Wanneer stoppen we nu eens met bodyshamen?

Wanneer stoppen we nu eens met bodyshamen?

Bodyshamen is iets wat tegenwoordig veel gebeurt op social media. Veel moeders worstelen na de bevalling met hun lichamelijke omvang. Hoe je het ook went of keert, na de bevalling ziet je lichaam er nu eenmaal niet uit, zoals voorheen.

Of je nu veel of weinig bent aangekomen: je buik flubbert, je heupen en billen zijn vaak in proportie toegenomen en veel moeders denken: komt dit ooit nog goed? Het antwoord is: ja! Alleen, moet je er vaak wel “even” wat voor doen. De skinny moms daargelaten, die van nature weinig aankomen tijdens een zwangerschap en na de bevalling binnen no-time weer op gewicht zijn. Heel fijn en soms ook benijdenswaardig!

Lees de vorige blog van Tilda:
Je leven nadat je een tweede kind hebt gekregen

Steeds meer fitmoms

Omdat er tegenwoordig zoveel fitmom blogs zijn en veel moeders op Instagram hun voor en na foto’s showen, lijkt het voor veel mama’s, alsof het normaal is dat je binnen zes weken weer in je skinny jeans past. Niks is minder waar. Ook moeders die weinig aan zijn gekomen tijdens de zwangerschap, vertellen me regelmatig dat ze er bijna een jaar over hebben gedaan, om af te vallen. Laat staan, als je dus nog aardig wat kilo’s te gaan hebt. Het zit het ook niet in de kilo’s het zit hem vaak in eetgewoontes die moeilijk af te leren zijn. Zoals emotionele eetbuien bijvoorbeeld. Of de zogeheten cravings, die vaak hormoon onderhevig zijn en waardoor je pardoes een heel pak Bastogne naar binnen hebt gewerkt of een hele reep Oranje Tony.

Je hoeft je niet te schamen!

Hoe het ook komt, dat je bent aangekomen tijdens je zwangerschap, het is niet iets om je voor te schamen. Het gebeurt bijna alle moeders. Toch wordt er op social media en daarbuiten veel geshamed als moeders veel aankomen tijdens de zwangerschap. Het begint vaak al tijdens de zwangerschap: “Zo, je hebt al een aardig grote buik he?” Vaak is het na de zwangerschap bijna een sport, wie er het snelst weer skinny pitch perfect uit kan zien. Maar daar gaat het helemaal niet om! Je hebt net een kindje gekregen! Het mooiste geschenk wat er is. Ja, daar vallen offers bij en ja: dat is onder andere een lijf, wat je niet per se zo had bedacht van tevoren. Geloof me, het komt echt weer goed. Elkaar shamen, omdat we niet allemaal hetzelfde zijn of even slank zijn, vind ik echt not done. Dus laten we afspreken, dat we elkaar wat liefdevoller toespreken en elkaar respecteren. Zie je een moeder die nog niet al haar zwangerschapskilo’s kwijt is? Hou dan wijselijk je mond of zeg iets aardigs over haar kindje, haar outfit of hoe ze straalt als mama.

Make it stop!

We hoeven niet te pas en te onpas onze negatieve mening over andere moeders te ventileren. Het is onnodig en vooral: erg onaardig. Dus laat het bodyshamen stoppen! Als je als net bevallen mama graag af wilt vallen, kan dat natuurlijk altijd. Doe het voor jezelf, dat is de beste motivatie. Maar niet, omdat je buurvrouw steeds zegt dat ze je zo groot vindt, of omdat je negatieve comments op Instagram krijgt.

Wil je meer hulp bij het hervinden van je zelfvertrouwen na de bevalling? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl!

Tilda (35) is getrouwd met chirurg Tim en moeder van Livia (3 jaar) en Emmi (0). Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • Wensvoor3e

  Oke ik begon serieus te lezen tot ik op het stukje REEP ORANJE TONY kwam..

  Mmmmmm de rest ben ik alweer vergeten

  Gewoon jammer om zo naar elkaar te kijken. Wees inderdaad blij dat je kindje gezond en wel ter wereld is gekomen.

