Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?

Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?

Wat doe jij met je baby als hij ‘s nachts wakker wordt? Ga je meteen troosten, neem je 'm in bed, laat je ‘m huilen totdat hij weer in slaap valt? Hoe hartverscheurend het soms kan zijn, de laatste optie blijkt uit onderzoek toch het beste te zijn voor je kind (en ook voor jou!).

Mijn oudste was een ramp qua slapen. Elke nacht werd hij twee uur voordat de wekker afging wakker. Na een jaar waren mijn man ik gebroken. We hadden er voor ons gevoel alles aan gedaan om ‘m proberen door te laten slapen, behalve die ene optie: laten huilen.

Lees ook:
Praktische tips: hoe overleef je gebroken nachten?

Ik kon het niet, mijn man ook niet, maar uiteindelijk op aanraden van het consultatiebureau toch gedaan. De eerste nacht huilde hij maar liefst anderhalf uur voordat hij in slaap viel. Dat gekrijs...hartverscheurend! Ik had het echt heel moeilijk. Is dit nu echt wel de juiste oplossing? Moeten we toch niet even een aai over zijn bolletje geven? Maar we bleven volhouden. Op gegeven moment was het stil. Hij sliep. De volgende nacht huilde hij een uur en de dag erna een half uur. Daarna was het klaar: hij sliep ‘s nachts door! Wat fijn, wat goed! Wat waren we blij! Waarom hadden we dit niet veel eerder gedaan?

Zielig

Tja, omdat het zo zielig is. En dat vinden veel meer ouders die lopen aan te modderen met een kind dat ‘s nachts niet wil doorslapen, blijkt uit Australisch onderzoek. Zo google je je suf en je leest meestal verhalen dat het zo’n wrede manier is en dat het alleen maar stress oplevert bij het kind (en natuurlijk ook bij jou).

Nu blijkt uit dat nieuwe onderzoek dat het wel meevalt met stress bij baby’s. Sterker nog: het is de beste methode voor je kind om te leren door te slapen, meldt Popsugar.com.

Drie slaapmethodes

Aan het onderzoek deden 43 stellen mee, die allemaal een kind tussen de zes en zestien maanden hadden die met slaapproblemen kampten. de onderzoekers verdeelde de ouders in drie groepen. Een groep kreeg de opdracht om hun kind te laten huilen totdat hij in slaap zou vallen. De tweede groep moest hun kind gecontroleerd laten huilen, dat wil zeggen: eerst kom je na een minuut troosten, vervolgens na twee minuten etc. Je stelt het moment dat je even gaat checken steeds langer uit.

De derde groep kreeg de opdracht om hun kind pas op het moment dat het normaal gesproken in slaap valt, naar bed te brengen. Dat moment moet je dan steeds verder uitstellen om zo de slaapdruk op te bouwen.

Sneller in slaap vallen

Drie maanden later bleek dat de eerste groep, die hun kind liet huilen totdat het in slaap viel, het meeste profijt van deze methode had. Hun kinderen sliepen gemiddeld vijftien minuten sneller in dan de andere kinderen. Ook de methode van de derde groep werkte goed, alleen kregen de kinderen van de eerste groep meer slaap.

Durf jij het aan om je kind te laten huilen totdat het in slaap valt?

Reageer op dit artikel

reacties (31) Stuur een bedankje


 • AE96

  Ik vind het niet zo’n gek artikel. Wij lieten onze baby eerst ook niet huilen. Per slot van rekening liep ik hele dagen met hem in de draagdoek of sliep hij alleen op mijn arm. Ik kon geen kant meer uit en kreeg last van mijn rug en bekken.

  Wij laten hem nu huilen en gaan elke 10 minuten naar hem toe. En er zit progressie in. ‘s Avonds om 19:00 valt hij zonder huilen in slaap en hij komt ‘s nachts één keer voor voeding. In de ochtend slaapt hij ook nog goed. Alleen de middag is moeilijk. En dat is niet erg. Het ligt natuurlijk ook aan zijn huiltje. Als hij echt ligt te krijsen, laat ik hem natuurlijk niet huilen en neem ik hem bij me.

 • Zeldawarrior

  Mijn kinderen moesten in de babyfase nog leren om te slapen; we hadden een heel goed boek met adviezen waaruit we ook leerden de signalen van vermoeidheid te herkennen en een vast ritme in te bouwen. Dat hielp enorm: wanneer de baby aangaf moe te zijn, was het bedtijd. In hun eigen bedje in een rustige kamer en we hebben ze altijd thuis gehad voor slaapjes, niet in de Maxi Cosi of kinderwagen.

