Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?

Toch je baby laten huilen totdat hij in slaap valt?
  • in Baby
  • 17
  • 135295
  • 19/06/2020

Wat doe jij met je baby als hij ‘s nachts wakker wordt? Ga je meteen troosten, neem je 'm in bed, laat je ‘m huilen totdat hij weer in slaap valt? Hoe hartverscheurend het soms kan zijn, de laatste optie blijkt uit onderzoek toch het beste te zijn voor je kind (en ook voor jou!).

Mijn oudste was een ramp qua slapen. Elke nacht werd hij twee uur voordat de wekker afging wakker. Na een jaar waren mijn man ik gebroken. We hadden er voor ons gevoel alles aan gedaan om ‘m proberen door te laten slapen, behalve die ene optie: laten huilen.

Lees ook:
Praktische tips: hoe overleef je gebroken nachten?

Ik kon het niet, mijn man ook niet, maar uiteindelijk op aanraden van het consultatiebureau toch gedaan. De eerste nacht huilde hij maar liefst anderhalf uur voordat hij in slaap viel. Dat gekrijs...hartverscheurend! Ik had het echt heel moeilijk. Is dit nu echt wel de juiste oplossing? Moeten we toch niet even een aai over zijn bolletje geven? Maar we bleven volhouden. Op gegeven moment was het stil. Hij sliep. De volgende nacht huilde hij een uur en de dag erna een half uur. Daarna was het klaar: hij sliep ‘s nachts door! Wat fijn, wat goed! Wat waren we blij! Waarom hadden we dit niet veel eerder gedaan?

Zielig

Tja, omdat het zo zielig is. En dat vinden veel meer ouders die lopen aan te modderen met een kind dat ‘s nachts niet wil doorslapen, blijkt uit Australisch onderzoek. Zo google je je suf en je leest meestal verhalen dat het zo’n wrede manier is en dat het alleen maar stress oplevert bij het kind (en natuurlijk ook bij jou).

Nu blijkt uit dat nieuwe onderzoek dat het wel meevalt met stress bij baby’s. Sterker nog: het is de beste methode voor je kind om te leren door te slapen, meldt Popsugar.com.

Drie slaapmethodes

Aan het onderzoek deden 43 stellen mee, die allemaal een kind tussen de zes en zestien maanden hadden die met slaapproblemen kampten. de onderzoekers verdeelde de ouders in drie groepen. Een groep kreeg de opdracht om hun kind te laten huilen totdat hij in slaap zou vallen. De tweede groep moest hun kind gecontroleerd laten huilen, dat wil zeggen: eerst kom je na een minuut troosten, vervolgens na twee minuten etc. Je stelt het moment dat je even gaat checken steeds langer uit.

De derde groep kreeg de opdracht om hun kind pas op het moment dat het normaal gesproken in slaap valt, naar bed te brengen. Dat moment moet je dan steeds verder uitstellen om zo de slaapdruk op te bouwen.

Sneller in slaap vallen

Drie maanden later bleek dat de eerste groep, die hun kind liet huilen totdat het in slaap viel, het meeste profijt van deze methode had. Hun kinderen sliepen gemiddeld vijftien minuten sneller in dan de andere kinderen. Ook de methode van de derde groep werkte goed, alleen kregen de kinderen van de eerste groep meer slaap.

Durf jij het aan om je kind te laten huilen totdat het in slaap valt?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (17) Stuur een bedankje


  • Waterbloempie

    Heb mn kind nooit laten huilen.. huilt altijd om een reden.

    In mijn ogen kan je zo'n kleintje niet verwennen, ze kunnen ook gewoon een knuffel, warmte of liefde nodig hebben op dat moment.

    Maar goed ieder doet het opvoeden op zijn en haar eigen manier.

  • Poemon

    En als je ze nou knuffels, warmte en liefde geeft, en ze blijven alsnog huilen? Soms weet je het echt niet meer en is laten huilen de laatste en misschien wel enige optie. Ze zullen vast met een reden huilen maar die reden is voor de ouders niet altijd duidelijk.

  • Villa-Bimbi

    OUDERS MET BABY 0-12 WEKEN SLAAP CONSULT!

    Deze maand zijn er nog maar 4 plekjes vrij! Schrijf je snel in en ontvang een GRATIS slaap consult voor jou en jouw kleintje!

    https://forms.gle/HsR9GP9wFmJmCLqL6

    Villa Bimbi is zich aan het specialiseren op het gebied van het slaapritme van een baby 'Baby Sleep Consultancy'. Hiervoor ben ik op zoek naar 4 ouders / verzorgers met een baby van 0 - 12 weken die graag wat ondersteuning kunnen gebruiken bij het slapen van hun kleintje. Belangrijk om te weten is dat het hierbij gaat om het creëren van een 'healthy sleep hygiene' wat inhoudt dat we kijken naar de behoeften van een baby, zodat hij zonder te huilen voldoende slaap en voeding krijgt. De adviezen en handelingen zijn gericht op natuurlijke reflexen en behoeftes van baby's, waarbij vrijwel alles te herleiden is vanuit de periode dat de baby nog in de buik zat. Ook is het belangrijk om te weten dat mijn mentor van de opleiding mijn feedback aan jou als ouder / verzorger eerst goed moet keuren, voordat ik het aan jullie doorgeef. Dus eigenlijk krijg je tips & tricks van een ervaren sleep consultant (alle informatie wordt geanonimiseerd, zodat jullie gegevens privé blijven).

    Wat vraag ik van jullie om je in te schrijven:

    - We zullen gedurende 2 weken ongeveer 3 tot 6 keer contact hebben over de huidige situatie. Dit zodat er een goed beeld ontstaat wat werkt en wat niet werkt voor jouw kleintje.

