Zwangerschapsvergiftiging gehad? Laat je eerder controleren op hart- en vaatziekten

Zwangerschapsvergiftiging gehad? Laat je eerder controleren op hart- en vaatziekten

Heb jij tijdens je zwangerschap een zwangerschapsvergiftiging gehad, dan doe je er volgens Gerbrand Zoet verstandig aan om je te laten onderzoeken op hart- en vaatziekten. Zoet van het UMC Utrecht promoveert dinsdag 14 november op dit onderwerp.

Uit zijn onderzoek blijkt dat deze vrouwen al op eerdere leeftijd risico lopen op een hartinfarct of een beroerte meldt Skipr.nl. Nu wordt de risicogroep vaak geadviseerd om op hun vijftigste hun bloed en cholesterol te laten controleren bij de huisarts.

Lees ook:
Een extreem hoge bloeddruk tijdens een zwangerschap

Schade aan hart en vaten

Zoet onderzocht zo’n 160 vrouwen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar die een zwangerschapsvergiftiging opliepen. “Bij bijna een derde van de onderzochte vrouwen (30%) was er schade te zien aan de hart en vaten. Bij ‘gezonde’ vrouwen is dat slechts 18 procent. Een significant verschil dus dat wordt veroorzaakt door een extreem hoge bloeddruk die vrouwen hebben tijdens een zwangerschapsvergiftiging.”

Verder kwam naar voren dat er ook meer vetophopingen te zien zijn bij de onderzochte vrouwen. Deze vetophopingen kunnen een hartinfarct veroorzaken.

Eerder onderzoek

De onderzoeker adviseert vrouwen om zich eerder te laten onderzoeken. “Het advies voor deze vrouwen is om op je vijftigste naar de huisarts te gaan voor een controle van onder meer de bloeddruk en cholesterol. Alleen in ons onderzoek zagen we dat er op een nog jongere leeftijd al duidelijke schade te zien is. Vrouwen moeten daarom nog eerder gecontroleerd worden, zodat er eventueel al eerder ingegrepen kan worden door bijvoorbeeld een behandeling met de juiste medicijnen.”

Heb jij last gehad van een zwangerschapsvergiftiging? Ik ben benieuwd naar je ervaring. Mail naar chantal@babybytes.nl o.v.v. zwangerschapsvergiftiging.

Tags: Onderzoek

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders. Naast haar freelance redactiewerkzaamheden is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50