik vroeg begin en in mijn eentje de kinderen klaar moet maken.

  Hoe ik dat oplos is mezelf helemaal klaar te maken om weg te gaan voordat ik de kinderen wakker maak, die moeten zich ook meteen aankleden bij het opstaan en sochtends geen televisie en ik geen telefoon of boek als afleiding.

  Na het ontbijt stuur ik de kids zich klaar te maken voor school, tandenpoetsen etc.. de tas hebben we de dag ervoor al klaar gezet en dan hup 5 minuten vroeger dan gepland de deur uit, altijd die 5 minuten extra inplannen want er moet er altijd wel eentje naar de wc of nog iets pakken en zo zijn we (bijna altijd optijd) als ik te laat kom bel ik altijd om dat te melden ookal zijn het 5 minuten.

  Wat echt een groot verschil maakt hier is de schermen door de week in de ochtend voor iedereen te verbieden, vandaag werk ik niet maar zoals nu alleen al op babybytes lezen en schrijven ben ik zo weer een kwartier verder😅

 • Nog-even!

  De Add'ers in mijn familie komen ook altijd te laat: ze kunnen niet goed plannen en daardoor dus niet op tijd zijn... De chaos in hun hoofd, maakt het ze niet gemakkelijk...

  Voor degenen bij wie je te laat bent, lijkt het vaak alsof je hun niet belangrijk genoeg vind om je best voor te doen.

  Zou het jou helpen om een planningsbriefje te maken: wat moet er gebeuren en hoeveel tijd zou dat kosten. En dan begin je een half uur eerder dan je denkt nodig te hebben, omdat je van jezelf weet dat je de tijd niet goed inschat. Als je je daarna strak aan je briefje houdt en je niet door andere zaken laat afleiden (telefoon ver weg stoppen), heb je best kans dat je opeens wél op tijd blijkt te kunnen zijn...

 • Liselott

  Vriendin ook idd add sinds kort en hopeloze telaatkomer dus er zit blijkbaar wel een verband in al zullen er ongetwijfeld ook uitzonderingen zijn die wel lukt om op tijd te komen.

  Google gewoon eens voor de grap op symptomen, beschrijving..

  En vraag jezelf vervolgens af of t je helpt om een officiële stempel te krijgen.

  Ik heb er persoonlijk niet veel mee, maar aantal vriendinnen hebben heel fijn ervaren om een duidelijke diagnose te krijgen en daardoor zichzelf makkelijker kunnen accepteren en leren omgaan met de 'handicap/eigenschappen' die bepaalde diagnoses met zich meebrengen..

 • Florien84

  Ik kan er heel slecht tegen als mensen te laat zijn of helemaal niet komen opdagen. Ik word daar echt chagrijnig van. Probeer eens een half uur eerder op te staan of je klaar te maken.

 • Liselott

  Ik herken je ergenis en frustratie daarin, maar soms is het echt een beperking vann iemand en niet perse dat jij als persoon niet belangrijk bent of doe persoon laks tegenover jou staat..

  Hier heeft t me ook genoeg conflicten opgeleverd (ik ben de heilige stipt op tijd komen), maar inmiddels dus ook deels acceptatie.

  Zij moet bijv van mij appen als ze vertrekt zodat ik weet waar ik aan toe ben.. ook leert ze t ook wel beter in de loop der jaren en zo proberen we middenweg te vinden om t acceptabel te houden en de vriendschap niet verloren te laten gaan

 • Lindaaaaaaaa

  Haha ik ook. Helemaal als ze niet dan niet even appen

 • 3Blessings

  Geen idee of ik ADD heb, maar op tijd komen is voor mij ook altijd al een uitdaging geweest en met 3 kinderen vind ik het nog veel moeilijker. Vaak lukt het mij gelukkig wel, maar soms ga ik echt royaal de mist in. Mijn man is nog een tikkeltje erger dan ik. Maar goed, ik woon op Aruba en hier is het bijna sociaal geaccepteerd. Wil je iemand op tijd hebben dan geven mensen vaak een half uur eerder door, zodat de persoon ongeveer op tijd komt. En anders weet je van tevoren (in sociale kringen) dat men wat later kan komen. Ik moet er wel bij zeggen dat lang niet iedereen altijd maar te laat komt, maar de 'laid back mentality' is er wel degelijk.

 • Labello

  Hier adhd gediagnosticeerd op latere leeftijd en mij helpt het om ernaar te handelen. Dus als ik weet dat ik vaak x min te laat ben, standaard die ruimte inbouwen in m’n planning (met nog 5 min extra) en dan écht op tijd weggaan. Liever te vroeg dan te laat aanwezig.

  En verder een goede voorbereiding met kleding/spullen avond van te voren klaarleggen etc. Succes!

 • Bosco

  Je mag best ook een keer te vroeg zijn. Ik zet bij belangrijke afspraken een wekker 5 minuten voor vertrek. Op dat moment moet ik dus tas controleren en sleutels pakken en wegwezen

 • Kees-je

  Mijn man heeft adhd&add combi en op tijd komen is heel lang (en soms nog steeds) een struggle geweest. Zelf ben ik altijd op tijd, eerder veel te vroeg, dus aan het begin van onze relatie kon ik dit echt niet begrijpen. Maar nu zie ik van dichtbij wat er gebeurt en waar het misgaat. De honderden dingen die op het laatst toch nog even gedaan moeten worden of gepakt moeten worden… Zelfs als hij ruim van te voren begint. Ooit eens gelezen dat mensen met adhd een minuut als veel langer ervaren. Ik zie hoe zijn tijdsbesef heel anders is dan de mijne en dat het echt geen luiheid is.