  In het begin moesten ze ook nog leren om zichzelf tot rust te brengen, maar er werd niet lang gehuild en daarna lekker geslapen vanaf een week of 12. Misschien heb ik enorm veel mazzel gehad met ontspannen, allergievrije baby's. Ze hebben heus wel eens krampjes of een verkoudheid gehad, maar na een paar slechte nachten zaten ze dan weer in hun ritme. 😊

 • Wisterias

  Een jonge pasgeboren baby zal ik ook niet snel laten huilen. Maar nu is mijn dochter 5 maanden....en ze is nu echt al slim genoeg om soms te protesteren als ze in bed wordt gelegd. Als er niks aan de hand is gaat ze zodra ik de deur uit ben gewoon slapen. Ze huilt vaak alleen als er echt iets is. Heel soms is ze echt erg moe en dan huilt ze eventjes maar dat is dan omdat ze eigenlijk te moe is en te laat op bed is gelegd. Dan moet ze zich wel even in slaap huilen maar is ook nooit lang.

 • Mybabies

  Dit gaat alleen maar over je kind zo snel mogelijk laten doorslapen. En “dat het wel mee valt met de stress”. Klein beetje stress dus maar.. conclusie; wanneer je je kind laat huilen valt ie maar liefst 15 minuten eerder in slaap.

  Whooptiedoo. Ik zit er persoonlijk niet mee om mijn kind te troosten. Ook niet s nachts. Ook niet jaren lang. Heeft mijn kind me nodig? Dan ben ik er. Dat is wat voor mij goed voelt. Ze komen vanzelf op een leeftijd dat ze het kunnen. De een sneller dan de ander.

 • Alisya

 • Kelly94

  Ik ben het helemaal met je eens.

 • Moedervanmooieknullen

  Wat een waardeloos artikel, je baby laten huilen? Serieus? Een baby huilt niet voor niets, of ze hebben ongemakken, smerige luier, honger, of pijn. En soms ook mamahonger, dan behoor je, je kindje bij je te pakken. Laten huilen tot het slaapt, is gewoon gemakzucht. Je kindje huilt dan uiteindelijk omdat het moe word van het huilen. Zeker zolang ze niet kunnen communiceren, en huilen hun enige manier is, dan ga je er heen, en pak je, je kindje bij je. Ik verbaas mij ook over de reacties, dat velen dit gewoon doen. Zelf een huilbaby gehad, ook daarin ben ik de oorzaak van gaan achterhalen. Een baby huilt niet voor niets, er is altijd een oorzaak, en niet omdat ze je willen treiteren.

 • Espadrilles

  Fijn dat je er bij verteld, dat je kindje iets probeert te vertellen als het huilt. Daar konden de meeste moeders natuurlijk niet opkomen en gingen ervan uit dat het kleintje aan het treiteren was.

  Kom op zeg, soms mag een mama ook wel eens even de deur dicht trekken en toegeven dat ze het even niet meer trekt (mits het kindje veilig is natuurlijk). Dat is niet altijd gemakzucht. Je kunt niet altijd perfect aanwezig zijn (jij kan dat wel, als ik het zo lees). En huilt het kindje zichzelf een keertje in slaap, dan is het echt niet verpest voor het leven. Met de nadruk op een keertje en niet standaard natuurlijk.

 • Mia1989

  Ik vind ook niets mis met dit artikel. Uiteraard kent iedere ouder zijn kind het best. Het kan zijn dat er echt iets scheelt. Maar Als je kind gewoon huilt omdat het in bed wordt gelegd. Ik ga echt geen nachten aan haar bed gaan zitten. Ik zie het verschil ook duidelijk in mijn nabije omgeving: de vrienden die voor elke piep terug aan het bedje staan om te troosten hebben allemaal moeilijke slapers. Degenen die alleen gaan kijken als het lijkt alsof er echt iets scheelt, die kinderen slapen gewoon goed. Dus ik ga het zeker proberen.

 • Tesssss

  Zo’n artikel had ik hier niet verwacht. Ik stem voor om deze te laten verwijderen. Voor al het laatste stuk “wie durft het aan...” ik vind het echt belachelijk

 • Momiji

  Mee eens! Ook echt; Wie durft t aan.... 🤦‍♀️

 • Momiji

  Mee eens! Ook echt; Wie durft t aan.... 🤦‍♀️

 • W-piek

  Hier ook een moelijke slaper gehad. Op een gegeven moment (met 8mnd) sliep ie overdag slecht en groeide slecht. We hebben hem bewust laten huilen, 2 nachten. Dat was een hele beproeving maar we zijn er allemaal beter van geworden. Ik vind niks mis met dit artikel. De testgroep was ouder dan 6 mnd. Dat zou voor mij ook de grens zijn. Tot 4 mnd kom ik op verzoek, daarna hangt het van het toontje af.

 • Assera

  Pfff als ik sommige berichten hieronder lees, ben ik echt een slechte moeder.

  Ik ben het wel mee eens, dat 43 niet een gedegen aantal is.

  Maar ik heb hier twee doorslapende meisjes. Of dat helemaal komt omdat we ze laten huilen weten we niet. Wij onderscheiden twee soorten huiltjes: level 1 en 2. We gaan alleen kijken bij 2.

 • Espadrilles

  Nog een slechte moeder hier hoor. Ik heb mijn oudste bijvoorbeeld echt wel eens laten huilen als mijn andere opties op waren.

  En nu? Ze heeft geen vertrouwen meer in mij en de hechting is zoek....

  Nee gekheid, we zijn 2 handen op 1 buik, maar ik streef het ook niet na om 'de perfecte moeder' te zijn.

