Zweedse partij wil 'abortusrecht' voor vaders

Zweedse partij wil

Dat vrouwen kunnen beslissen of ze de verantwoordelijkheid voor een kind willen nemen is een recht waar jarenlang voor gestreden is en waar het merendeel van de mensen blij mee is. Maar in Zweden is er nu een partij die wil dat mannen ook het recht op 'abortus' krijgen. Niet iedere toekomstige vader wíl namelijk vader worden.

Tot achttien weken zou de ongewenste vader afstand kunnen doen van het kind. Dit is dezelfde termijn die zwangere vrouwen hebben om legaal abortus te kunnen ondergaan in dit land. Het opvallende voorstel komt van de jongerenafdeling van de Liberale Partij in Zweden (LUF Väst). 

Gelijkheid tussen man en vrouw
De mannelijke 'abortus' is geen lichamelijke ingreep. Het is een formulier dat online kan worden ingevuld, dat ervoor zorgt dat de man niet hoeft mee te betalen aan de opvoeding van zijn kind. Maar er zitten ook consequenties aan: de vader zal niet het recht hebben zijn kind ooit te ontmoeten.

Volgens de Zweedse partij bevordert dit initiatief de gelijkheid tussen man en vrouw, omdat mannen nu óók makkelijker de keuze kunnen maken om niet betrokken te zijn bij de geboorte van hun kind. Maar ook voor vrouwen heeft het voordelen, claimt de groep; zo weten ze in een vroeg stadium al dat de vader niet in beeld zal zijn.

Maar hoe moet je dit als vrouw uitleggen aan je kind? Marcus Nilsen tegen The Local: ‘Het gebeurt al. Vrouwen kiezen ervoor zich te laten bevruchten of weten simpelweg niet wie de vader is. We willen hier geen taboe van maken.’

Reacties
De reacties zijn over het algemeen niet heel positief. Op Twitter wordt onder andere gezegd dat alle leden van de partij met hun rug tegen de muur moeten en een kogel verdienen. Dus. Maar er zijn ook mildere tegenstanders. Opiniemaker Ivar Arpi reageert: ‘Nee, mannen zouden geen recht mogen hebben op legale abortus. Mannen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun kind. Punt.’

Wat vind jij van dit voorstel? Zit er wel wat in volgens jou of is het absoluut geen goed idee?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50