Wat koop je absoluut NIET voor de babykamer? En wat wél?

Wat koop je absoluut NIET voor de babykamer? En wat wél?
  • in Baby
  • 0
  • 45181
  • 15/01/2019

Één van de dingen waar ik behoorlijk onrustig van kon worden tijdens de zwangerschap was de kamer van de ongeboren vrucht. Hoe moest deze eruit komen te zien? Welke spullen had ik in hemelsnaam nodig en hoe deelde ik de boel een beetje praktisch in? Allemaal dingen waar ik geen kaas van had gegeten want over onze eigen slaapkamer had ik überhaupt  nog nooit verder nagedacht dan 'er moet een bed in en een kast'.

De basis

Logischerwijs zijn er een aantal dingen waar je niet omheen kunt en die dingen zijn met een beetje gezond verstand en zelfs al zonder Google of enige reclamefolders, heel goed te bedenken. Een bedje, een kast voor kleding en een commode om je kindje op te verschonen. Vanuit daar kun je zo'n kamertje zo uitgebreid en vol maken als je zelf wilt.

Wij kozen voor vintage opknappers in de babykamer en daarmee creëerden we meteen een hele unieke sfeer. Niet één uit een boekje (waar uiteraard ook niets mis mee is) maar een 'bij elkaar geraapt zooitje' dat in geen enkel ander huis staat. We knapten de meubeltjes uiteraard wel op en we hadden de geboortewieg van mijn verkering waar hij als baby in heeft gelegen. Dit alles bracht mij al heel veel rust, wetende dat de ongeboren vrucht in ieder geval iets had om in te slapen. De rest kwam allemaal wel dacht ik.

Al doende leert men

Super fijn dat je de basis hebt, maar uit ervaring kan ik je zeggen dat je alsnog tot het eind van je zwangerschap een heleboel tips je vochtvasthoudende lijf toe geslingerd krijgt over wat je écht moet aanschaffen voor je kroost. Ik ben over het algemeen niet enorm gevoelig voor trends maar hormonen doen super gekke dingen met je en ook ik kocht spullen waar ik uiteindelijk echt heel weinig aan gehad heb of wat sowieso veel goedkoper had gekund. Nu ik inmiddels ruim anderhalf jaar onderweg ben en mijn hormonen wat bedaart lijken te zijn, ga ik jou behoeden voor de fouten die ik gemaakt heb.

Wél doen

Kledinghangers
Koop vooral veel kledinghangers. Gewoon hele simpele bij de HEMA of IKEA. Dat scheelt een heleboel opvouwen en ik hang er ook vaak dingen aan te drogen als ze uit de was komen. Bijna alles hangt hier aan hangers in de kast. Ook uit praktisch oogpunt omdat ik gewoon een extreem luie huisvrouw ben.

Verduisterend rolgordijn
Dé tip die ik je kan geven waar ik zelf niet super goed over na had gedacht: verduisterende (rol)gordijnen. In het begin slaapt een baby echt wel op ieder moment, of het nou licht of donker is, of je nou staat te stofzuigen naast het bedje, meestal slapen ze gewoon door. Maar zodra ze wat ouder beginnen te worden, geraken ze snel gewend aan dag-nachtrime. Daar kwamen wij achter tijdens de zomer vorig jaar toen mijn dochtertje een maand of 5 was. Het bleef langer licht en mevrouw viel steeds later in slaap. Logisch hoor, ik heb daar zelf ook "last" van. Nou is mijn kind ook wel echt een avondkind maar dan nog merk ik dat als het wat vroeger schemerig of donker begint te worden, ze veel sneller klaar is om haar bed in te duiken. Daarnaast is het een feit dat het lichaamseigen stofje genaamd Melatonine in je hersenen wordt aangemaakt als het schemerig begint te worden. Dit stofje zorgt ervoor dat je gemakkelijk in slaapt kunt vallen. Reden te meer om goed na te denken over gordijnen op het kamertje van je kroost. 

