Waarom vriendinnen met kinderen zo belangrijk zijn

Waarom vriendinnen met kinderen zo belangrijk zijn
  • in Moeder
  • 0
  • 31581
  • 08/05/2019

Je bent sinds kort moeder en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open. Een wereld die ver afstaat van je vrije, zorgeloze leven wat je tot voor kort leidde. En die je vriendinnen wellicht nog steeds leiden. Het lijkt misschien zelfs alsof jij en je kinderloze vriendinnen verder weg van elkaar zijn verwijderd dan ooit. Wat nu?

Veel vrouwen vinden het af en toe best lastig; de eerste in hun omgeving zijn die moeder wordt. Want naast je eigen moeder en het internet zijn er weinig mensen die je om raad kunt vragen. Dit merkte Elise (26) ook toen zij twee jaar geleden moeder werd: "Ik heb altijd al jong mama willen worden en gelukkig had mijn vriend ook een sterke kinderwens. Toen ik dan ook in verwachting bleek waren we dolgelukkig! Maar als (aanstaande) moeder word je ook onzeker over, nou ja, alles eigenlijk. Tijdens m’n zwangerschap, maar ook toen m’n dochter geboren werd, had ik heel erg de behoefte om te praten over het levensveranderende proces waar ik inzat en mijn zorgen en twijfels te delen. Ik kon dit eigenlijk alleen met mijn moeder. Hierdoor is onze band heel erg versterkt, wat fijn is, maar ik merk wel dat ik vriendinnen die hetzelfde hebben meegemaakt, miste."

Delen van ervaringen

Volgens Tilda Timmers, lifetherapeut voor moeders, is het delen van je ervaringen, je gedachten en emoties heel belangrijk als je moeder bent. "De onzekerheden waar je tegenaan loopt, de angsten die soms je leven lijken te beheersen, maar ook de gelukzalige momenten met je baby! Het horen van andere moeders en hun verhalen en het besef dat je niet alleen bent in je ervaring; dat is cruciaal! Zo merk je dat je dus niet gek of raar bent, maar eigenlijk een doodnormale moeder bent. Dat geeft vaak veel opluchting en berusting bij moeders."

Begrip en herkenbaarheid

Maar naast zorgen en twijfels delen is er ook het stukje begrip en herkenbaarheid wat je kunt missen bij vriendinnen die zelf nog totaal niet bezig zijn met kinderen. Kyra (29) liep hier heel erg tegenaan. "Ik ben niet iemand die heel erg veel vriendinnen heeft; ik heb een klein groepje van zes meiden die ik m’n vriendinnen noem. Mijn zwangerschap was ongepland en ik was dan ook de eerste van ons zessen die zwanger werd. M’n vriendinnen waren hier nog helemaal niet mee bezig; het zijn allemaal drukke carrièredames – ik overigens ook – die dat het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Als ik ze dan sprak wilde ik het liefst continu over m’n zwangerschap hebben, maar ik merkte dat ze daar na tien minuten wel klaar mee waren. Evenals toen mijn zoon geboren werd. Hij is nu mijn nummer één prioriteit en daarom ben ik er gewoon niet altijd meer bij als we afspreken. Ik merk dat ze daar weinig begrip voor hebben. Ze hebben geen idee hoe zo’n kleintje al je tijd en energie opslokt. Daarom merk ik dat ik liever met vrouwen afspreek die ik ken van de zwangerschapsgym of met stelletjes met kinderen die ik ken via mijn vriend, daar level ik nu meer mee. Bovendien hoef ik me dan niet schuldig te voelen als ik een halfuur over luiers en slapeloze nachten lul."

Eenzaam

Timmers: "Het leven van een (thuisblijf)moeder kan soms best eenzaam zijn. Dit komt doordat je vaak weinig aansluiting vindt met de rest van de wereld. Vooral aan het begin, dan bevind je je eigenlijk in een soort vacuüm waar maar weinig mensen bij passen. Vaak komt je gezin op nummer één (wat volkomen normaal is) en daar gaat eigenlijk al je tijd en energie naartoe. Dus dan heb je daarnaast - in het begin - gewoon weinig puf om nog gezellig met vriendinnen de kroeg in te gaan."

Maar als je nu geen vriendinnen met kinderen hebt en zwanger of al moeder bent, waar ontmoet je dan andere moeders? "Dat kan eigenlijk overal plaatsvinden", aldus Timmers. "Bijvoorbeeld de moeders uit je pufclubje of een vreemde mama in de supermarkt, in de speeltuin, de kinderboerderij, etcetera. Durf je niet zo goed een vreemde moeder zomaar aan te spreken op straat? Meld je dan aan voor activiteiten als babyzwemmen of bijvoorbeeld de groepsbijeenkomsten van Frou Frou Coaching. Je kunt hier in een veilige, vertrouwde omgeving met andere moeders praten over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50