Laura heeft moeite zichzelf te herkennen als moeder

Laura heeft moeite zichzelf te herkennen als moeder
  • in Moeder
  • 2
  • 5119
  • 27/01/2021

Zoveel moeders, zoveel ervaringen. Sinds de geboorte van haar tweeling, vindt Laura het vaak moeilijk om écht iets voor zichzelf te doen. Sterker nog, ze kan zich niet eens meer herinneren wie ze was voordat ze haar kinderen kreeg…

“Laat ik vooropstellen dat ik dolgelukkig ben met mijn zoons. Het was voor ons niet vanzelfsprekend om kinderen te krijgen en we hebben lang op hun komst moeten wachten. Het moederschap heeft eigenschappen en kwaliteiten in me naar boven gebracht, waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Ik ben veel geduldiger en heb een stuk meer energie dan voordat mijn baby’s geboren werden! Ook heb ik nooit geweten dat ik zoveel van iemand kon houden, met elke vezel in mijn lichaam. Zoveel, dat het soms pijn doet.”

"Juist dat grote verschil zorgt soms voor een wat onbestemd gevoel: “Soms heb ik het idee dat ik mezelf niet meer herken. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik geen van mijn oude hobby’s meer uitvoer. Sinds de geboorte van mijn zoontjes heb ik geen cupcakes meer gebakken, geen boek meer uitgelezen en ben ik niet meer een avondje wezen doorzakken in de kroeg.”

“Ik lig nu wel eens doodmoe in bed met het gevoel dat ik helemaal niets gedaan heb op een dag. Nou ja, ik heb een paar wasjes gedraaid, talloze keren torens gebouwd - die mijn kinderen vervolgens razendsnel omgooiden - fruitprutjes gemaakt, en die bij ze naar binnen gelepeld, en een beetje lamlendig mijn Facebook-timeline vernieuwd, als mijn zoons op een zeldzaam moment tegelijkertijd een dutje deden. Op zich besef ik dat ik nog best tijd genoeg heb om iets van mijn oude favoriete bezigheden op te pakken, maar ik kan me er op één of andere manier niet voldoende toe zetten.”

Laura vervolgt: “Het is moeilijk uit te leggen, maar ik kan me eigenlijk niet echt meer voor de geest halen wie ik was voordat ik aan het kinderen-avontuur begon. Dat er een tijd was waarin ik een hippe handtas had, waar een lipgloss, bosje sleutels, mijn portemonnee en mijn telefoon in zat. Een tijd waarin ik iedere zes weken netjes naar de kapper ging, waarin ik wimperextentions had, de schoonheidsspecialiste vaker zag dan mijn eigen moeder en waarin ik iedere maand mijn halve maandsalaris naar een zekere webshop vol vintage-uitziende kleding stuurde.”

Lees meer: "Lezeressen vertellen: Dit is het raarste wat iemand zonder kinderen tegen me zei!"

“Die Laura is echt weg. Ik shop nu vooral voor mijn zoons en ben al trots op mezelf als het me gelukt is ‘s morgens te douchen, mijn haar te borstelen én wat mascara op te doen. Het moederschap bevalt me heel goed. Ik word er zo blij van om lekker met mijn kinderen te spelen, om ze te zien groeien en zichzelf te zien ontwikkelen. Maar heel soms ben ik ook nog wel eens jaloers op het onbevangen leven van mijn kinderloze vriendinnen. Al is het maar omdat zij alleen (nog) maar voor zichzelf hoeven zorgen en veel onbevangener in het leven staan.”

“Ik wil mijn verhaal kwijt op BabyBytes, omdat ik hoop dat het enigszins herkenbaar is voor andere moeders. Ik weet dat ik meer mijn best zou moeten doen om mijn ‘oude ik’ terug te vinden, ook voor mijn kleine mannetjes. Ik weet alleen niet zo goed hoe ik dat doe. Het moederschap overweldigt me soms en ik heb geen idee waar ik de tijd en energie vandaan moet halen om - naast de beste moeder voor mijn tweeling - ook gewoon mezelf te zijn. Ik merk dat ik het nog lastig vind om mijn eigen behoeftes, dromen en wensen een plek te geven, naar de zorg voor mijn kinderen. Hopelijk vindt dat met de tijd z’n eigen weg.”

Wij willen Laura bedanken voor haar eerlijke verhaal. Heb jij tips of advies voor Laura? Of wil je haar een hart onder de riem steken? Dat kan hieronder in de comments.

Heb je ook een verhaal dat je wilt vertellen op BabyBytes? Vul dan het contactformulier in of maak een profiel aan en plaats je eigen blogs.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Ashleyjessy

    Je deed die dingen voor jezelf, omdat jij ze belangrijk vond/vind. Als je jezelf en je leven zo prima vind is het geen probleem lijkt me , als je jezelf eraan stoort zou ik het weer rustig proberen op te pakken . Voor jezelf zorgen kan namelijk op veel manieren, zoek uit welke manier NU bij jouw leven past.

  • Nog-even!

    Klinkt alsof ze nu authentieker zichzelf is dan vroeger De plamuurlaag is eraf, zeg maar....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50