WHO waarschuwt Europa na meer dan 34.000 mazelen besmettingen dit jaar

WHO waarschuwt Europa na meer dan 34.000 mazelen besmettingen dit jaar

In Europa zijn in de eerste twee maanden van dit jaar al 34.300 mensen met mazelen besmet in 42 landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de autoriteiten van deze landen, die er meer op moeten toezien dat inwoners gevaccineerd worden.

Uitbraak

Er zijn meer dan tien doden gevallen als gevolg van de mazelenuitbraak, stelt de WHO. De slachtoffers woonden in Albanië, Roemenië en Oekraïne. Vorig jaar werden in totaal 83.540 mensen in Europa besmet met mazelen. Het jaar daarvoor ging het om 25.869 besmettingen, meldt Nu.nl.

Importgevallen

In Nederland zijn dit jaar nu al meer mensen met mazelen besmet dan in voorgaande jaren. Er is hier geen sprake van een uitbraak, het gaat om importgevallen: mensen die besmet zijn in het buitenland.

Reisadvies

Vanwege de uitbraak van mazelen in het buitenland, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een vervroegde vaccinatie geadviseerd voor ouders die met hun jonge kinderen gaan reizen.

Waarom wordt mijn kind pas met 14 maanden ingeënt?

Kinderen in Nederland krijgen standaard een oproep voor BMR-vaccinatie op 14 maanden. Op deze leeftijd werkt het BMR-vaccin namelijk het best volgens het RIVM. De eerste maanden na de geboorte wordt een kind beschermd door de antistoffen die de moeder aan het kind meegeeft. Maar deze antistoffen belemmeren de werking van het vaccin.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het afweersysteem van het kind sterker op het mazelenvaccin reageert (dus betere bescherming geeft) als de eerste mazelenvaccinatie na de leeftijd van een jaar wordt gegeven. Dit heeft te maken met de rijping van het afweersysteem. Met een vaccinatie op 14 maanden zijn kinderen daarna optimaal beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.

Is een vervroegde vaccinatie veilig?

Volgens het RIVM wel. Kinderen van 6 maanden en ouder zijn niet meer beschermd tegen mazelen. De antistoffen die zij van hun moeder hebben meegekregen bij de geboorte zijn ze kwijt. Omdat juist jonge baby’s meer kans hebben op complicaties van mazelen, is het belangrijk hen tijdens een epidemie goed en op tijd te beschermen.

Ook in het buitenland wordt tijdens mazelenepidemieën ditzelfde vaccinatiebeleid (inenten vanaf 6 maanden) gehanteerd. Daarnaast krijgen baby’s die naar landen reizen waar mazelen heerst, al sinds de introductie van het BMR-vaccin (1987) op de leeftijd van 6 maanden een extra BMR-vaccin. In onderzoeken naar bijwerkingen worden geen verschillen gevonden in de bijwerkingen tussen kinderen die bij 6 of 9 maanden zijn ingeënt.

Tags: Mazelen

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden