Tips: dit is wat je kan je doen als je baby de fles weigert

Tips: dit is wat je kan je doen als je baby de fles weigert
  • in Baby
  • 2
  • 59770
  • 03/06/2020

Had mij een aantal jaar geleden verteld dat ik mijn kinderen tot ze konden lopen borstvoeding zou geven, dan had ik je hoogstwaarschijnlijk uitgelachen. Ik had me - voordat ik moeder werd - voorgenomen de eerste maanden borstvoeding te geven en daarna over te stappen op een flesje, maar dat liep even anders. Mijn beide kinderen ontpopten zich namelijk al vrij snel tot rasechte flesweigeraars. 

Tepel-speenverwarring

Als je kindje geboren is en je borstvoeding wilt geven, word je verteld dat je beter even kan wachten met het voeden van je kindje met een fles. Door je baby een fles en een tepel aan te bieden, kan die verward raken en kan het zo zijn dat je kleintje voor eens en voor altijd de borst zal gaan weigeren. Daar ga je dan met je borstvoedingsvoornemen. Wat echter - meestal - niet wordt verteld, is dat je kindje óók de fles kan gaan weigeren, waardoor je als moeder zijnde zo goed als 'vast' zit aan je kleintje. Je kind heeft het zuigen aan een fles namelijk niet geleerd of verleerd en zal de plastic speen dan ook voornamelijk als kauwspeeltje zien en niet als manier om voeding binnen te krijgen. 

Advies

Het officiële advies luidt dan ook: begin met het flesjes (gekolfde) melk aanbieden zodra je kindje zes weken oud is en doe dit minstens eens per dag of eens per twee dagen. Op die manier is je kindje genoeg aan de borst gewend om geen tepel-speenverwarring te krijgen en heeft 'ie ook nog een automatisch zuigreflex (dat duurt tot ongeveer twaalf weken). Mijn verloskundige raadde echter aan om eerder met flesjes gekolfde melk te beginnen, omdat mijn kinderen allebei al heel snel super goed aan de borst konden drinken. 

Lees ook:
'Het benauwde me zo dat mijn zoontje geen flesje meer wilde drinken...'

Oefenen

Braaf oefende ik dus heel regelmatig met een flesje, bij mijn dochter vaker dan bij mijn zoon, omdat ik inmiddels wist hoe vervelend het was om met een flesweigeraar te maken te hebben. Toch besloot mijn dochter na acht weken (!!!) al dat ze een flesje geen geschikte manier meer vond om aan haar voeding te komen. Klein als ze was, duwde ze haar lippen op elkaar en draaide ze haar hoofdje weg, als er een fles in de buurt kwam. "Dit moet ik niet" leek ze uit te stralen. 

En dan?

Er zijn een hoop dingen die je kan proberen als je kindje de fles weigert. Ik heb ze allemaal geprobeerd, maar zonder succes. Ik heb echter genoeg verhalen gelezen van moeders met baby's waarbij het - uiteindelijk - wel lukte om het kindje weer aan de fles te krijgen. Onderstaande tips zijn het proberen dus waard!

  • Sommige kindjes drinken wel of juist niet uit de fles als mama erbij is. Probeer het dus allebei uit: laat je partner een fles geven als jij een rondje buiten gaat lopen. Of probeer het juist zelf. 
  • Baby's voelen aan als er een stressvolle situatie ontstaat. Ben je dus echt een beetje in paniek door het flesweigeren? Ga zelf dan maar liever niet oefenen met je kindje, maar laat iemand anders het opknappen. Mijn lactatiekundige vertelde dat het vaak opeens lijkt te lukken als een opa of oma (die wat verder van de situatie af staat) een flesje geeft. 
  • Maak iets leuks van het flesje: doe er bijvoorbeeld wat aluminiumfolie of iets anders dat gezellig knispert omheen. 
  • Sommige baby's gaan opeens toch drinken als ze een andere vorm speen aangeboden krijgen. Je hoeft geen heel arsenaal flessen aan te schaffen, maar ik heb gelezen dat de Tommee Tippee-flessen, de vlakkere flessen van Avent en de flessen van Lansiloh het grootste slagingspercentage hebben. Het is misschien het proberen waard?
  • Tip van onze prelogopedist: probeer de baby aan de borst te voeden en glijd hem of haar dan heel voorzichtig over naar de fles. Sommige baby's blijven dan braaf doorzuigen. 
  • Smeer de plastic speen van de fles in met wat moedermelk.
  • Probeer verse melk af te kolven en die aan te bieden. Ontdooide melk of melk die opnieuw is opgewarmd heeft een andere smaak en sommige kindjes vinden dat niet lekker. 
  • Sommige kindjes kunnen al vrij snel uit een gewone beker leren drinken. Laat de oppas met kleine slokjes tegelijk wat melk in het mondje van je baby lopen. Door veel te oefenen leren ze het vrij snel, wat natuurlijk heel handig is voor als ze wat groter zijn! 

