Kinderopvangtoeslag #2

Hier ben ik weer met een vraag over de kot.
Zoontje gaat nu al 4 maanden naar de gastouder en
Ik ontvang al kot. Alleen soms heb ik het gevoel dat ik
Bruto niet goed heb ingevuld tijdens de aanvraag.
En ik vind dat ik te veel kot krijg.
( meer dan de helft krijg ik van de belastingdienst) is dit normaal?
Tijdens het aanvragen, heb ik mijn werkgever gebeld en
Gevraagd:waar moet ik kijken voor de bruto. Sorry ik
Voel/voelde me zo dom met deze vraag maar de
Salarisstrook is voor mij chinees lezen. Snap er niks van.
De mevrouw van de salarisafdeling zei aan de telefoon
tegen mij dat het getal bij Salarisoproep
en dan naar betaling kijken plus de vakantie toeslag.
Dus die 2 betalen bij elkaar optellen en dan heb je de bruto.
Dit bedraag(best wel laag vind ik) heb ik ingevuld bij de belastingdienst.
Maar soms maak ik me zorgen want op de salarisstrook zie ik nog een
Bedrag bij de bruto wat €1000 hoger is dan de netto.
Volgens mij is dit de echt officiële bruto wat de belastingdienst wilt.
En dan raak ik in paniek want ben bang op de fraude lijst te komen.
Terwijl ik dit niet met opzet doe. Ik vind het erg ingewikkeld.
Mijn man helpt mij niet bij. Hij vindt dat ik hem ermee lastig val.
Dus kan ik niet bij hem aankloppen om mee te denken en mee te kijken.
Ik heb de belastingdienst gebeld maar was niet bereikbaar.
Onder weke kopje staat jullie bruto en heb ik het goed gerekend?
Of moet ik gewoon de grote getal wat €1000 meer is dan de nette invullen?

1577 x gelezen, 1

reacties (30)


 • Estherelle88

  Het is heel normaal dat je meer dan de helft krijgt. Ik ben gastouder en bij mij krijgen de ouders ongeveer tussen de 70 en 96% vergoed.. afhankelijk van hun inkomen. Als je maar de helft vergoed zou krijgen dan moet je echt enorme bakken met geld verdienen hoor 😀

 • MamaRosali

  Fijn dat je al geholpen bent! Ik wilde nog even toevoegen: Meer dan de helft terugkrijgen is ook normaal hoor. Het ligt natuurlijk aan wat je verdient, maar sommige mensen zitten op 70% of 80%.

 • Assiral

  Ja precies, wij betalen €563 per keer en krijg €480 terug

 • Afwachten0

  Dank voor jullie reacties. Ik heb nul uur contract. Was vergeten het toe te voegen. Elke maand andere salaris.

  Aan de hand van jullie reacties heb ik net de belastingdienst gebeld na een uur heb ik toch opgehangen. Vond het iets te lang duren in de wachtrij. Dus ik heb zelf maar de salarisstrook goed bekeken en de hoogste bedraag eruit gepikt en dit naar boven afgerond en €100 extra bij geteld en het bedraag ingevoerd. Zo voor alle maanden gecorrigeerd. Zo heb ik het hoger ingezet dat er geen kans bestaat dat ik iets terug moet betalen. Dankjulliewel lieve mensen voor het meedenken. Nu kan het absolute niet tegenvallen met terug betalen. Zo zit ik wel goed en ga ik zeker goed slapen met een gerust hart😁. Gelukkig zien ze mijn inkomens gegevens ook aan het einde en zal ik nu gewoon goed zitten. Groetjes😘😘😘

 • Beukenblaadje

  Ik kan je inhoudelijk niet helpen, en dat gebeurt hier al genoeg maar ik moet to h even kwijt dat ik je man een ontzettende zak vind op basis van dit verhaal. Los van dat je zo als echtgenoten niet met elkaar omgaat, is het wettelijk wel zijn zaak. Succes ermee!

