SOS: insecten- en kwallenbeten en prikkende planten

SOS: insecten- en kwallenbeten en prikkende planten

Muggen, teken, brandnetels, kwallen… Het kunnen lelijke, jeukende en brandende plekken opleveren en daar kan je kind (en jij ook!) veel last van hebben. Dus hoe kun je het voorkomen of  het leed verzachten als je net te laat bent en met de gebakken peren zit?

Teek

Teken houden van vochtige plekken en verschansen zich in hoog gras, bossen, parken, heide, duinen. Ze vliegen niet, maar kruipen op je. Ze zitten dan het liefst in je oksel, lies, bilspleet en bij kinderen ook op het hoofd bij de haargrens en achter de oren.

Het venijnige is dat je een tekenbeet niet voelt, maar als hij op je lichaam zit, plakt ie vast en zuigt hij zich vol met bloed. Ze zwellen op tot een bolletje en vallen dan vanzelf van je lichaam af.

Toch is het belangrijk om een teek zo snel mogelijk van je lichaam af te halen om de kans op besmetting te verkleinen, het liefst binnen 24 uur. Een teek kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Maar niet meteen in paniek raken, want dat hoeft niet. Zo’n twee á drie procent van de mensen die door een teek wordt gebeten krijgt de ziekte van Lyme.

Maar hoe kun je voorkomen dat je door een teek wordt gestoken? Je kunt jezelf en je kind beschermen door lange mouwen, lange broeken en sokken te dragen, maar ja als het warm is, wordt dat lastig. Ook kun jezelf insmeren met een insectenwerend middel met DEET. Voor kinderen kun je alleen middelen gebruiken met maximaal 20% DEET, voor volwassenen maximaal 50%.

Ben je eenmaal gebeten, probeer het beestje dan met een puntige pincet of een speciale tekentang te verwijderen. Let op: gebruik geen alcohol of olie om het beestje te verdoven. Als het niet lukt om de teek zelf te verwijderen, roep dan de hulp in van je huisarts.

En ook belangrijk: noteer wanneer je door een teek bent gebeten. Symptomen van de ziekte van Lyme laten zich niet meteen zien, dat kan ook een paar weken of maanden erna zijn.

Lees ook:
6 x huiduitslag bij kinderen en wat te doen

Muggenbeet

Als ik door een mug wordt gebeten dan zwelt de hele plek enorm op, terwijl mijn kinderen even een bult hebben, het even jeukt en er vervolgens geen last van hebben. Iedereen reageert anders op een muggenbult, maar negen van de tien keer voelt een muggenbult vervelend.

Hoe kun je voorkomen dat je gestoken wordt? Gebruik een goede muggenwerend middel, het liefst met DEET. Ook met speciale wierookstokjes of citroenkaarsen kun je de beestjes een beetje uit je buurt houden.

Helaas is het eten van bijvoorbeeld knoflook of alcohol drinken een fabeltje als het gaat om het afschrikken van muggen.

Ben je eenmaal gestoken dan kun je de jeuk een beetje verzachten met iets kouds, zoals een ijsblokje. Zelf zweer ik bij tandpasta, het ziet er niet uit, maar het helpt wel. Ook kun je iets zuurs tegen de bulten aanhouden zoals citroen of azijn dit kan het gif neutraliseren. Door te krabben activeer je het gif alleen maar en wordt de jeuk erger, dus niet doen!

Wespen- of bijensteek

Wespen- en bijensteken kunnen behoorlijk pijnlijk en branderig aanvoelen. Maar wat is nu het verschil tussen een wespen- en een bijensteek?

Een wesp die steekt als hij zich aangevallen voelt, maar ook aan het einde van het seizoen als ze weinig voedsel vinden, kunnen ze zomaar steken.

Als een wesp steekt dan blijft er geen angel achter op de plek, wel wat gif. Het beste kun je de wond uitzuigen en uitspugen, om vervolgens er wat kouds op te doen of een verzachtend zalfje erop te smeren. Na een paar uur verdwijnt de pijn en jeuk.

Als je gevoelig bent voor wespensteken of als je in je mond bent gestoken, neem dan direct contact op met je arts.

Bij een bijensteek blijft er wel een angel achter. De bij zal trouwens niet zo snel steken, tenzij hij zich ernstig bedreigd voelt, want de hij gaat dood als hij zijn angel kwijtraakt. Zuig de wond snel uit om het gif en de angel te verwijderen en spuug het uit.

Sommigen mensen zijn heel gevoelig voor een bijensteek. Bij een allergie kunnen er een kwartier na de steek ernstige verschijnselen optreden. Zoek dan direct de hulp van een arts.

Lees ook:
Meer over insectenbeten

Kwallenbeet

Je zwemt lekker in zee en ineens voel je iets in je zij: prikkerig, branderig! HELP!! Een kwallenbeet! Dat voelt behoorlijk irritant, dus hoe kom je van dat gevoel af? Het beste is om de plek met warm kraanwater te spoelen. Zo inactiveer je het gif.

Brandnetels

Niets leuker als kind te bangeren door gras of struiken, maar ja, daar groeien ook wat minder aangename planten, zoals brandnetels. Sta je eenmaal in zo’n plant dan kan dat zeer onaangenaam voelen. Het kan jeuken, branderig aanvoelen en je kunt er bultjes van krijgen. Hoe kun je het leed verzachten?

Zorg dat je de plek goed schoonmaakt met wat water of een droge doek. Zo veeg je de meeste brandnetelhaartjes weg en wordt de jeuk al wat minder. Azijn kan dat nare gevoel vervolgens nog meer verminderen.

Berenklauw

De Berenklauw kan hele nare wonden veroorzaken ook al verwacht je dat niet. De plant ziet er eigenlijk best wel mooi en robuust uit, maar kan dus voor hel wat narigheid zorgen. Als je in aanraking bent gekomen met de plant en je staat vervolgens in de zon, dan kunnen er brandwonden ontstaan. Dat komt door de bijtende stof die de plant afscheidt.

Ben je in aanraking gekomen met Berenklauw, spoel dan je huid met heel veel water af en breng daarna een bezoek aan je huisarts voor een zalf om de wond te verzorgen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50