  Het grootste hulpmiddel is een smartwatch met timer gebleken. Echt een aanrader! Meerdere timers zetten. Een half uur van te voren, 10 minuten van te voren, 5 minuten van te voren. Sindsdien gaat het op tijd komen veel beter.

 • Afwachten0

  Wow zo erg bij je man. Ik herken het. Bedankt voor het delen. En dat is een goede tip. de smart wacht. Die heb je altijd bij je. Ga ik doen

 • laravt

  Ik herken het niet maar misschien kan het helpen om alles van te voren klaar te zetten voor je de deur uit moet en een wekker op je telefoon? Dat als die gaat je je spullen pakt die al bij de deur staan zodat je zo min mogelijk afleiding hebt en dan gelijk de deur uit?

  Lijkt me erg vervelend en vind al goed dat je zelf inziet en wat aan wilt doen toch, sterkte hopelijk krijg je wat tips waar je wat aan hebt!

 • Afwachten0

  Lieve bericht van je. Bedankt voor je begrip en tips❤️

 • Scheirischa

  Ik heb ADD, zeer herkenbaar. Je moet een plan hebben, en een meer realistische inschatting van de tijd die benodigd is om een taak tot uitvoering te brengen. Bv niet denken dat douchen en aankleden maar 10" duurt. Schat ruim met 20" tot een halfuur, en dan heb je wat marge.

  Hoofd en bijzaken goed uit elkaar houden. Ja die handdoek ligt daar nu verkeerd, neen dat is nu geen prioriteit. Zelfs als het huis zou afbranden, ligt niemand wakker van die misplaatste handdoek. Punt.

  Ik raken ook altijd kwartier extra in. 😅

 • Carrie89

  Ik kom ook heel vaak te laat. Of ik add heb geen idee. Bij mij zit het er vooral in dat ik mij vaak niet genoeg voorbereid en dat ook iets anders ga doen en dan op moment dat ik wil vertrekken bijv mijn sleutels niet kan vinden, achter kom dat mijn ov in andere tas zit, ik dat vestje niet kan vinden wat ik aan wil etc. Het regent: sjit waar is die regenjas toch dat soort dingen 😅

  Ik calculeer mijn tijd goed in mits alles goed gaat (wat dus vaak niet is). Wat mij helpt is goed voor te bereiden als ik afspraken buiten de deur heb. Tas inpakken, sleutels/portemonnee klaarleggen, dag vantevoren bedenken en/of klaar leggen welke kleding ik aan wilt.

  Wat ook helpt sochtends is standaard wekker 10 min eerder zetten. Achteraf heb ik ze vaak nodig.

  En soms zet ik reminders als ik dingen echt moet vergeten. Bijv tandarts zet ik alarm in via agenda uur vantevoren zodat ik niet te laat in de actie stand kom thuis.

 • Vicja

  Herkenbaar in directe familiekring. Meerdere personen die er moeite mee hebben op tijd te komen, en dus (bijna) altijd (fors) te laat zijn. Vreselijk. Maar het is onverbeterlijk gedrag volgensmij, want het maakt niet uit waar en met die de afspraak is. Daardoor zelfs vliegtuig gemist etc.

  Maar ook vaak dat de omgeving wacht op die mensen, met beginnen te eten bijv. In mijn ogen is dat echt niet nodig, vooral de omgeving moet er mee leren om te gaan.

  En de tandarts, daar is iedereen weleens 5 min te laat geweest toch? Onzin om daar boos over te worden. Vaak zit je 10+ min te wachten..

  En edit: als het echt zó moeilijk is; dan zou ik een fijn horloge met timer functie kopen.

  Voordat je dan een afspraak hebt kun je de timer zetten (desnoods een halfuur te vroeg). Ik gebruik dat tig keer per dag, ideaaaaaal. Niet dat ik anders te laat kom, maar dan gewoon niet aan de tijd hoef te denken. En vanzelf merk als ik weg moet/ me klaar moet maken doordat mn horloge trilt.

 • Pindakaasappel

  He?? De omgeving moet zich aanpassen? Je kan toch niet te laat komen op een sollicitatiegesprek of op je werk. Gewoon rond uit asociaal. Mijn baas had mij allang ontslag gegeven en dik terecht. Het komt omdat er nooit echt een zware consequentie waarschijnlijk aanvast zit. Dat je een keer bij vrienden 15 minuten te laat bent boeiend, maar je stapt toch ook niet een uur later de film in.

 • Vicja

  Haha nee oke, specifieker, je omgeving als in, gezinsleden/familieleden.

  Bij de rest moet je dealen met de consequenties vind ik. Jammer dat je vliegtuig weg is, jouw probleem.

  Maar wanneer het gezin in afgesteld op te laat komen, heb je er nog veel meer last van met zn allen