 • Afwachten0

  Precies. Het is wettelijk ook zijn zaak maar zo ziet hij dat niet. Dat is jaren zijn houding. We zitten in de scheiding traject. Niet voor niks. Ik ben een grote last voor hem. Ik kan beter niet bestaan: dit straalt hij uit. Dus. Het wordt wel tijd dat ik verder. Dank voor je begrip en medeleven❤️

 • laravt

  Meestal staat je bruto bovenaan de lijst en is dat het hoogste bedrag.

  Daar gaan premies, pensioen en verzekeringen vanaf en heb je netto, netto is wat je op je bankrekening gestort krijgt.

  Je kan bij mijn toeslagen inloggen en een wijziging van je inkomen doorgeven vul daar als jaarbedrag in dat hoogste bedrag van je loonstrook X15. Dat is meer dan je per jaar bruto verdiend want je krijgt maar 12x salaris of 13x als je per 4 weken wordt betaald.

  Ik vul het zelf ook altijd hoger in dan het echt is om te voorkomen dat je terug moet betalen.

  Het hogere bedrag zal de 4 maanden ook eventueel compenseren mocht je nu toch teveel hebben gekregen ze berekenen het op basis van je jaarinkomen. Hou er wel rekening mee dat je toch eventueel een deel moet terug betalen, maar als je je bedrag nu een stuk hoger zet dan het is verwacht ik van niet.

 • Jvb

  Ik zou even langs de salarisadministratie lopen met je loonstrook en er daar samen naar kijken. En de belastingdienst bellen om het formulier door te nemen. Je man reageert echt raar. Zijn gegevens moeten ook ingevuld worden dus hij moet wel meedoen.

  Je vult niet je maandinkomen in, maar je jaarinkomen (12 maanden salaris + vakantiegeld). En dat van je man dus.

  Kun je misschien een foto van je loonstrook (bedragen en persoonlijke gegevens verborgen) plaatsen? Dan kunnen we meekijken.

  Je komt in elk geval niet op een fraude lijst terecht. Je moet hooguit terugbetalen als je teveel hebt gekregen, maar dat wil je natuurlijk ook niet. Dus alleen maar goed dat je dit uitzoekt hoor. En dat je je loonstrook ingewikkeld vindt, daar ben je echt de enige niet in.

 • Koningskoppel.mama

  Wij hebben destijds de belastingdienst gebeld om de formulieren in te vullen. Zij helpen je erbij. Wij hebben een koophuis en dit werd ook mee gerekend. Als wij de belastingdienst niet gebeld hadden, hadden wij dit nooit geweten.

  Wij hadden ons jaarinkomen iets hoger ingezet waardoor wij afgelopen jaar bijna 500 euro terug kregen. Liever dat dan bij moeten betalen!

 • Afwachten0

  Wow 500 mooi. Liever dat dan anders om. Ja gegevens over onze koop huis heeft mijn ingevuld maar wel met tegen zin om ik val hem lastig. Ik ga maar de belastingdienst bellen over mijn bruto. Ik zie zo veel bedragen dat ik niet veel welke ik moet invullen

 • Assiral

  De belastingdienst is gewoon bereikbaar voor dit soort vragen hoor. Wellicht moet je iets langer wachten ivm drukte, maar dat zou ik maar voor lief nemen als ik jou was. Dus gewoon bellen.

  En wat je man betreft, wat een lul.

  Sorry hoor, maar als je straks mag terug betalen zou ik lekker de rekening naar hem doorschuiven.

 • Afwachten0

  Ja. Jammer dat mijn man zo is. Om eerlijk te zijn zitten we nu in scheiding omdat er zo veel van dit soort situaties waar hij niet met mij dingen wilt regelen. Dit vond ik al die jaren zo verdrietig maar ik heb nu besloten om alleen verder te gaan. Gelukkig kan ik zo de belastingdienst bellen voor meedenken.

 • Assiral

  Wat naar! Sterkte.

  Als je wel uit elkaar gaat met je man, denk er dan wel om dat je zijn inkomen niet meer mee rekent voor de toeslagen. Omdat je dan geen toeslag partners meer bent.

 • Afwachten0

  Ja indd. Dan ga ik de wijziging doorgeven bij de belastingdienst als we definitief gescheiden zijn.