Wasmand naast de commode
Schaf een simpele wasmand (liefst zonder deksel, zie punt 5) aan en zet die naast je commode op de grond. Zeker in het begin gebeuren er nog al eens ongelukjes met poep, spuug en weet ik wat nog meer. Het is fijn als je tijdens het verschonen van je kindje in één handeling het vieze kledingstuk ergens in kunt gooien zodat je:

  • je kindje niet meteen van top tot teen besmeurt met, wat zal ik zeggen, gele poep.
  • niet de hele vloer van de kinderkamer onder de spuug zit
  • het kledingstuk met poep er niet voor zorgt dat als jij helemaal klaar bent en de kamer uit wilt lopen, je het per ongeluk meesleept aan je schoen en er vervolgens het hele geërfde Perzische tapijt van je opa mee bestempeld (true story).
  • je eventuele huisdier er niet mee aan de haal kan gaan. (They LOVE poep, I kid you not!)
  • je baby/kind geen opengeklapte schedel krijgt als hij of zij van de commode dondert omdat jij een vies kledingstuk in een hele dure maar niet open te krijgen designwasmand aan de andere kant van de kamer staat te proppen...

De goedkoopste aankleedkussenhoezen (dit woord bij scrabble: SCORE)
Ik snap het hoor, als je foto's ziet op Instagram van smetteloze babykamers met ultrawitte aankleedhoezen met pastelstreepjes en zonder vlekken, dat je dat te gek vindt. Ik ook maar het is alles behalve realistisch. Die hoezen zijn er voor gemaakt om je baby op te verschonen. Daar komt poep en ander soort narigheid in de vorm van verschillende lichaamssappen bij kijken. Dat maakt troep en dat maakt dat er 5 minuten, wat zeg ik, EEN HALVE SECONDE, nadat je een schone hoes om het kussen hebt gedaan al vijftien vieze vegen en een urinevlek op zitten. Daar kun je niet onderuit dus die illusie kun je heel snel laten varen. Het idee van hele dure hoezen dus ook. Koop vooral een of twee mooie en maak daar eens een foto mee. Maar verder is mijn tip om gewoon hele simpele te kopen bij bijvoorbeeld HEMA. Die zijn erg fijn en ze hebben ze zelfs in heel veel toffe kleuren. Je gaat ze zo veel en vaak wassen dat het echt zonde is om hele dure te nemen.

Niet doen

Super mooie (meestal veel te dure en helemaal niet lekker zittende) schommelstoel
Ook ik ben hier destijds bijna voor gezwicht. Ik zag mezelf al helemaal zitten middenin de nacht schommelend met een verse baby aan mijn tiet. HAHA! In de praktijk was het gewoon mega fijn om mijn bed niet uit te hoeven met hechtingen en een gekneusde onderkant dus die verse baby werd gewoon mijn bed ingerold.

Ook na een tijd heb ik nooit een (schommel)stoel gemist op de kamer van mijn dochter. Ze sliep de eerste 7 maanden in een wiegje op onze slaapkamer en had al heel snel geen nachtvoedingen meer nodig. Als je toch per se een stoel wilt aanschaffen, want ik zie wel in dat het heel fijn kan zijn om in de nacht naast het bedje van je kindje te kunnen voeden, kijk dan goed naar een hoge rugleuning en nog belangrijker zijn de armleuningen. Ze moeten niet te laag zijn maar ook weer zeker niet te hoog. Een fancy schommelstoel zoals op het plaatje zou ik sowieso afraden. Dat voedt echt ruk en ook de fles geven in zo'n ding ziet er heel chic uit, maar is alles behalve praktisch.

Dure luieremmer met nog duurdere navullingen
Deden wij wel. Spijt van. Nu gebruik ik die emmer nog steeds maar met gewone vuilniszakken erin. We hebben er eentje waar cassettes in gaan van rond de €8! ACHT EURO! Dat is ZESTIEN GULDEN! Voor pedaalemmerzakken waar je poep van je kind ingooit...Doe éven normaal zeg.

Koop gewoon een normale prullenbak waar je gewone zakken in kunt doen. De zakken ververs je gewoon regelmatig en eventueel poepluiers gooi je meteen in de kliko. Er zijn heus ook "mooie" normale prullenbakken, bijvoorbeeld hier.

Ik hoop van harte dat ik je heb kunnen behoeden voor een aantal flinke miskopen. Ook hoop ik dat je als nieuwbakken of aanstaande mama/papa iets hebt gehad aan mijn tips. Natuurlijk begrijp ik dat je graag mooie spulletjes koopt voor je kindje maar het hoeft allemaal niet zo extreem duur als heel veel merken en folders doen vermoeden.

Benieuwd wat jullie ervan vinden en hoe jullie deze kwestie destijds hebben aangepakt mama's. Laat het me weten als je nog meer tips hebt! Vergeet verder niet dat je niets MOET en alles MAG! Ik deel alleen mijn visie overgoten met wat humor, want dat leest zo gezellig een eind weg :)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50