Welke boodschap geven tijdschriften onze dochters mee?

Welke boodschap geven tijdschriften onze dochters mee?

Toen moeder van vijf Shoshanna Keats-Jaskoll langs een tijdschriftenschap liep, viel haar mond open van verbazing. Die voor meisjes, ‘Girls’ life’, bevatte voornamelijk artikelen die gericht waren op het uiterlijk. Terwijl de tegenhanger voor jongens, ‘Boys’ life’ de lezers juist aanspoorde om over hun toekomst na te denken. Het verschil kon niet groter zijn!

Daarop besloot moeder Shoshanna de makers van beide tijdschriften een veeg uit de pan te geven. Op Facebook schrijft ze een open brief naar de redactie.

“Waar in het tijdschrift voor jongens wordt gehamerd over het belang van een goed toekomstperspectief, is de strekking van het meisjestijdschrift heel anders. Er wordt verwezen naar de mooie, jonge actrice en hoe meisjes haar schoonheid kunnen evenaren door haar beautysecrets toe te passen.”

En Shoshanna gaat nog even verder: “Hoe kunnen jullie, als professionele, hardwerkende, vrouwen, instemmen met alleen dit soort onderwerpen voor het meisjestijdschrift? Is dit waarom jullie uitgevers, redacteuren en vormgevers zijn geworden? Om jonge meisjes uit te leggen dat je de som bent van je make-up, kleding en haarstijl?”

“Ik weet dat jullie niet het enige tijdschrift voor meisjes zijn dat deze boodschap uitdraagt, maar jullie werken er wel aan mee. Het wordt tijd dat we er eens bij stil staan wat we onze dochters leren.”

Reactie hoofdredacteur
Hoofdredacteur Karen Bokram reageerde in een interview met ‘The Stir’: “Ik ga me niet verontschuldigen voor de onderwerpen waar wij over schrijven. 85% van onze abonnementen worden door de ouders zelf afgesloten. Het is niet aan mij om te bepalen hoe ouders hun kinderen opvoeden. Dat moeten ze uiteindelijk zelf doen.”

Wat ons betreft een verschrikkelijk makkelijke reactie. Natuurlijk heeft het blad geen eindverantwoordelijkheid voor de opvoeding van meisjes, maar ze dragen wel bij aan het beeld dat meisjes van zichzelf en de maatschappij krijgen. En is mode, haarstijl en make-up echt het enige dat wij onze dochters bij willen brengen? Of moeten we onze dochters toch wat actiever gaan bijbrengen dat - hoewel make-up hartstikke leuk is - dat niet het belangrijkste op de wereld is?

Heb jij er wel eens bij stilgestaan wat er in tijdschriften voor meisjes staat?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden