Een scheiding voorkomen? Het kan!

Een scheiding voorkomen? Het kan!

Gelukkig getrouwd, is mooi, maar gelukkig getrouwd blijven, is een kunst. Aan een scheiding wil je liever niet denken, en met deze tips van een expert kun je dit misschien wel voorkomen!

Zeg nooit, nooit, maar als je nu happy met elkaar bent dan wil je liever niet over een scheiding nadenken. Psychotherapeut en relatiedeskundige Gad Krebs heeft tips om een scheiding te voorkomen.

Lees ook:
Zo maak je je relatie nog hechter

Luister liever niet naar het advies van andere stellen of familie

Hoe goed bedoeld, het advies van andere stellen of familieleden kun je volgens Krebs beter naast je neerleggen. Je kunt ernaar luisteren, maar de relatiedeskundige adviseert om het advies te laten voor wat het is. “Voor hetzelfde geld gaat het helemaal niet goed met hun eigen relatie. En bovendien: wat voor hen werkt wil niet zeggen dat dat voor jullie werkt. Elke relatie is immers anders. En wat voor het ene stel werkt kan voor het andere koppel desastreus zijn.”

Zeg geen dingen als: ‘Jij doet nooit…’ of ‘Jij bent altijd…’

Tijdens een ruzie kun je iets zeggen wat het alleen maar erger maakt. Is de een keertje te laat dan is het heel makkelijk om te zeggen: ‘Je bent altijd te laat’. Zo druk je volgens Krebs een stempel op de ander, terwijl het misschien helemaal niet opgaat voor de ander.

Vraag deskundig advies

Het is misschien een hele hoge drempel om overheen te stappen: een bezoekje brengen aan een relatietherapeut. Toch is het fijn als iemand je kan helpen als jullie niet zelf uit jullie problemen kunnen komen.

“Je gaat toch ook naar een dokter als je ziek bent. Waarom zou je geen hulp inroepen als je relatie beter moet worden?”

Vergelijk je eigen relatie niet met andere relaties

“Als we al onze problemen op een hoop zouden gooien met de problemen van anderen dan pak je jouw problemen meteen weer terug”, aldus Krebs. En dat geldt volgens hem ook voor relaties. “Jaloers zijn op andere relaties is niet alleen vermoeiend, maar ook verkeerd. Leer jullie eigen liefdestaal en bouw jullie eigen geluk op die past bij jullie persoonlijkheden en jullie waarden”, adviseert Krebs.

Heb jij nog een gouden tip om je relatie goed te houden?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Mamabear2

  Er staan mooie dingen in dit artikel, zeker weten. Maar als 1 van beide niet meer wil, is een echtscheiding echt niet te voorkomen helaas. Zelfs niet als je al deze tips (of meer) volgt

 • Mama-van-meisje

  Niet te snel de handdoek in de ring gooien. Het is echt normaal dat je je partner met vlagen even zat bent. Trouwen is echt niet voor niks een werk woord. Een huwelijk goed houdem houd in er voor willen werken. Soms gaat dat vanzelf en soms moet je er even flink je best voor doen. Als je blijft praten, echt praten en elkaar dingen gunt komt het wel goed. Met gunnen bedoel ik dat je de weegschaal van de taken thuis laat en mekaar af en toe de ruimte gunt.

 • Myrtheflower

  Elkaar blijven zoeken, in contact met elkaar blijven, blijven luisteren, complimenten geven, elkaar waarderen, het moois in elkaar blijven zien..

 • Myrtheflower

  Elkaar blijven zoeken, in contact met elkaar blijven, blijven luisteren, complimenten geven, elkaar waarderen, het moois in elkaar blijven zien..

 • MomOfGirls

  Goed artikel, voor al het laatste punt kan een les zijn voor veel mensen!
  "Vergelijk jouw relatie niet met andere relaties", goed punt! Ik zie zo vaak gebeuren dat mensen hun eigen relatie vergelijken met die van een ander. Heel onnodig! Want het gras lijkt altijd groener bij een ander, dat een ander zogenaamd geen struggles heeft betekend niet dat alles koek en ei is.

  Overigens zie ik ook wel eens dat mensen gaan vergelijken omdat ze denken dat ze veel gelukkiger en een veel betere relatie hebben dan een ander, omdat een ander bijvoorbeeld wat mindere momenten gekend hebben in hun relatie en zij "niet". Maar juist dán vind ik dat mensen onzeker zijn over hun relatie. Ik ben namelijk van mening dat als je gelukkig bent, je geen drang voelt om te gaan vergelijk om te kunnen bewijzen hoe goed alles is.

  Mijn tips: open en eerlijke communicatie! Daar bereik je al een hoop mee.
  Je moet nooit stoppen met praten met elkaar, een goede communicatie is gewoon ontzettend belangrijk.

 • Barbamammie79

 • Soccer-Mom

  Precies dit

 • MamaJL

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50