Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula?

Wat is het verschil tussen een verloskundige en een doula?

Heb je wel eens van een doula gehoord? En weet je eigenlijk wat het verschil is tussen een doula en een verloskundige? Wij leggen het je uit.

Wat doet een verloskundige?

Een verloskundige is medisch opgeleid. Ze begeleidt je voor, tijdens en na de bevalling. Ze licht je voor en geeft je adviezen. Tijdens je zwangerschap ga je zo’n 10 tot 14 keer bij haar langs voor controle. Ook is het handig om (samen met je partner) het geboorteplan door te nemen. Hierin staat wat je wensen zijn tijdens de bevalling en de periode meteen erna.

Tijdens je bevalling ondersteunt de verloskundige je en is ze bevoegd je medisch te controleren. Ook voert ze eventueel overleg met zorgverleners in het ziekenhuis zoals de gynaecoloog.

In de eerste 7 tot 10 dagen na de bevalling komt de verloskundige bij je langs om jou en je kind te controleren. Samen met de kraamverzorgster houdt ze de gezondheid van jou en je kindje in de gaten. Soms doet de verloskundige een hielprik bij je baby.

Ongeveer 6 weken na je bevalling krijg je een uitnodiging om nog even bij de verloskundige langs te komen bij haar praktijk. Je kunt dan met haar je bevalling doorspreken, vragen stellen en eventueel advies vragen over het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Verder kan ze nog wat medische controles doen zoals het controleren van je bloeddruk.

Meer weten over de verloskundige? Lees ook: 'Wat is precies de rol van de verloskundige?'

Wat doet een doula?

Een doula kun je het beste omschrijven als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Zij neemt als het ware het niet-medische vlak voor haar rekening en begeleidt je zowel emotioneel als fysiek. In de periode voor je bevalling maak je kennis met haar om te zien of er een klik is. Ze kan eventueel met je meegaan naar de reguliere bezoekjes aan de verloskundige, maar dat hoeft niet als je dat liever niet wil. Vlak voor je bevalling bespreken jullie nog alles even over je bevalling door en wat precies de rol van de doula zal zijn tijdens je bevalling.

Tijdens de bevalling is ze continu aanwezig en helpt waar nodig is. Zo kan ze technieken met je bespreken waardoor de pijn verlicht, je rug masseren, je geboorteplan in de gaten houden en eventueel voor je opkomen bij artsen als die daarvan willen afwijken en jezelf niet in staat bent om een weerwoord te geven. Ook is ze er om je partner ondersteuning te geven.

Ook na de geboorte van je kind komt de doula langs om te kijken hoe het met je gaat en om je eventueel advies te geven.

Meer weten over een doula? Lees ook: 'Tijdens een bevalling begeleid worden door een doula'

Zou jij een doula bij je bevalling willen hebben?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50