Waarom linkerkant voor dragen kind de voorkeur heeft

Waarom linkerkant voor dragen kind de voorkeur heeft

Of het nu om je eigen kind gaat, of om je neefje of nichtje: de kans is groot dat je de baby tegen je linkerschouder aanhoudt wanneer je hem of haar optilt. Onderzoek heeft aangetoond dat 70 tot 85 procent van de mensen instinctief voor links kiest, en daar blijkt een goede reden voor te zijn.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution meent nu echter het antwoord te weten. Ze merkten op dat het gedrag vooral voorkomt bij vrouwen, en bijvoorbeeld ook bij vrouwelijke primaten. De wetenschappers vermoeden nu dat dit te maken heeft met onze hersenhelften.

Lees ook
 Twee onder twee: een grote chaos? Welnee!


Diepere band

Zoals je misschien wel weet wordt de rechterkant van ons lichaam gestuurd door de linkerhersenhelft, en vice versa. Als we de baby links vasthouden, zetten we dus de rechterkant van ons brein aan het werk. En dat deel is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties, maar ook voor gezichtsherkenning. Als je dus naar de baby op je linkerarm kijkt, koppel je als het ware emoties aan het gezichtje van het kind, met een diepere band als resultaat. 

Met andere woorden: een baby aan de linkerkant helpt om de band tussen jou en het kind te versterken. Heb jij hier al eens bewust over nagedacht? En welke kant is van nature jouw voorkeur?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Shrimp

  Ik draag ook gewoon links omdat ik m’n rechterhand nodig heb voor andere dingen 🤣

 • Charliecharlie

  Dit klinkt allemaal heel spannend maar ik draag m’n kind toch veelal rechts, omdat ik dan mijn linkerhand vrij heb. Ik ben linkshandig. Bovendien zit onze trapleuning links. Zou er misschien ook mee te maken kunnen hebben ;)

 • EmmySylvester

  En dat is dus juist precies waarom ik spullen (ik heb geen kind) juist links draag, omdat ik zo rechtshandig als de piete ben

 • jjma

  Ja ik doe alles met links, schrijf alleen met rechts maar ik draag mijn kind ook altijd rechts😉

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

0 leden zijn nu online
Aanmelden