Waarom worden die wallen steeds groter en dikker?

Waarom worden die wallen steeds groter en dikker?

Slapeloze nachten kunnen de oorzaak zijn van die wallen die steeds groter worden onder je ogen. Maar is dat de enige reden en wat kun je ertegen doen?

Het zal waarschijnlijk ook met mijn leeftijd te maken hebben, maar voordat ik kinderen kreeg, had ik nauwelijks last van wallen. En ik heb dan niet van die donkere kringen onder mijn ogen, maar echt van die verdikkingen die volgens mij niet meer op een natuurlijke manier kunnen verdwijnen. Maar misschien dat ik erger kan voorkomen, dus heb ik me even in dit onderwerp verdiept.

Lees ook:
Slaapproblemen bij moeders: er is een oplossing

Twee soorten wallen

Zoals ik al zei, worden er op twee manieren over wallen gesproken: de donkere kringen onder de ogen en de verdikkingen onder de ogen.

Volgens Gezondheidsnet.nl ontstaan donkere kringen onder je ogen, omdat je een dunne bleke huid hebt. Als je wat ouder wordt dan wordt je huid ook dunner dus zijn verkleuringen beter te zien. Maar ook een tekort aan vocht of slaap kan de huid dunner maken. Verder speelt pigment ook een rol.

Die zakjes onder je ogen, waar ik me nu dus aan erger, ontstaan door een teveel aan huid of vet. Soms is het genetisch bepaald: hebben je ouders wallen, dan is de kans dat jij ze krijgt groot.

Ook door het ouder worden verslapt de huid rondom je ogen, hierdoor kun je onder je ogen een ophoping van huid krijgen. Ook verslappen de spieren rondom je ogen waardoor het onderhuidse vet gaat zakken.

Verder blijkt dat een tekort aan vocht ook een veroorzaker kan zijn van die verdikkingen onder je ogen, net als allergieën of een verkoudheidje.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn tal van hulpmiddelen om wallen te verminderen.

  • Make-up. Met een concealer kun je donkere kringen of verdikkingen prima camoufleren.
  • Zorg dat je voldoende slaap krijgt en als je in bed ligt doe dat dan zo vaak mogelijk op je rug. Je kunt eventueel ook wat hoger liggen met je hoofd.
  • Compressen zoals komkommerschijfjes, theezakjes, schijfjes aardappel of lepels die je van tevoren even in de vriezer hebt gelegd.
  • Te veel zout eten kan ook veroorzaken dat je verdikkingen krijgt. Maar als je wat zout in water oplost en twee wattenschijfjes in doopt en die ongeveer 10 minuten op je ogen legt dan worden je wallen juist minder.
  • Aambeienzalf: de truc onder topmodellen. Maar wees hier voorzichtig mee. Dit is een vrij agressief middel en de huid onder je ogen is dun, dus het kan de huid rondom de ogen op den duur behoorlijk irriteren.
  • Wegmasseren: druk licht met je duim vanaf de brug van je neus langs je jukbeen. Hierdoor masseer je het overtollige vocht weg.
  • Ik ga ermee aan de slag en hoop dat die wallen als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Heb jij nog tips tegen wallen?

Tags: Wallen, Ogen, Tips

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden