Waarom samen spelen met je kind zo goed is

Waarom samen spelen met je kind zo goed is

Kinderen vinden samen spelen met hun ouders ontzettend leuk om te doen. Maar maak jij wel genoeg tijd vrij om samen met je kind te spelen? En waarom is het goed om dat te doen?

In de Belgische campagnefilmpjes onder de noemer #Tijdvoorons blijkt dat ouders niet vaak genoeg met hun kinderen spelen, terwijl ze er juist wel behoefte aan hebben.

Advies

BabyBytes-deskundige, kinder- en opvoedcoach Rosanne van der Laarse: “Werk, huishouden, vrienden, social media. We worden vaak vreselijk opgeslokt door ‘het dagelijks leven’ waardoor een van de belangrijkste dingen om te doen soms op de laatste plaats komt: het spelen met je kind(eren). Maar spelen met je kinderen heeft eigenlijk alleen maar pluspunten. Zal ik ze voor je op een rijtje zetten?

  • Je versterkt de band met je kind: Door mee te gaan in de beleving van jouw kind wordt jullie band hechter en hierdoor kan het kind zich veiliger voelen en beter ontwikkelen. Daarnaast leer je je kind beter te begrijpen door met hem/haar te spelen en dit maakt opvoeden een stuk makkelijker.
  • Je bent een voorbeeld voor je kind: Door te laten zien hoe je speelt, hoe je sámen speelt en door wát je speelt kun je je kind ontzettend veel moois mee geven.
  • Je versterkt de band met jouw ‘innerlijke kind’. Oké, klinkt ‘wollig’, maar het is waar: op het moment dat jij even van jezelf mag spelen met pure aandacht voor je kind wordt jouw innerlijke kind ook gevoed. Daarnaast werkt het stress verlagend want het zorgt er voor dat je even niet bezig bent met al het geregel, het checken van Facebook etc.

Mijn advies zou dan ook zijn om minstens een uur per dag speeltijd samen met je kiddo in te plannen. En past dat niet in je schema? Dan kun je kijken wat wél past… of je zou eens kunnen kijken of dat schema van je er nog wel zo uitziet als jij zou willen…

Lezeressen vertellen

Rilana: "Als baby heb ik heel veel samen gespeeld, maar naderhand werd dat wel minder. Ik speelde zo nu en dan vijf minuten mee. Maar ze kunnen zich prima zelf vermaken of met elkaar.  Spelletjes spelen doen we wel veel, maar ik heb toen ze klein waren bijna nooit meegespeeld. Mijn man meer. Ik rommelde lekker in huis."

Linda: "Ik speel regelmatig met ze, vooral met de jongste van bijna drie jaar. Maar ook zij kan lekker zelf spelen. Maar ze mist haar zus soms als die op school zit.
Mijn oudste is bijna zeven en die vermaakt eigenlijk zichzelf wel of ze heeft een vriendinnetje/buurmeisje mee. En natuurlijk speelt ze ook met haar eigen zusje. We knutselen of spelen een spelletje samen of met het gezin. Ook speelt ze graag buiten met kindjes uit de buurt. De jongste vind ik nog iets te jong om zonder ons buiten de tuin te spelen."

Mayca: “Hier heb ik momentjes om samen te spelen, maar hij speelt ook veel alleen. Samen doen we vaak een spelletje of bouwen we een duploboerderij en daarna ga ik rustig mijn eigen dingen doen. Dan speelt hij af en toe en maakt een praatje met mij om daarna lekker verder te spelen.”

Kimberley: “Ik denk niet dat ze te kort komen. We doen niks anders af en toe zegt ze: ‘Nu even niet hoor.’”

Darline: “Ik speel vaak met mijn dochter. Maar ik heb haar ook geleerd om alleen te spelen. Anders kan ik thuis niets meer doen.”

Andrea: “Elke dag maak ik tijd vrij. Met de jongste (negentien maanden) ga ik kleuren, spelen met de poppen, duplo, ballen over rollen etc. Met de oudste (6 jaar) doe ik gerust een potje mee Minecraften op de Playstation of samen trampolinespringen in de tuin. En als ik het niet doe doet papa het.”

Bianca: “Ons kindje is nog maar vijf maanden, maar ik kan niet wachten om lekker met haar te spelen met poppen, winkeltje of knutselen.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden