Waarom vakantie zo belangrijk is

Waarom vakantie zo belangrijk is
  • in Moeder
  • 0
  • 5369
  • 17/08/2022

Mamablogger Wopke heeft er net een kampeervakantie met haar gezin erop zitten. Ze vraagt zich af waarom we een vakantie nodig hebben en vooral: waarom is het zo fijn om een vakantie te hebben zonder te veel luxe.

Een aantal weken geleden hebben wij met het gezin twaalf dagen gekampeerd. Naar een prachtige camping in de duinen gingen we met onze eigen VW camper, een nieuwe voortent en een heel goed humeur op pad. Op dag één misten we onze eigen douche en wc eigenlijk wel, op dag (eigenlijk nacht) twee waaide de voortent weg en op dag drie vroeg ik me een paar keer af of het toch niet wat te klein was, met z’n vijven in een auto terwijl het de hele dag regende. Toch is het heerlijk, zo’n vakantie waar je binnen vijf minuten drie keer naar het sanitair gebouwtje moet lopen, waar je loopt te zeulen met flessen water en waar je de hoop opgeeft om ergens een schoon (oftewel: zandloos) plekje te vinden. Hoe kan dat toch?

Lees de vorige blog van Wopke:
Beter slapen? Weg met de babykamer!

Vakantie zonder te veel luxe

Ik heb daar een theorie over: zo’n vakantie zonder te veel luxe, waar een ontbijtje klaar maken meer tijd kost dan een driegangenmenu in je eigen keuken (die camping waterkokers gaan niet zo snel) en waar alleen de ‘Rust’ van de drie R’s enigszins van belang is, lijkt een heel klein beetje op hoe we leefden toen we nog holemensen (of iets in die geest) waren. Holemensen hadden voornamelijk gezonde stress: hun stress-systeem werd geactiveerd als ze ook daadwerkelijk in gevaar waren, bijvoorbeeld wanneer ze achterna werden gezeten door bijvoorbeeld een sabeltandtijger. Eenmaal ontkomen aan die sabeltandtijger, zakte het stressniveau weer naar gezonde waarden. Tegenwoordig hebben we vooral ook veel last van ongezonde stress: als we bang zijn om een slechte beoordeling op ons werk te krijgen, helpt het niet om te vechten, vluchten of te ‘bevriezen’ (de drie stressreacties), waardoor de stress blijft bestaan en het stressniveau niet zakt.

Geen tijd voor stress

Op vakantie ben ik altijd zo druk met allerlei praktische zaken (de ‘gezonde’ stress van iedereen voorzien van eten, billetjes schoonhouden en zorgen dat we bij zee terecht komen) dat er geen tijd meer is voor de ‘ongezonde’ stress van thuis (gepieker over verleden en toekomst waar we eigenlijk niet zoveel mee bereiken). Dat maakt de vakantie ook heel mindful: richt je aandacht op datgene waar je mee bezig bent (eten maken, opeten, kindjes verzorgen en naar zee gaan) en de zorgen waar je op dat moment toch geen invloed op hebt, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Natuurlijk kun je dat ook thuis doen, mindful leven, maar het is op vakantie wat makkelijker omdat je dan ook meestal in een omgeving bent waar je heel bewust bij wilt stilstaan.

Vakantie belangrijk

Dus dat maakt een vakantie zo belangrijk. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, want hoe harder je moet werken op vakantie, des te minder ‘ongezonde’ stress je ervaart. Weg uit je vertrouwde omgeving werkt dan natuurlijk het beste. Dus doe de komende vakantie eens gek en laat alles wat je leven gemakkelijker maakt thuis: je zult zien dat je mentaal uitgerust thuiskomt. En mocht dat niet zo zijn, dan weet je dat je het thuis nog niet zo slecht hebt, ook niet verkeerd!

Voor wie meer wil weten over gezonde en ongezonde stress: een goed boek (met prachtige titel) over dit onderwerp: ‘Why zebras don’t get ulcers’ van R.M. Sapolsky. Over mindfulness is ontzettend veel te vinden. Een voorbeeld: ‘Mindfulness: een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld’ van M. Williams.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50