Zet je jouw kind een helm op als je gaat fietsen?

Zet je jouw kind een helm op als je gaat fietsen?

In het buitenland en bij toeristen is het de normaalste zaak van de wereld: een helm opzetten als je gaat fietsen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, jong, oud iedereen doet een helm op. In Nederland gebeurt dit ook steeds vaker, zelfs als je je kind voor- of achterop je fiets laat zitten. Doe jij dat ook?

Zodra mijn kinderen gingen fietsen, deed ik ze een helmpje op. Maar die ging er na verloop van tijd weer af als ik het gevoel had dat ze het fietsen onder controle hadden. En ook toen ze klein waren, en ik zette ze in een stoeltje voor- of achterop, deed ik ze geen helmpje op. Ik ging uit van mijn eigen kunnen en dacht er niet zo over na dat iemand anders een val kon veroorzaken.

Lees ook:
Met de fiets erop uit: als autisme een rol speelt

Regels in Nederland

Ook qua regelgeving is er in Nederland weinig geregeld wat betreft het dragen van een helm: het is niet wettelijk verplicht. Op de site van de Fietsersbond kun je lezen dat er verschillende onderzoeken zijn gedaan naar het dragen van een helm op de fiets. Opvallend is dat er geen verschil is gezien bij het voor en na verplichten van een fietshelm: het verminderen van hoofdletsel door het dragen van een helm werd niet gevonden.

Ook uit andere onderzoeken blijkt dat het meer fietsen met helmen niet leidt tot minder risico op hoofdletsel en wel leidt tot meer risico voor verwondingen aan andere lichaamsdelen.

Blij met helm

Toch was moeder Flora Breemer wel blij dat haar 1-jarige zoontje een helm droeg toen zij onlangs hard ten val kwam door een toerist die haar afsneed. Op Twitter plaatste ze foto’s van het helmpje van haar zoontje na de val en schrijft ze: “Nu we van de schrik bekomen zijn, wil ik dit delen. Vrijdag had ik een botsing met een toerist die niet kon fietsen. De peuter zat in het voorstoeltje. Na een nachtje OLVG is hij weer de oude. Ik bekeek net z’n helm. Deze foto’s zijn voor ouders die nog geen helmpje hebben.”

Aan RTLnieuws laat ze weten dat ze flink geschrokken zijn en dat haar zoontje ondanks de helm een flinke bult aan de val heeft overgehouden.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is een helm voor kleine kinderen echt aan te bevelen. “Het is vooral goed om je kind in het fietszitje al een helm te geven. Zo kunnen ze er alvast aan wennen als ze straks zelf gaan fietsen.”

Laat weten wat jij ervan vindt

Hoe doe jij dat: zet jij je kind een helm op als je ze op een voor- of achterzitje op je fiets vervoert? Laat je reactie hieronder achter of mail je mening in maximaal 300 woorden naar chantal@babybytes.nl.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50