Wie mag er van jou bij de bevalling aanwezig zijn?

Wie mag er van jou bij de bevalling aanwezig zijn?

Heb jij erover nagedacht wie er aanwezig mag zijn bij de geboorte van jouw kind? Is dat naast de deskundigen alleen je partner? Of wil je graag ook je moeder of je schoonmoeder aan je zijde? Of wat dacht je van je beste vriendin?

De een houdt van een bont gezelschap naast zich bij een bevalling, de ander moet er niet aan denken dat het te druk wordt in de kamer. Nu is het ook weer niet zo dat zomaar iedereen erbij mag zijn, want het is niet de bedoeling dat je de deskundigen in de weg loopt. Het is altijd handig om te overleggen met je verloskundige of je arts als je anderen dan alleen je partner erbij wilt hebben.

Lees ook:
En dan is je schoonmoeder onverwachts bij je bevalling

Wie o wie?

Maar wie mogen er dan bij zijn? Hoe gaan anderen daarmee om?

Miranda: “Ik vond het prima dat mijn schoonmoeder heel even binnenkwam om ‘hallo’ te zeggen. “Ik houd van mijn schoonmoeder, maar ik had me wel een beetje ongemakkelijk gevoeld om in haar bijzijn bloot te zijn. Ze kwam naar het ziekenhuis, omdat ze op ons kind zou passen en de sleutel van het huis kwam ophalen…dus toen ze vroeg of ze mocht binnenkomen, zei ik ‘ja’.”

Rebecca wilde graag haar partner en haar moeder erbij hebben. “Ik wilde mijn moeder erbij hebben omdat zij dit ook heeft meegemaakt en ander advies en steun kon geven dan mijn partner. Ik denk dat twee mensen erbij precies genoeg is. Met meer zou het te druk zijn. Je moet je concentreren en hun steun was perfect.”

Fiona is er heilig van overtuigd dat hoe minder mensen des te beter, maar geeft toe “dat het aan het eind het je echt niet uitmaakt”.

“Bij mijn eerste weigerde ik nog een tweede verloskundige inclusief bevallingsteam. Dus het was alleen ik, mijn man en de verloskundige.” Haar tweede bevalling was thuis. “Eerst waren mijn man en mijn zoon erbij, totdat mijn zoon naar een speelafspraak ging. De verloskundige was er op het einde bij, echt op het einde. Uiteindelijk stonden mijn man, drie verloskundigen en twee ambulancemedewerkers in mijn kleine woonkamer, allemaal rondom het bevallingsbad.”

Sally eindigde met twaalf mensen in de verloskamer. Zij moest een keizersnede ondergaan omdat ze allebei in een stuit lagen. Haar man werd vergezeld door verplegend personeel, artsen, verloskundigen, chirurgen en de anesthesist. “Het was niet onze keus, maar heel veel mensen hielpen uitstekend mee.”

Wie wil jij graag bij je bevalling hebben of wie waren erbij aanwezig?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50