    - De geanonimiseerde informatie mag worden doorgegeven aan mijn mentor, welke mijn feedback streng nakijkt voordat je deze terug ontvangt.

    - De consults kunnen online plaatsvinden, telefonisch, maar ook aan huis. Dit zodat we bijvoorbeeld White Noise kunnen introduceren, ik mee kan kijken hoe het voeden eventueel gaat of hoe je jouw baby veilig kan inbakeren.

    Schrijf je snel in, voordat alle plekjes vol zijn.

    https://forms.gle/HsR9GP9wFmJmCLqL6

    Liefs,

    Josanne

  • Lama94

    Wat is belangrijker, dat je baby snel in slaap valt of dat hij zich veilig en geborgen voelt?

    Wij laten onze baby niet huilen, hij wordt getroost.

    De laatste onderzoeken geven aan dat het niet goed voor de hechting is om je baby te laten huilen. Uiteindelijk zal hij het opgeven om om hulp te huilen, er is toch niemand die reageert.

    Ik vind dit een slecht artikel, die elke keer weer als 'nieuw' geplaatst wordt.

  • Momiji

    Erg slecht dat jullie dit delen. Volgens de laatste onderzoeken blijkt dat laten huilen wel degelijk blijvende schade aanricht bij het kind, o.a. onvelige hechting.

    Je beschadigd je kind voor de rest van zijn leven als je dit doet!

  • Anna-z

    PRECIES!!

  • Nog-even!

    Er is verschil tussen soorten huilen.... Ik vind dit wat somplistisch gesteld. En daarnaast: is een kind van 1 jaar nog een baby??

  • Noopma

    Erg slecht artikel. En niet goed dat dit word gedeeld op een website met opkomende en verse moeders. Weg ermee!!

  • Casey34

    Neeeee niet laten huilen jee zeg wat achterhaald. Vroeger werd je in de schuur gezet laat maar lekker huilen. Ik ga op een stoel naast zijn bedje zitten, praat niet tegen hen hij draait en valt zo in slaap. Als ik hem laat huilen zoals ze zeiden was hij mega onrustig de hele nacht

  • KimK91

    Wat een bijzonder artikel!!!! Dan hebben jullie de LAATSTE onderzoeken niet gelezen!!! Ik raad jullie aan de website/het voel van Melanie Visscher te lezen en dan het artikel aan te passen!

  • Slear91

    Ik ben zelf soms ook wel eens verdrietig en vind het dan heel fijn als mijn partner of iemand anders waar ik heel veel van hou mij een knuffel geeft. Als ik dan door hen volledig genegeerd wordt, terwijl ik weet dat ze me horen huilen, dan word ik daar vanbinnen alleen maar nóg verdrietiger door. En ja, als ze mij elke keer blijven negeren, dan geef ik ook op.

    Als mijn kind overstuur is, dan erken ik zijn emoties en ben ik er voor hem. En als ik toch dringend iets anders moet doen, benoem ik dat en zeg ik dat ik binnen bijv paar minuten terug ben om hem nog een kus en/of een knuffel te geven. Ik behandel mijn kind zoals ik zelf ook behandeld wil worden.

    Maar goed, ik denk dat élke ouder het beste voor zijn kind wil. En als een kind altijd veel huilt, snap ik de ouders die hun kind laten huilen ook wel als dat hun laatste optie is (want ondanks dat ik zelf geen huilbaby heb, kan ik me wel voorstellen dat je wanhopig wordt op wat meer slaap bij ernstig slaapgebrek)

  • Sharon

    No way dat ik mijn kinderen laat huilen ..nooit in mij opgekomen ook.

  • Laurine

    Wannneer wij wisten dat onze baby gevoed was een schone luier had en er verder niets aan de hand leek te zijn, lieten wij ze idd huilen. 2 nachten even doorzetten en toen was het over.. en ze komen nooit meer snachts. Alle 4 sliepen ze met een week of 3 snachts door.

  • Lynn.x3

    Nooit zou ik mijn baby onnodig laten huilen!! Welke moeder dat wel doet is het niet waard! 👍

  • Pumpkinious

    Dit vind ik een hele harde uitspraak...

    Een kind waarbij echt iets scheelt, zal wel blijven huilen en niet na 15min in slaap vallen en de hele nacht doorslapen. Ik denk dat je als moeder ook wel het verschil in manier van huilen kent van je eigen kind.

    Ik heb zelf het "gecontroleerd slapen" toegepast. De eerste avond heeft hij 2,5u gehuild. De 4e avond legde ik hem in zijn bed en hij was stil. Sliep zelf na 5min. Heeft hij die eerste 3 dagen afgezien? Ja zeker. Ik ook. Maar uiteindelijk slaapt hij sindsdien door en hebben we allebei een goede nachtrust. Ervoor krijste hij 2u aan een stuk en sliep dan een half uur, dan terug 2u krijsen. Dus ik ben heel blij dat ik hem "onnodig" heb laten huilen en niet heb opgegeven, want nu is hij een hele blije en uigeruste baby. En hij ziet mij nog steeds doodgraag

  • Laurine

    Helemaal mee eens! Ik zie in mijn omgeving genoeg ouders die er na 2 jaar helemaal door heen zitten omdat ze vrijwel iedere nacht min. 2x eruit moeten omdat de kleine huilt .. geloof me, ik heb ze ook niet laten huilen voor de lol, mijn moedergevoel zei ook: ach, wat zielig dit.. maar uiteindelijk heeft het gewoon effect! Tenslotte heeft een baby meer aan een uitgeruste en blije moeder dan aan één die oververmoeid en gespannen is door slaaptekort...

  • Summer89

    Ik laat mijn baby niet huilen. Nooit.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50