 • Dane

  Wat een achterlijk artikel zeg !

 • PowermommyvanJ

  Mijn kind huilend in slaap laten komen echt een no go hier in huis vanaf zijn geboorte al niet!!

  Mijn kind huilt alleen als er wat is voor de rest valt hij altijd rustig in slaap. Als hij in de nacht wakker word en huilt dan is er wat aan de hand (speen of knuffel kwijt) dan voelt hij zich alleen. Ja ik ga gelijk naar hem toe en geef hem zijn vertrouwde speen en knuffel zodat hij die bij zicht heeft. Hij slaapt dan ook weer heerlijk verder.

  Ik vind het verschrikkelijk en zo niet nodig om een kind te laten huilen voor hij/zij in slaap moet vallen. Kindje gaat alleen maar meer zweten omdat het zicht druk maakt en ik vind dat een kind rustig in slaap moet komen ipv overstuur.

  Dus ik vind dit artikel echt belachelijk voor woorden!!

 • Alisya

  Eens.. je kiest voor een kindje en dan moet je ervan uit gaan dat het gedaan is met je slaap. Dan kan het alleen maar meevallen. Nu lijkt het een soort sport wie het snelst zn baby kan laten doorslapen. Een baby onder de 6 maanden huilt omdat er iets is. Honger, pijn, alleen voelen, onveilig voelen, logisch dat ze stopt met huilen als je na 1 uur gaat banken hoe moe ben jij zelf dan als volwassene???? Vind het echt schandalig.

 • Momiji

  En dan ook nog eend die laatste zin:,,Durf jij het aan om je kind te laten huilen totdat het in slaap valt?"

  Alsof het een lollige challenge is. Doe even normaal!

 • Momiji

  Wat een belachelijk artikel! En dan toekomstige ouders hier ook nog op ideën gaan brengen.

  Wat gebeurt er eigenlijk bij je baby als je hem laat huilen? Zijn bloeddruk en hartslag zijn verhoogd. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die alleen, huilend in slaap vielen wel degelijk een verhoogt cortisolwaardes hadden in hun bloed. Door te huilen geeft hij aan dat er iets aan de hand is. Dit is zijn enige communicatiemogelijkheid om te zorgen dat jij hem van zijn ongemak af helpt. Wat dit dan ook is; vieze luier, koud, warm, pijn of eenzaam.

  De baby alleen laten huilen, kan zorgen voor een storing in de veilige hechting en het basisvertrouwen. Omdat op deze manier jonge kinderen eigenlijk geleerd hebben in angstige of verdrietige momenten alleen te zijn. En dit kan buiten de onveilige hechting met ouders ook in de toekomst later met een partner problemen opleveren.

  Dan heb je ook nog het empatisch vermogen wat aangetast kan worden omdat empathie aangeleerd wordt door de ervaring hiervan. En beide worden beïnvloed door oxytocine, het hechtingshormoon, wat vrijkomt bij fysiek contact; zoals samen slapen, knuffelen, troosten, dragen en borstvoeding geven. Het vermindert stress, helpt om emoties te reguleren en versterkt de band tussen ouder en baby.

  Nooit heb ik mijn zoontje alleen laten huilen en dat ga ik bij de volgende ook niet doen, ik word gewoon een beetje boos en verdrietig van dit artikel en dan vooral het feit dat jullie het plaatsen.

  Hoe voel jij je, als je intens en hysterisch huilt en niemand geeft gehoor aan jou verdriet…?

  https://www.love2bemama.com/2017/09/07/babys-langdurig-alleen-laten-huilen-slecht-voor-hechting/

 • Alisya

  :

  Dus dit!!!

 • Joyfull21

  Mooi gezegd!!!

 • Grumble2.1

  Nope zal t nooit doen en ook bij een volgende niet .. laten huilen is hier een no go

 • Mamabear2

  Een sample van 43 baby's is ten eerste echt heel klein en in dit onderzoek is alleen gekeken naar 'meer slaap' en helemaal niet naar stresslevels of zelfs maar naar kwaliteit van de slaap. Daarnaast is een kwartiertje meer slaap ook niet eens schokkend veel. Dus om nou te stellen dat het beter voor kinderen is, vind ik met dit onderzoek bij lange na nog niet bewezen

 • Mama-van-meisje

  Zit hem natuurlijk in de benadering en het doel ook natuurlijk. Is het uitgangspunt goed slapen en optimaal ontwikkelen of is het doel een stil kind dat de ouders laat slapen. Voor doel 2 is laten huilen zeker effectief.

 • Mama-van-meisje

  Zit hem natuurlijk in de benadering en het doel ook natuurlijk. Is het uitgangspunt goed slapen en optimaal ontwikkelen of is het doel een stil kind dat de ouders laat slapen. Voor doel 2 is laten huilen zeker effectief.

 • Valerie85

  In het begin vond ik het lastig, maar op een gegeven moment werkt het wel, ik zet dan mijn wekker eerst 10 en toen 15 min. Daarna kijken maar dit hoeft niet meer want ze slaapt dan.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50