Wat kun je precies verwachten direct ná een keizersnede?

Wat kun je precies verwachten direct ná een keizersnede?

En dan hoor je dat het een keizersnede wordt. Dat was niet helemaal wat ik verwachtte tijdens de zwangerschap van mijn eerste, maar het verbaasde me dat ik vrij snel kon schakelen. Wat kun je nu precies verwachten direct ná een keizersnede?

Heb je te horen gekregen dat het geen natuurlijke bevalling maar een keizersnede wordt? Dan wil je je natuurlijk (als het even kan) een beetje voorbereiden op wat er gebeurt en ook wat je ná de keizersnede kunt verwachten. Is het echt anders dan bij een natuurlijke bevalling. Sommige dingen wel en sommige dingen niet. Lees maar:

Katheter

Het klinkt vreemd maar na een keizersnede word je gestimuleerd om zo snel mogelijk te proberen te lopen. Dat gaat misschien een beetje lastig. Niet alleen vanwege je wond, maar de eerste dag heb je ook nog een katheter…

Lees ook:
Keizersnede gehad? Zo kun je het beste herstellen

Grote boodschap

En dan komt het moment dat je voor het eerst weer een grote boodschap moet doen op het toilet. Iedereen kan van alles tegen je zeggen, maar toegegeven: het kan een behoorlijk angstig en soms pijnlijk moment zijn.

Lopen

Ik zei het al eerder: je wordt gestimuleerd om zo snel mogelijk een rondje te gaan lopen. Hoewel een keizersnede toch een ingrijpende buikoperatie kan zijn, zul je verbaasd zijn dat je weer zo snel kunt rond hobbelen. Het ziet er niet charmant uit. Ik liep als een oud vrouwtje voorover gebogen achter een rollende prullenbak die op de afdeling stond. Maar na een paar keer heen en weer lopen ging het steeds beter.

Seks

Net zoals bij een vaginale bevalling kan seks na een keizersnede pijnlijk zijn, vanwege de wond. Aangeraden wordt om pas weer seks te hebben na minimaal zes weken, of als je gestopt bent met vloeien. 

Ongecontroleerd rillen

Zelf heb ik dit niet meegemaakt, maar het kan gebeuren: als reactie op de operatie kun je ongecontroleerd gaan rillen. 

Bloeden

Net als bij een vaginale bevalling zul je na een keizersnede een aantal dagen en soms weken bloed verliezen.

Waar had jij last van direct na jouw keizersnede?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50