Wat is een schijnzwangerschap?

Wat is een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap (pseudocyesis) is een toestand waarin een vrouw symptomen vertoont die lijken op een echte zwangerschap, zoals misselijkheid, moeheid, opgeblazen gevoel, en gevoelige borsten, terwijl er geen vrucht in de baarmoeder aanwezig is. Dit fenomeen kan zowel psychische als fysieke symptomen veroorzaken, waardoor het soms moeilijk te onderscheiden is van een echte zwangerschap.

Oorzaken van een schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap kan voorkomen bij vrouwen die heel graag zwanger willen worden, maar ook bij vrouwen die dat juist niet willen. Het wordt vaak veroorzaakt door de invloed van bepaalde hormonen. Wanneer een vrouw zo sterk gelooft dat ze zwanger is, kan haar lichaam fysieke symptomen ontwikkelen die dit geloof ondersteunen. Dit psychologische effect, gecombineerd met hormonale veranderingen, kan leiden tot een schijnzwangerschap.

Symptomen van een schijnzwangerschap

Vrouwen met een schijnzwangerschap ervaren vaak dezelfde symptomen als vrouwen die echt zwanger zijn. Deze symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Geen menstruatie
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijnlijke, grotere of gevoelige borsten
  • Gewichtstoename

Diagnose en behandeling

Om vast te stellen of er sprake is van een schijnzwangerschap of een echte zwangerschap, is het essentieel om een zwangerschapstest te doen. Als de test negatief is, maar de symptomen blijven aanhouden, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen voor verder onderzoek. Meestal duurt een schijnzwangerschap niet langer dan twee weken, waarna de menstruatie doorgaans weer op gang komt en de symptomen verdwijnen.

Er zijn geen specifieke behandelingen voor schijnzwangerschap. Het is vooral belangrijk om het lichaam de tijd te geven om terug naar normaal te keren. Als de symptomen langer aanhouden dan twee weken, is het verstandig om opnieuw contact op te nemen met de huisarts.

Schijnzwangerschap bij mannen: ‘Het couvade syndroom’

Interessant genoeg kunnen ook mannen symptomen van een schijnzwangerschap vertonen, vooral wanneer hun partner in verwachting is. Dit verschijnsel staat bekend als het couvade-syndroom of mannenkraambed. Hoewel mannen uiteraard niet echt zwanger kunnen zijn, kunnen ze toch symptomen ervaren zoals gewichtstoename, misselijkheid, en zelfs buikpijn.

Zowel fysiek als emotioneel zwaar

Een schijnzwangerschap kan zowel fysiek als emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk om te weten dat deze toestand echt is, ook al is er geen vrucht aanwezig in de baarmoeder. Als je vermoedt dat je een schijnzwangerschap hebt, is het cruciaal om medische hulp te zoeken om de juiste diagnose te stellen en ondersteuning te krijgen.

Heb jij ooit last gehad van een schijnzwangerschap?

Lees ook

Waarom een nep-zwangerschapsaankondiging een slechte 1 aprilgrap is
Lezeressen vertellen: hoelang duurde het voordat je zwanger raakte?

Bron tekst: Gezondheidsplein.nl
Bron beeld: Unsplash.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50