Zo ziet jouw buik er per trimester uit

Zo ziet jouw buik er per trimester uit

Zwangerschap is een mooie en opwindende reis, maar het kan ook overweldigend zijn, vooral als het gaat om de veranderingen die je lichaam doormaakt. Een van de meest opvallende veranderingen is de groei van je buik. De grootte en vorm van je buik veranderen naarmate je baby groeit, en het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten.

Vorm anders

Per trimester is de vorm van je buik anders. Wist jij bijvoorbeeld dat je buik in het eerste trimester helemaal niet zo veel verandert? Of dat je na de bevalling er niet per se meer zwanger uitziet, maar dat het buikje nog kan blijven?

Hier zie je een gemiddeld verloop van de buik gedurende de zwangerschap:

 

Eerste trimester (week 1-12)

Tijdens het eerste trimester zal je buik niet veel laten zien en zie je er misschien niet eens zwanger uit. Je kunt echter een opgeblazen gevoel opmerken en je taille kan iets uitzetten. Dit komt door hormonale veranderingen en een toename van het bloedvolume. Je kunt ook last krijgen van ochtendmisselijkheid, waardoor je je misselijk en moe kunt voelen.

Tweede trimester (week 13-27)

Het tweede trimester is wanneer je buik merkbaarder begint te groeien. Tegen het einde van het tweede trimester zal je baarmoeder ongeveer zo groot zijn als een voetbal. Je kunt je baby gaan voelen bewegen en je navel kan eruit springen. Je kunt daarnaast ook wat rugpijn en striae ervaren, omdat je huid zich uitrekt om de groeiende baby te huisvesten.

Derde trimester (week 28-40+)

In het derde trimester is je buik het grootst. Je baby zal snel groeien en je buik kan zwaar en ongemakkelijk aanvoelen. Je kunt last krijgen van kortademigheid, brandend maagzuur en slaapproblemen. Je arts zal de groei en positie van de baby volgen om een ​​veilige bevalling te garanderen.

Kortom, zwangerschapsbuiken veranderen gedurende elk trimester en het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Zorg goed voor jezelf en je opgroeiende baby en geniet van de reis!

BabyBytes zit ook op Pinterest! Volg jij ons al?

Hoe zag jouw zwangerschapsbuik eruit?

Lees ook

Eva Jinek over zwangerschapsbuik: 'Ik kon het niet meer verbergen'
Video: dit kan jouw ongeboren baby al in de buik!

Bron: thebump

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Aily

  Dit klopt mssn bij een eerste zwangerschap, maar ik ben nu 16 weken zwanger van de 4e en mijn buik ziet eruit als 26 weken hierboven ><

 • Parwana

  Eigenlijk zouden jullie ook zo'n tabel moeten hebben van iemand met maat 42 ofzo. Veel vrouwen beginnen de zwangerschap niet als maatje 34/36.

  Maar wel leuk evengoed om te zien.

 • Ayanajamari

  Vind ik ook wel ik zit in mijn vierde zwangerschap en twijfel heb ik gwn en dikke buik of is het de baby

 • Parwana

  Ik zit in de tweede zwangerschap en ik draag een maatje 40. Een meer gangbare maat dan maat 36, als je ver in de twintig bent. Zeker als het niet de eerste keer is.

  Maatje 36 had ik toen ik 15 was haha.

  Je bent dus niet de enige joh, heel normaal en realistisch

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50