Wat als niks werkt?

Wat als nu helemaal niets werkt en je moet toch wat langere tijd weg naar je werk bijvoorbeeld? Dat kan en dat is een enorme stressfactor voor moeders van flesweigeraars. Probeer met je werkgever op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Ik mag bijvoorbeeld elke middag tijdens de lunch naar huis om mijn dochtertje zelf te voeden. Ik werk vaak 's avonds als zij slaapt nog even door, om de gemiste tijd in te halen. Je zou - afhankelijk van de opvang - ook kunnen vragen of het mogelijk is om de oppas naar je werk te laten komen. Kwartiertje voeden en klaar is kees. 

Deze oplossingen zijn helaas lang niet altijd te regelen. In dat geval is het belangrijk te beseffen dat kindjes meestal - heb ik gehoord van de leidster van ons kinderdagverblijf - rustig lijken te blijven. Ze 'weten' dat mama er niet is en dat ze geen eten gaan krijgen. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat ze acht uur lang aan het brullen zijn. Veel kindjes kiezen ook, na een paar dagen honger hebben op het kinderdagverblijf, opeens toch eieren voor hun geld en drinken uit de fles. 

Rechten

Iedere moeder in Nederland heeft - tot haar kindje negen maanden oud is - recht op 25 procent van haar werktijd te gebruiken om haar kindje te voeden, als ze borstvoeding geeft. Misschien kan je regelen dat je eerder naar huis kunt om van die voeder-tijd gebruik te maken?

Wat ik je in ieder geval aan zou willen raden is een bezoekje te brengen aan een lactatiekundige of een prelogopedist. Vraag hiernaar bij het consultatiebureau of je huisarts. In de meeste gevallen wordt een consult vergoed. Het kan enorm helpen om je kindje óf weer aan de fles te krijgen (zodat jij kan kolven en iets meer vrijheid hebt) óf in het ergste geval om je wat gerust te stellen.

Hebben jullie te maken gehad met flesweigeraars?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Moedervanmooieknulleneneenmeid

    Niet met de borst maar wel qua voeden. Mijn 2e zoon dronk alleen de fles bij mij. Bij de rest liep hij alleen maar non stop te huilen. Soms zo erg dat ze mij belden of ik hem alsjeblieft wilde komen halen. Want hij dronk dan niets, althans ze kregen er nooit iets in. En krijsen aan 1 stuk door. Uiteindelijk lukte het mijn moeder en die pastte toen op

  • mamavandnd

    Avent wilde mijn zoontje niet uit drinken (tepelverwarring). Toen ontdekte ik de flessen van Hegen: halleluja! Die heeft een hele zachte siliconen elliptische assymmetrische speen, zodat je in de juiste houding kunt voeden en je kunt afwisselen met borstvoeding en flesvoeding. Ook druppelt deze speen, net als je eigen borsten (andere merken hebben juist een anti-druppelfunctie) Mijn zoontje had ook geen krampjes of de hik meer. Het Hegen flesje is daarnaast heel makkelijk schoonmaken, en je klikt de fles dicht ipv draaien (In de haast draaide ik die andere flesjes weleens verkeerd dicht wat zorgde voor lekken en dat kan nu niet gebeuren) en superfijn: de Hegen flesjes groeien mee met je baby en kunnen later worden gebruikt als snackbeker of om babyvoeding, koekjes, fruit of drinken (met het tuitbeker accessoire) in te bewaren. Zooo handig en duurzaam!! Ik wil niks anders meer!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50