Week van de teek: wat moet je doen bij een tekenbeet?

Week van de teek: wat moet je doen bij een tekenbeet?

Van 15 april tot en met 21 april is het de Week van de Teek. Nu het weer mooi weer wordt en de kinderen vaker buitenspelen, is de kans groter op een tekenbeet. Wat kun je doen als je kind door een teek wordt gebeten?

Teken houden van vochtige plekken en verschansen zich in hoog gras, bossen, parken, heide, duinen. Ze vliegen niet, maar kruipen op je. Ze zitten dan het liefst in je oksel, lies, bilspleet en bij kinderen ook op het hoofd bij de haargrens en achter de oren.

Het venijnige is dat je een tekenbeet niet voelt, maar als hij op je lichaam zit, plakt ie vast en zuigt hij zich vol met bloed. Ze zwellen op tot een bolletje en vallen dan vanzelf van je lichaam af.

Lees ook:
SOS: insecten- en kwallenbeten en prikkende planten

Ziekte van Lyme

Toch is het belangrijk om een teek zo snel mogelijk van je lichaam af te halen om de kans op besmetting te verkleinen, het liefst binnen 24 uur. Een teek kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Maar niet meteen in paniek raken, want dat hoeft niet. Zo’n twee á drie procent van de mensen die door een teek wordt gebeten krijgt de ziekte van Lyme.

Voorkomen

Maar hoe kun je voorkomen dat je door een teek wordt gestoken? Je kunt jezelf en je kind beschermen door lange mouwen, lange broeken en sokken te dragen, maar ja als het warm is, wordt dat lastig. Ook kun jezelf insmeren met een insectenwerend middel met DEET. Voor kinderen kun je alleen middelen gebruiken met maximaal 20% DEET, voor volwassenen maximaal 50%.

Wat te doen als je bent gebeten?

Ben je eenmaal gebeten, probeer het beestje dan met een puntige pincet of een speciale tekentang te verwijderen. Let op: gebruik geen alcohol of olie om het beestje te verdoven. Als het niet lukt om de teek zelf te verwijderen, roep dan de hulp in van je huisarts.

En ook belangrijk: noteer wanneer je door een teek bent gebeten. Symptomen van de ziekte van Lyme laten zich niet meteen zien, dat kan ook een paar weken of maanden erna zijn.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Peye3

    Mijn zoon van 10 was ook gebeten door een teek, zat meer dan 24uur achter zijn oor verstopt gelukkig naar de huisarts geweest en een antibiotica kuurtje voor gekregen.

  • Peye3

    Mijn zoon van 10 was ook gebeten door een teek, zat meer dan 24uur achter zijn oor verstopt gelukkig naar de huisarts geweest en een antibiotica kuurtje voor gekregen.

  • MamaJL

    Tip: maak een foto van het wondje nadat de teek verwijderd is, op die manier kun je na een paar weken de exacte locatie terugvinden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50