Twee onder de twee: een grote chaos? Welnee!

Twee onder de twee: een grote chaos? Welnee!
 • in Kinderen
 • 4
 • 22984
 • 08/04/2022

“De overgang van nul naar één kind is veel minder heftig dan die van één naar twee kinderen!” en “twee kinderen onder de twee? Dat is toch verschrikkelijk zwaar?” Twee opmerkingen die ik regelmatig voorbij heb horen komen en waardoor ik even getwijfeld heb zelf binnen korte tijd na de eerste voor een tweede kindje te gaan.

Mijn zoon was nog geen jaar toen ik ‘twee onder de twee ervaring’ intypte op Google. Ik kwam op allerlei fora terecht waar ervaringsdeskundigen losgingen. De reacties varieerden flink. Waar de ene moeder letterlijk zei wel eens spijt te hebben van haar keuze voor een tweede zo snel op de eerste, was een ander in de wolken om dezelfde beslissing. Zoveel mensen, zoveel ervaringen dus.

Mijn dochter werd 21 maanden na mijn zoon geboren, dus ik heb ook twee kinderen onder de twee gehad. Ik vond dat eigenlijk heel erg meevallen. En wel hierom:

Verschoonfabriek

Voor een vieze luier draaide ik al ruim anderhalf jaar mijn handen niet meer om. Het was dus ook geen shock om daar na de geboorte van mijn kleine meisje weer aan te beginnen. Soms was ik gedurende een aantal uur non-stop luiers aan het verschonen. Verstand op nul en gaan!

Speelgoed

Alle speelgoed van mijn zoontje was nog binnen handbereik toen mijn dochter de mogelijkheid ontwikkelde haar handjes te gebruiken. Momenteel zwemt ze dan ook te midden van de knuffels, rammelaars en knisperdoekjes die ooit naar hartelust ondergekwijld zijn door haar grote broer.

Jaloezie

Nu weet ik niet of het aan het zachtaardige karakter van mijn ventje, of aan zijn leeftijd ligt. Maar hoe dan ook: wij hebben geen last gehad van jaloezie. Geen seconde heeft mijn zoontje raar op zijn zusje gereageerd. Vanaf het moment dat ze in haar knalroze Maxi-Cosi ons huis binnen gedragen werd, werd ze door haar grote broer overladen met liefde. Ze krijgt aaitjes over haar bolletje, kusjes en als er wat kwijl of spuug om haar mondje zit, komt Big Bro to the rescue met een hydrofieldoek.

Ik heb ooit eens gelezen dat kinderen onder de twee nog flexibel genoeg zijn om een dusdanige verandering in de gezinssamenstelling gewoon te accepteren.

Lees meer: de overgang van één naar twee kinderen, hoe ging dat?

Slaapjes

Mijn peuter slaapt nog iedere middag zo’n drie uur lang, als hij in zijn slaapzakje in een bedje wordt gelegd. Heerlijk, die ‘pauze’! Ik heb op dat moment dan ook alle tijd voor zijn zusje. Bovendien is het voor haar ook fijn dat we in de middag altijd gewoon thuis zijn, zodat ook zij even lekker rustig kan slapen.

Babyspullen

De kinderstoel, box, Maxi-Cosi, kinderwagen en andere babyspullen stonden allemaal nog niet op zolder te verstoffen. Bovendien maakte de peuter net niet meer gebruik van zijn babyuitzet. Alles was dus meteen gereed voor Baby2!

Ja, het is een hoop werk om twee kinderen onder de twee bezig te houden. Maar volgens mij is het niet meer werk dan twee kinderen entertainen die een groter leeftijdsverschil hebben. Aan elk leeftijdsverschil zitten voor- en nadelen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Spencer

  2 onder de 1! Zijn nu 7&8, 3 weken per jaar hebben ze dezelfde leeftijd! Heerlijk! Zelfde interesses, redelijk dezelfde bedtijden, zelfde kleding(maat), kunnen goed spelen met elkaars vriendjes,snel uit de luiers...

  Zou het zo weer doen!

 • Mammavaneenmeisje

  Drie onder de drie, nog leuker! ☺️

 • Barbamammie79

  Vertel!

 • Mammavaneenmeisje

  Het is zo gezellig. De oudste 2 hebben een eigen ritme en de 3e gaat er gewoon in mee. Tijdens de zwangerschap kon ik s’middags fijn even liggen. ‘S ochtends hadden wij geen gehaast met school. De band tussen de kinderen is zo bijzonder, ze zijn stapelgek op elkaar. Als de een wat uitvreet staat nummer twee erbij en vice versa. De jongste wordt plat geknuffeld door de andere twee. Het eerste wat ze s’ochtends doen is om elkaar roepen en zodra het kan naar elkaar toe! 🥰

  Tussen de oudste en middelste zit 12 maanden en tussen de middelste en jongste 18 maanden.

  Dus eigenlijk is het 3 in 2,5 jaar tijd! ☺️

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50