Woehoe, een groter bed voor je kind! Waar moet je aan denken?

Woehoe, een groter bed voor je kind! Waar moet je aan denken?

Dag ledikant, hallo (peuter)bed! Dat is een grote stap voor je kind, maar ook voor jou! Er zijn een paar dingen die handig zijn om aan te denken als je kind de overstap maakt van een ledikant naar een groter bed.

Mijn kinderen waren uitgelaten toen ze hoorden dat ze een ‘groter’ bed kregen. Niet dat het bed nu heel groot was, het was immers een peuterbed, maar in hun ogen was het een enorme stap! Maar ook voor jezelf als ouder is het misschien een grote stap, want blijft je kind in zijn bed liggen, valt ‘ie er niet uit? Wat zijn belangrijke dingen om mee te nemen als je kind in een echt bed gaat slapen?

1. (Opzet)rand

Je wilt natuurlijk niet dat je kind eruit valt, tijdens zijn slaap. In een ledikant wordt dat een stuk lastiger door de hoge randen, maar hoe kun je een onverwachte val in het slaapje van je kind voorkomen? Gelukkig hebben de meeste peuterbedden een opzetrand die je eraf kunt halen als je zeker weet dat je kind gewend is aan zijn grote bed. Ook zijn er peuterbedjes die en vaste lage rand hebben waardoor eruit vallen lastig wordt.

Ga je meteen over op een eenpersoonsbed, dan wordt het een ander verhaal, want hier zitten geen (opzet)randen aan. Wat ik deed: kussens op de grond. Maar ja, mijn kids waren redelijk rustige slapers en waren eerst in een peuterbedje begonnen, dus waren een ‘echt’ bed gewend.

Kijk anders op internet voor een tweedehands peuterbedje

Lees ook:
19 dingen die je peuter ineens wil als hij naar bed moet

2. Veiligheid in de kamer

Je kind is een stuk mobieler als hij niet wordt tegengehouden door de hoge randen van een ledikant. Dus als je een ondernemend type kind hebt dan is het goed om zijn kamer te checken op onveiligheid. Zijn bijvoorbeeld alle stopcontacten afgeschermd met bijvoorbeeld een afdekplaatje. Zorg ook dat er geen losse bedrading in zijn kamer ligt. En dat zijn deur goed is beveiligd, zodat er geen vingertjes tussen komen.

3. Maak afspraken

De verleiding om uit bed te stappen en op onderzoek uit te gaan is groot met zo’n ‘echt’ bed. Maak afspraken met je kind dat hij niet zomaar uit bed mag stappen alleen als er echt wat is. Beloon zijn gedrag met bijvoorbeeld stickers.

Hoe voorkom je dat hij niet elke ochtend om 5 uur naast je bed staat? Je kunt een wekker zetten en proberen uit te leggen dat ze alleen uit bed mogen komen als ‘ie afgaat of als het eerste nummer een 7 is, of als de kleine wijzer op de 7 staat, maar dat gaat bij het ene kind beter dan bij het andere. Toch werkt ook hier een beloning met stickers heel goed.

4. En hoe zit met jou?

Loslaten is een van de belangrijkste dingen in het opvoeden. Check af en toe, maar ook niet te veel: je wilt je kind ook het vertrouwen geven dat hij die nieuwe stap aankan. Dus… Laat het los, laat het gaan!

Op welke leeftijd ging jouw kind naar een groter bed?

Tags: Bed, Tips

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Soccer-Mom

  Je kan speciale hekjes kopen om een eenpersoonsbed toch van een valbescherming te voorzien.

 • MamaJL

  Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zorgt dat ze veilig liggen ja. Vakbescherming en traphekjes als ze boven slapen.

 • Soccer-Mom

  Je kan speciale hekjes kopen om een eenpersoonsbed toch van een valbescherming te voorzien.

 • 4mommy

  Mijn zoon is 25 maanden en is net 2 dagen geleden overgestapt naar een peuterbedje.

  Waar mijn man bang voor was is niet gebeurd. Hij kwam zijn bed niet uit. Welin de ochtend. En dan roept hij heel lief mama of papa😍

 • MamaJL

  Dat kan ook na twee weken nog komen

  Niet gebeurd?

 • CelineG

  Mijn kleine ziet alle hoeken van haar bed dus ben nog wel wat huiverachtig naar de gedachte voor een groot bed. Maar we zullen wel zien als het zover is... Daarnaast zijn de slaapwekkers misschien een goede tip? Die hebben meestal beestjes of andere manieren om kleine kindjes te tonen dat het tijd is om op te staan of nog even te wachten.

Populaire topics

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50