Wat te doen bij buikkrampjes? 10 tips!

Wat te doen bij buikkrampjes? 10 tips!

Een veel voorkomend onderwerp bij baby’s: de buikkrampjes. Je kleintje loopt rood aan, overstrekt zichzelf en schreeuwt het uit. Regelmatig zorgt het ervoor dat de ouders met hun handen in het haar zitten. Hieronder vind je tien tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Infacol

Standaard had ik het in huis bij ons pasgeboren kindje. Het middel is makkelijk toe te dienen met een pipetje door de voeding van je kind. Het maakt niet uit of je borst- of flesvoeding geeft. Dit middeltje zorgt dat de overtollige lucht in de darmpjes van je baby beter gereguleerd en dus afgevoerd wordt.

Lees ook
Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?

De voeding

Je kindje kan reageren op de voeding die het binnenkrijgt. Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen verschillende etenswaren die jij als moeder eet effect hebben op je kindje. Hij krijgt hiervan immers ook een gedeelte binnen. Denk hierbij aan uien, bruine bonen en kolen. Wanneer je flesvoeding geeft heb je verschillende soorten hiervan. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de Omneo-voeding van Nutrilon. Dit is een dieetvoeding bij krampjes en moeizame ontlasting. Maar er zijn natuurlijk ook andere dieetvoedingen.

Lopen, lopen en nog eens lopen

Wanneer je je kindje dicht tegen je aandraagt, bijvoorbeeld in een draagdoek, en met hem gaat lopen is dit vaak ontspannend. Hij voelt jouw hartslag, jouw adem en je wiegt hem door het lopen rustig heen en weer. Doordat hij wat meer kan ontspannen kan dit helpen tegen de krampjes.

Massage 

Het masseren van je baby heeft niet alleen een ontspannende werking, het kan ook de darmpjes stimuleren door bepaalde bewegingen aan te brengen. Dit kun je leren door bijvoorbeeld een massagecursus te volgen. Wat ook nog eens heel leuk is, doordat je lekker aan je baby’tje kan zitten en samen heerlijk tijd met elkaar kunt door brengen.

Lekker ontspannend badje

Net als dat wij het soms heerlijk vinden om in een warm bad te liggen kan een baby hier ook van genieten. Zorg dat de omgeving een goede temperatuur heeft en neem de tijd om je baby heerlijk in een lekker warm bad te wassen. Doordat je baby ontspannen raakt kan het een positief effect hebben op de buikkrampjes.

Boeren

Bij volwassenen is het niet netjes, maar van je kleintje hoor je maar al te graag een grote boer en is het juist goed dit te stimuleren. Doordat je baby een boer laat, komt er lucht vrij die hij tijdens de voeding heeft binnengekregen. Het beste kun je je baby tussentijds of na de flesvoeding laten boeren. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen zodat je kleintje op een goede manier kan boeren.

De juiste fles

Niet alleen de juiste voeding, maar ook de fles die je gebruikt voor het voeden kan effect hebben op buikkrampjes bij je baby. Sommige kindjes drinken te snel of zuigen lucht tijdens de voeding. Er zijn speciale flessen ontworpen die zoveel mogelijk de luchtbelletjes ventileren, waardoor er minder snel lucht in de darmpjes van je kindje kan komen. Je kunt hierbij denken aan een dr. Brown fles of een Difrax S-fles.

Afwisselen

Wanneer je kindje last heeft van buikkrampjes kan dit heftig zijn voor je. Je kindje kan langdurig en hard huilen wat je tijdens sommige momenten teveel zou kunnen worden. Het is belangrijk om jezelf te proberen dit te realiseren en afstand te nemen van je kindje. Leg hem op een veilige plaats en neem even tijd voor jezelf. Het kan ook goed zijn om met je partner even af te wisselen zodat het jullie beiden niet teveel gaat worden.

Wandelen

Niet alleen het lopen in een draagzak of in huis kan effect hebben op de krampjes bij je baby, vaak helpt het ook om je kindje mee naar buiten te nemen in de wagen. De frisse lucht en een andere omgeving kan je kindje soms helpen om wat te ontspannen. Tevens is de buitenlucht gezond voor jullie beiden!

Een warmtekussen

Wat ook nog zou kunnen helpen bij de krampjes van je kindje is een warmtekussen te gebruiken. Dit kussentje is speciaal gemaakt voor baby’s en kun je opgewarmd over het buikje van je kindje leggen. De warmte van het kussen werkt ontspannend, wat een positief effect heeft op de krampjes van je baby. Je kunt hierbij denken aan een warmtekussen van bijvoorbeeld Kipkep.

De darmkrampjes van je baby zijn vaak oorzaak van de darmontwikkeling, luchtbelletjes, maar kunnen ook andere oorzaken hebben. Mocht je het toch niet vertrouwen, neem dan altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts voor verder advies.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Gaby is getrouwd en voor het eerst moeder van een prachtig zoontje. Ze is een jonge moeder die middenin het leven staat en haar gelukkige gezinsleven combineert met een parttime baan. Daarnaast maakt ze graag tijd vrij voor vriendinnen en haar eigen paard. Als jonge moeder weet ze als geen ander hoe het is om te plannen in dit drukke leven en van de leuke, maar ook de kleine dingen te genieten en daarnaast ook nog eens tijd voor zichzelf vrij te maken.

Ze wil op een eerlijke en open manier andere moeders of ‘mothers te be’ meenemen in dit nieuwe leventje (en letterlijk met een nieuw leven erbij).

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Ashleyjessy

    Tot aan dr nek in het warme water in de tummytub! Binnen 2 min was ze zennnn

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50