 • Mama-Manda

  Je kan altijd een raadsman/vrouw bij de gemeente inschakelen om samen met jou de juiste bedragen te berekenen. Dit is gratis.

  Bel even met sociale zaken van je gemeente en dan kunnen ze je inplannen.

 • Afwachten0

  Super. Thanks for je reactie

 • Mama-Manda

  Geen dank! Ik denk graag mee in dit soort situaties. Dit soort spanningen zijn nooit fijn!

  En het helpt dat ik zelf voor sociale zaken gewerkt heb van een gemeente.

 • Lady-Whistledown

  Geen paniek. Het is een voorlopige toeslag. In 2023 wordt nav het definitieve toetsingsinkomen van 2022 de definitieve kot berekend. Heb je te lveel kot gehad, dan moet je wat terugbetalen.

  Je kan (voor 2023) je inkomen in toeslagen.nl gewoon ophogen (en dat van je man telt ook mee!). Dat wordt dan in 2024 verrekend. Voor 2022 is het afwachten.

  Dat je meer dan de helft terugkrijgt kan wel hoor. Gezinnen met de laagste inkomens krijgen zelfs tot 96% terug.

 • Afwachten0

  Fijn om te horen dat meer terug krijgen normaal is.

 • Mijndraakjes

  Je komt echt niet op een fraudelijst als je je inkomen te laag opgeeft. Je moet hooguit terugbetalen als je teveel hebt ontvangen. Dus laat dat los.

  Vul gewoon voor de zekerheid meer inkomen in. Stel dat je nu 25.000 hebt ingevuld, verander je m naar 27.000. Zelf geef ik altijd 5.000 meer op. Liever achteraf wat terugkrijgen dan betalen

 • Afwachten0

  Fijn om te weten dat ik niet op fraudelijst kom. Ik ga met de belastingdienst dienst bellen en dan ga ik het hoger inzetten zodat ik niet hoeft terug te betalen.

 • Lady-Whistledown

  Je hoeft niet te bellen. Gewoon op toeslagen.nl het inkomen wijzigen voor 2023. Voor 2022 is het lastig (heeft geen zin meer) om nog te wijzigen, jaar is al bijna voorbij.

 • Caroline27

  Wel raar dat je man je daar bij niet wil helpen je moet ook inkomen van je man invullen jou inkomen gezamenlijk bruto invullen dan kijken wat je trug krijg van belasting wat je moet betalen.

  Stel verdien 1200 bruto moet je dat 12x doen zou altijd iets hoger kunnen zetten voorkom je dat je niks hoef trug betalen.

  Wij hebben zelf ons iets hoger gezet bruto inkomen elkjaar wel wat trug.

 • Afwachten0

  Ja raar dat hij niet wilt helpen. De eerste keer dat zoon naar opvang ging, moest ik de kot aanvragen en mijn man werd boos toen ik hem vroeg om zijn inkomen in te vullen en gegevens over onze koophuis in te vullen wou hij niet dat ik mee keek. Hij ging snel invullen en weg klikken zodat ik niks zie. Maar maakt niet uit. Het gaat niet goed tussen ons. Mede door dit soort voorbeelden wat gebeurt tussen ons. En nu vind ik het genoeg en ik ga scheiden. Heel jammer maar ik doe al heel veel alleen. Hij helpt mij niet. Dan ben ik liever alleen.

  Dankjewel voor je reactie. Ik ga de belastingdienst bellen om mij te helpen om dat ik een nul uur contract heb. Elke maand andere salaris dus ik kan niet 12x want klopt niet.

 • Florien84

  Ik heb met mijn vorige werkgever continu aanvragen ingediend voor kot..Jr pakt inderdaad je bruto jaarinkomen. Je kan je bruto maandinkomen pakken keer 13 of je pakt je bruto maandinkomen keer 12 en dan 8 procent vakantiegeld erbij optellen.

 • Afwachten0

  Ik heb een nul uur contract dus geen vaste uren en geen vaste inkomen per maand. Dus kan ik niet 12x doen. Ik ga de belastingdienst opnieuw bellen hiervoor