Wat is er toch met je (lichaams)haar aan de hand tijdens je zwangerschap?

Wat is er toch met je (lichaams)haar aan de hand tijdens je zwangerschap?

De hormonen die zo’n beetje op hol slaan gedurende negen maanden zwangerschap hebben alleen niet invloed op het haar op je hoofd, maar ook op het haar van de rest van je lichaam.

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik gezegend met een volle bos glanzend haar. Apentrots was ik erop. Eenmaal bevallen viel het met bosjes uit, maar gelukkig bleef er genoeg haar over. Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik weer een volle bos, fijn, maar ik had ook last van voller haar op andere plekken. Ineens ontdekte ik een donkere haar onder mijn oog (waarom daar?) en een dikke op mijn kaaklijn. Het leek wel alsof de hormonen niet alleen de groei van mijn haar op mijn hoofd beïnvloedden, maar ook op andere delen van mijn lichaam. HELP!

En dat blijkt dus heel gewoon te zijn. Wist ik veel…

Lees ook:
Wow: baby's met opvallende kapsels

Groeicyclus

Tijdens je zwangerschap zorgen androgenen ervoor dat je lichaamshaar sneller groeit en daarom kan het voorkomen dat je in die periode iets vaker moet ontharen, scheren, plukken. Wat betreft het haar op je hoofd: oestrogenen hebben invloed op de groeicyclus van je haar. En dat kan bij elke vrouw verschillen. De neen krijgt dunner haar, de ander weer dikker, glanzender haar. Weer een ander krijgt droger of vetter haar.

Je natuurlijke groeicyclus van je hoofdhaar bestaat uit een groeiperiode en een haaruitval periode. Normaal gesproken is 85 tot 95 procent van je haar in een groeiperioden en 5 tot 15 procent zit in een rustperiode. Als het haar dat in een rustperiode zit uitvalt (bij een vrouw vallen er gemiddeld 100 haren per dag uit), groeit er weer nieuw haar op die plek. Tijdens een zwangerschap kunnen oestrogenen ervoor zorgen dat de groeiperiode wat langer aanhoudt. Er valt dus minder haar uit, waardoor je een vollere bos haar krijgt.

Haaruitval

Die volle bos raak je na je bevalling helaas weer kwijt. Je groeicyclus schakelt terug naar de normale modus. Het lijkt alsof je ineens veel dunner haar hebt dan voor je zwangerschap. Maar wees maar niet ongerust. Als je baby zijn eerste verjaardag viert is de groeicyclus weer zoals ‘ie moet zijn en heeft je haar weer zijn normale dikte en textuur. Alhoewel… van mijn steile coupe is na twee zwangerschappen weinig over: ik ben nu gezegend met een mooie slag erin.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50