  Shame on you zeg als je een maatje groter aan moet doen bah bah wat een ramp..

  Gelukkig bestaan er grotere maten anders moet je in je blote kont na je bevalling de kilo's eraf zien te krijgen😂😂

  Wees trots op je lichaam het heeft een wondertje mogen dragen

 • mum-me

  Ik probeer van mijn lijf te hoofden, trots te zijn op het feit dat ik 3 kinderen heb gedragen....jongste 8 maanden oud... maar als een mán vervolgens vraagt hoe lang ik nog moet, tja dan word ik toch onzeker over mijn buik.......... en dat wil ik helemaal niet.... dus niet alleen vrouwen doen aan bodyshaming

 • LadyVee

  Zeiken over een ander wat dat betreft is jaloezie of eigen onzekerheid. Laten we allemaal eens wat meer voor eigen deur vegen dat is genoeg werk. Ik was vroeger heel mager (eetstoornis) nu ben ik te dik en ja er mag zeker 20 kg van af maar na 2 kids en een 3e opkomst is dat mijn prioriteit niet meer ik verzorg me verder gewoon goed en dan zeggen.mensen goh ik kan me niet voorstellen dat jij alleen maar sport voor je plezier of ik kan me niet voorstellen dat gelukkig bent met hoe je eruit ziet. Die mensen zijn vaak gewoon hartstikke onzeker over hun eigen lichaam terwijl daar oprecht niks mis mee is.

 • Vanessie1983

  Amen!! Onzeker en negatief bah! Je mag blij zijn met jezelf...Dat ben ik nu ook! Altijd superslank geweest (genen van mijn oma en moeder) Dan werd je bekogeld met de opmerkingen " Nou die eet zeker een appel per dag" Ik ben een keer tegen zo'n krengerig moedertje uit mijn slof geschoten....Die dacht dat ze alles maar mocht zeggen...dat heeft ze geweten! Misselijk makend dat soort wijven! Ik laat mensen leven en laat ze zoals ze zijn! Als anderen dat nou ook eens zouden doen Maar ach je hebt er altijd van die jaloerse trutten bij die inderdaad geen zelfvertrouwen hebben en klakkeloos dingen over een ander roepen!

 • Girls.Mom

  Ik sluit me hier volledig bij aan! Ik vind het echt not done dat sommige moeders aan bodyshaming doen.

  Bij mij is het ook geprobeerd, door te beginnen over "de buik" die ik nu heb nadat ik 17 kg ben aangekomen. Maar hey ik trek me daar niets van aan! Ik ben van maatje 34, naar maat 38 gegaan dus mij hoor je niet klagen. Ik wil inderdaad wel van mijn buik af komen, maar puur voor mezelf en niet omdat sommigen hun negatief commentaar niet voor zich kunnen houden. Laat ze eerst maar eens naar zichzelf kijken.

 • Quen89

  Nou ik sluit mij hier volledig bij aan.. maar it goes both ways!!!!

  Na de zoveelste opmerking dat 'mijn buik zo klein is', dat 'daar nooit een baby van zoveel weken in zou passen' werd ik ook onzeker terwijl mijn innerlijke stemmetje zei dat t wel goed zat.. heb zelfs alles laten checken bij de verloskundige, omdat vreemden dat zo ff over de toonbank oid tegen je zeggen...

  Mensen zeg gewoon niks waarbij anderen zich duidelijk makkelijk onzeker over kunnen voelen.. dus niet "ben je nu niet al veel te dik??" Maar ook niet "ben je nu niet nog veel te mager??"

  Dat scheelt ons hormoonbommetjes weer een paar uur extra slaap en daarbij: geen lijf is t zelfde als een andere😆👍

 • Sharon

  Ik vind het sowieso een no go als mama's elke op mentaal of fysiek vlak afvallen. We zijn allemaal moeders klaar.

 • Girls.Mom

 • Mama-van-meisje

  Eens. Wij horen als geen ander de onzekerheden op elk vlak van elkaar te begrijpen. Waarom elkaar afvallen?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

9 leden zijn nu online
Aanmelden