Wonder voor vriendin Lex Uiting: zwanger na baarmoederhalskanker

Wonder voor vriendin Lex Uiting: zwanger na baarmoederhalskanker

Presentator Lex Uiting is in de wolken: zijn vriendin Susan is zwanger. De zwangerschap was niet zo vanzelfsprekend, want in 2020 kreeg ze te horen dat ze baarmoederhalskanker had...

Op Instagram liet de presentator enthousiast weten: ‘SUUS  IS ZWANGER!’ Inmiddels is ze 32 weken zwanger en alles lijkt in orde te zijn met moeder en de ongeboren baby.

Zwangerschap niet vanzelfsprekend

Lex legt in zijn post uit dat dat niet zo vanzelfsprekend is. “Nadat Susan in 2020 baarmoederhalskanker kreeg, leefden wij met de werkelijkheid dat onze kans op ‘n gezond geboren kindje nog maar 25% was. Juist doordat we weten dat een zwangerschap en ‘n baby totaal niet vanzelfsprekend is (misschien wel voor jou), voelt dit als iets héél speciaals en willen we ook graag laten zien: soms bestaan er wonderen! Blijf geloven!”

De presentator doet ook een oproep aan alle vrouwen om vooral dat uitstrijkje te laten doen. “PS: baarmoederhalskanker is te voorkomen, als je bijvoorbeeld meedoet aan ‘t bevolkingsonderzoek! Heb jij het uitstrijkje al gedaan?”

Lex en Susan maakten voor BVVVARA een podcast toen ze te horen kreeg dat ze baarmoederhalskanker kreeg. Susan sloot zich ook aan ij de landelijke baarmoederhalskankercampagne van KWF Kankerbestrijding.

Wanneer kun je zwanger worden na baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker is het mogelijk om zwanger te worden, maar het hangt er wel vanaf welke operatie je ondergaat. Bij deze operaties is het volgens Thuisarts.nl mogelijk om zwanger te worden:

  • Een operatie waarbij een stukje van de baarmoederhals wordt weggehaald. Deze operatie kan als de kanker alleen nog in de baarmoederhals zit (stadium 1).
  • Een operatie waarbij de hele baarmoederhals wordt weggehaald, samen met het weefsel eromheen en het bovenste deel van de vagina. Deze operatie kan alleen als er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten en de tumor kleiner is dan 4 centimeter. Als de tumor te groot is, kunt je voor de operatie misschien chemotherapie krijgen. Deze behandeling kan de tumor kleiner maken zodat je toch geopereerd kunt worden. De baarmoeder blijft zitten. Dus na de operatie kunt je nog zwanger worden. Wel zijn er vaak vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. Een bevalling na deze operatie kan niet meer via de natuurlijk weg, maar gaat altijd met een keizersnede.

Als de baarmoeder moet worden verwijderd, is het helaas niet meer mogelijk om zelf zwanger te worden.

Heb jij baarmoederhalskanker gehad? En ben je daarna zwanger geworden? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Stuur deze via dit formulier naar de redactie van BabyBytes. Dat kan eventueel anoniem.

Lees ook:

Eerste baby in Australië geboren na baarmoedertransplantatie
Alles wat je wilt weten over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bronnen: RTLnieuws.nl, Nu.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50