Zo doe je dat: nee zeggen en toch aardig gevonden worden

Zo doe je dat: nee zeggen en toch aardig gevonden worden
  • in Moeder
  • 1
  • 12178
  • 03/03/2018

Grenzen aangeven is iets dat veel vrouwen lastig vinden. Het woordje 'nee' zeggen bijvoorbeeld, zonder uit te leggen waarom ze dit zeggen. Het is een fenomeen waar veel moeders moeite mee hebben.

Vaak begint dit al in je jeugd. Voor jezelf opkomen op het schoolplein bijvoorbeeld. En later als je studeert tegen die ene jongen in je studiegroep zeggen dat hij de kantjes er vanaf loopt en jij niet weer zijn werk voor hem gaat doen. Maar ook als je zwanger bent heb je dit soort momenten. Bijvoorbeeld het aangeven dat je het niet prettig vindt dat onbekende mensen aan je zwangere buik zitten.

Eenmaal moeder geworden, gaat er bovendien een hele nieuwe wereld voor je open. Ineens wordt grenzen aangeven een heel belangrijk iets. Want jij moet de grenzen rondom je kindje, jezelf en jullie als gezin bewaken. Een moeilijke en vaak niet al te dankbare taak. Waarom vinden moeders het zo lastig om hun grenzen aan te geven?

Lees ook:
Laura deelt haar onzekerheden: "Ik ben mijn oude ik kwijt"

Aardig gevonden worden

Omdat ze aardig gevonden willen worden. Omdat vrouwen het belangrijk vinden om ergens bij te horen. Heel begrijpelijk. Maar bovendien lastig, want je ondermijnt jezelf hierdoor. Dit komt door het volgende:

Je bent onbewust bang dat je niet goed genoeg bent en dat je als moeder niet goed genoeg bent. Dat is niet zo. Je bent wel goed genoeg. Gewoon precies zoals je bent. Je mag er zijn, gewoon in de vorm zoals je nu bent. Je hoeft mensen geen verantwoording af te leggen waarom ze niet op kraambezoek kunnen komen. Je hoeft vreemden niet uit te leggen, waarom je borst of flesvoeding geeft. Je hoeft mensen ook niet uit te leggen, waarom je minder bent gaan werken. Puur omdat het ze niks aan gaat. Jij bent een individu met je eigen rechten en plichten. Nee zeggen, wordt je nieuwe recht. Nee, zelfs je morele plicht. Want als jij niet voor jezelf zorgt, wie doet het dan?

Lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf, vertrouw op je eigen kracht en houd bovendien van jezelf precies zoals je bent. Kom voor jezelf op. Gewoon zonder poespas en agressie. Gewoon een effectief “Nee”, zal de klus voor je klaren. Leer nee zeggen en zorg ervoor dat de tegenpartij er nog naar uitkijkt ook. Met tact en wellicht wat humor. Maar blijf ongeacht jezelf en bewaak je grenzen. 

Merk je dat je dagelijks tegen dit soort dingen aanloopt en moeite hebt om je grenzen aan te geven? Wil je hier aan werken en ervoor zorgen dat niemand nog over je grenzen heen gaat? Mail dan naar info@froufroucoaching.nl.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50