Wat is precies de rol van de verloskundige?

Wat is precies de rol van de verloskundige?

“Eh, ik geloof dat ik nu zes weken zwanger ben en dat ik contact met u moest opnemen hierover.” Een beetje hakkelend en onhandig was mijn eerste contact met de verloskundige wel te noemen. Ik had een week eerder stomverbaasd een positieve zwangerschapstest in handen gehad en kon, vanwege mijn gebrek aan symptomen en het feit dat alles zo snel was gegaan, niet helemaal bevatten dat ik daadwerkelijk zwanger was.

“Als u tien weken zwanger bent, doen wij een eerste intake. Ook krijgt u dan een eerste echo.” Ik wist niet wat ik hoorde! Nog ruim vier weken moest ik in afwachting zitten of ik überhaupt die positieve testen (ik had er inmiddels nog drie gedaan) wel goed had begrepen! Enigszins teleurgesteld sloot ik dan ook mijn eerste gesprek met de telefoniste van de verloskundige af.

Het verdere contact met de verloskundige verliep overigens wel prettig en daarom wil ik daar vandaag eens iets over schrijven. Wat is de rol van de verloskundige tijdens en na je zwangerschap? Wat kun je van de bezoeken aan de verloskundige verwachten en voor welke vragen kun je bij haar (of hem) terecht?

Lees meer: De verloskundige moet gaan samenwerken met de gynaecoloog

Wanneer contact zoeken?

Misschien is dat raar, maar ik had echt geen idee wanneer ik voor het eerst aan de bel moest trekken, na die positieve zwangerschapstesten. Je kan direct contact met een verloskundige in de buurt opnemen, of je kan een consult bij je huisarts aanvragen die je kan informeren en doorverwijzen.

Soms is er maar één verloskundige in de buurt en dan heb je geen keuze, maar soms is er wel iets te kiezen. Er zijn 'gewone' verloskundigen bij wie je standaard-controles doet en die je begeleiden tijdens de bevalling. Maar er zijn ook super uitgebreide praktijken die een eigen echoapparaat hebben en iedere afspraak een echo maken, die beschikken over een dietist, een acupuncturist en noem het maar op. Of verloskundigen die groepsconsulten doen, gezellig met nog meer vrouwen die even lang zwanger zijn als jij. En er zijn ook verloskundigen die aan huis komen. Wel zo handig! Informeer dus even wat de opties zijn bij jou in de buurt. 

Wat kun je verwachten?

Een verloskundige is de eerste waarmee je in contact komt als je gezond zwanger bent geworden. Heb je medische hulp gehad bij het zwanger worden of zijn er redenen voor extra zorg, dan sta je onder controle van een gynaecoloog. Naar verloop van je zwangerschap zie je de verloskundige steeds vaker. Van eens in de zes weken in het begin, naar iedere week tegen het einde van je zwangerschap. Tijdens iedere afspraak doet ze een aantal dingen:

  • Ze vraagt hoe het met je gaat en of je klachten of vragen hebt.
  • Ze voelt aan je buik hoe groot je baarmoeder is en ze kan voelen hoe de baby ligt.
  • De verloskundige luistert met een doptone naar de hartslag van je baby.
  • Je bloeddruk wordt gemeten.

Naast deze standaard onderzoekjes zijn er iedere afspraak weer andere vragen die gesteld worden of wordt je voorgelicht over iets nieuws. Zo wordt er soms bijvoorbeeld gesproken over borstvoeding, krijg je informatie over de naderende bevalling, kun je vragen stellen over wat je wel en niet kan eten, wordt het ijzergehalte in je bloed gemeten of worden er echo’s gemaakt.

Als alles goed gaat en er geen rare klachten zijn, sta je meestal binnen een kwartiertje weer buiten. Toch vond ik het altijd prettig om even bij de verloskundige geweest te zijn ter bevestiging van mijn gezonde zwangerschap. Ook vertrouwde ik haar – natuurlijk – meer dan mijn grote vriend Google als ik bepaalde vragen had.

Wanneer bellen?

Tijdens je zwangerschap is de verloskundige in de eerste plaats verantwoordelijk voor de gezondheid van jou en die van je ongeboren kind. Merk je dus dat er iets niet helemaal goed gaat, voel je je ergens onzeker over of heb je behoefte aan een extra controle? Je kan, mag en moet soms zelfs je verloskundige altijd bellen! Verloskundigen hebben 24 uur per dag dienst, dus je kunt ze ook ’s nachts bereiken als je iets echt niet vertrouwt.

Mocht je bijvoorbeeld twijfels hebben of je baby het allemaal wel goed heeft daarbinnen, dan kun je de verloskundige bellen om je eventueel gerust te stellen. Vaak mag je langs komen om even naar het hartje te luisteren en om even over je onzekerheden te praten. Ook als je dus niet direct een medische aanleiding voor je twijfels hebt, mag je bellen. Liever één keer teveel, dan een keer te weinig, is iets dat ik mijn verloskundige wel eens heb horen zeggen.

Tijdens- en na de bevalling

Je verloskundige staat je bij tijdens je bevalling, als je een gezonde zwangerschap hebt gehad en als je bevalling zich tussen de 37- en 42 weken aandient. Ze coacht je door de weeën heen en controleert of alles nog goed verloopt. Tijdens je bevalling kan je verloskundige besluiten je door te verwijzen naar het ziekenhuis, als ze iets niet vertrouwt of als hier je voorkeur naar uit gaat. Ook in dat geval, zal ze met je meegaan om je in het ziekenhuis mogelijk verder te begeleiden.

Als je baby geboren is, komt je verloskundige tijdens de kraamweek nog een aantal keer op huisbezoek. Ook nu is de gezondheid van jou en de baby uiteindelijk haar verantwoordelijkheid. Ze vraagt aan de kraamverzorgende of alles goed is met jou en controleert je baby. Met niet dringende vragen kun je in deze periode bij haar terecht. Bij echte spoed kun je na de bevalling toch beter je huisarts of 112 bellen.

Zo ongeveer zes weken na de bevalling kun je, en dat wordt aangeraden, een nagesprek krijgen bij de verloskundige. Je bespreekt hoe de begeleiding de afgelopen maanden is geweest en hoe de bevalling is verlopen. Ook controleert de verloskundige of je baarmoeder alweer z’n oorspronkelijke grootte heeft bereikt en checkt ze (in het geval van een hechting down under) even of alles er mooi rustig uit ziet.

Goed contact

Het is de bedoeling dat je je prettig voelt bij de verloskundigenpraktijk waar jij bent ingeschreven. Heb je, om welke reden dan ook, niet het gevoel dat je op een goede plek bent bij de verloskundige, dan kun je ervoor kiezen om je bij een andere praktijk in te laten schrijven. Je doet er overigens goed aan om, in dat geval, wel eerst met je huidige verloskundige om de tafel te gaan zitten om je probleem bespreekbaar te maken. Misschien is er nog een oplossing te bedenken. 

Heb jij fijn contact gehad met je verloskundige? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50