Zwangerschapsstriemen: waarom krijg je ze en kun je ze voorkomen?

Zwangerschapsstriemen: waarom krijg je ze en kun je ze voorkomen?

Je hebt een aardige buik gekregen nu je al wat verder in je zwangerschap zit, maar niet alleen dat, er zitten ook nog een rare strepen op! Die strepen zijn zwangerschapsstriemen. Waarom krijg je ze en kun je ze voorkomen?

Maar liefst 90 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsstriemen, blijkt uit onderzoek. Bij de een zijn ze wat zichtbaarder dan bij de ander.

Oorzaak

Omdat je huid zo snel wordt uitgerekt ontstaan er kleine scheurtjes in je huid en die scheurtjes veranderen uiteindelijk in littekens. Of je er ernstig last van hebt of iets minder, is genetisch bepaald. Als je moeder ze heeft gehad dan is de kans groot dat jij ze ook zult krijgen. Verder heeft het ook te maken met je hormonen en de verzorging van je huid.

Hoe te voorkomen?

Als het in de familie zit, is het moeilijk om ze te voorkomen. Maar misschien lukt het om ze iets minder opvallend te maken door:

  • Veel te drinken
  • Je huid goed soepel te houden door het in te smeren met een fijn bodylotion op bijvoorbeeld een basis van aloë vera.
  • Probiotica in te nemen. Dit zal het eco-systeem van je huid stimuleren.

Kun je er vanaf komen?

Wat als je duidelijke zwangerschapsstriemen hebt, kun je er dan vanaf komen of verdwijnen ze weer als je bevallen bent? In de meeste gevallen zullen ze binnen een half jaar/jaar verdwijnen. Ook zal de kleur van de striemen veranderen. Waren ze bijvoorbeeld eerst dieppaars dan kunnen ze na een tijdje veranderen in een lichte kleur.

Masseer je huid regelmatig voor een goede doorbloeding. Ook kun je vitamine A innemen om je huidvernieuwing te versnellen, maar doe dit niet als je nog zwanger bent of borstvoeding geeft. Een wat meer ingrijpende oplossing is lasertherapie, maar je hebt dan meerdere behandelingen nodig en dit zal niet voor iedereen betaalbaar zijn.

Heb jij last (gehad) van zwangerschapsstriemen? En zijn ze na je zwangerschap weer verdwenen of een stuk minder geworden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50