Waarom zijn mijn tepels zo donker nu ik zwanger ben?

Waarom zijn mijn tepels zo donker nu ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, ondergaat je lichaam een ware metamorfose. Niet alleen je buik verandert, ook je haar, je huid en ook je tepels. Het kan voorkomen dat die ineens een stuk donkerder zijn dan voor je zwangerschap. Hoe kan dat nu?

Tijdens je zwangerschap zijn je borsten een stuk gevoeliger en dat geldt ook voor je tepels. Ze worden iets groter en kunnen zelfs donkerder kleuren. Voordat je je zorgen gaat maken: dat is heel normaal.

Lees ook:
Als je last hebt van gevoelige tepels en/of tepelkloven

Hormonen

Je hormonen zorgen ervoor dat tijdens een zwangerschap de kleur van je huis verandert. De zwangerschapshormonen stimuleren de aanmaak van extra melanine. Dit stofje zorgt voor het pigment van je haar, ogen en huid. Hoe meer melanine er wordt aangemaakt, hoe donkerder de huid, zeker bij gebieden die al meer pigment hebben zoals je tepelhof, sproeten en littekens. Er zijn ook andere lichaamsdelen die tijdens je zwangerschap donkerde kunnen worden, zoals je huid rondom je geslacht, je oksels of de binnenkant van je dijen. Sommige vrouwen met een donkere huidskleur merken dat hun huid op sommige plaatsen juist lichter worden, zoals de bovenlip, de neus, de jukbeenderen en het voorhoofd.

Kleur

Gelukkig is die kleurverandering niet altijd blijvend. Als je bent bevallen kan je huid na ene paar maanden weer zijn oorspronkelijke kleur krijgen. Maar bij sommige vrouwen kan de huid iets donkerder blijven dan voor de zwangerschap, vooral de tepels.

Het voorkomen van die kleurverandering van je huid kun je niet helemaal voorkomen, maar door niet te veel in de zon te zitten kun je de aanmaak van melanine verminderen. Gebruik ook een goede zonnebrandcrème en zorg dat je geen irriterende crèmes gebruikt waardoor gebieden die zijn verkleurd geïrriteerd raken, waardoor deze plekken nog donkerder kunnen lijken.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50