Waarom kinderen en kunst een goede combinatie is 

Waarom kinderen en kunst een goede combinatie is 

Kinderen hebben een rijke fantasie. Soms vraag je jezelf af, hoe komen ze op zulke originele ideeën? Hoe leuk is het als je hun fantasie kan stimuleren en blijven prikkelen. Samen kunst kijken én maken helpt hier enorm bij. Lees hier waarom.  

Voordelen voor het kind 

Bezig zijn met kunst kan al heel goed bij jonge kinderen. Voor het kind levert het zelfs meerdere voordelen op. Daarbij is het fijn dat kunst heel breed is. Je kan naar kunst kijken, maar ook zelf maken en je hebt het in allemaal verschillende soorten uitingen.  

•    Het kindje leert zichzelf uit te drukken. Alles wat er in dat kleine koppie afspeelt, wordt vertaald naar een klein kunstwerkje. Het uitdrukken en beschrijven van gevoel gaat het kind later makkelijker af 
•    Empathie wordt groter. Door naar kunst te kijken op verschillende manieren is het kind onbewust bezig met inleven en bedenken van een verhaal. Het inlevingsvermogen wordt hier dus veel groter door. 
•    Denk aan de fijne motoriek van het kind. Als je samen kunst gaat maken, is het kind bezig met zijn handen om iets moois op papier te zetten. Dit stimuleert de motoriek 
•    Het gebruiken en leren van verschillende materialen. Ontdekken wat voor texturen er zijn, verbreedt de kennis van je kleintje.  
•    En uiteraard wordt de verbeelding groter. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan.  

Kunst in je directe omgeving 

Je hoeft niet met je kind naar een museum te gaan om kunst te zien. Loop is naar buiten en tip: kijk vooral omhoog. Veel mensen zijn gefocust op het naar voren of beneden kijken. Zodra je de lucht in kijkt, zie je ineens alle mooie gebouwen in zoveel verschillende stijlen. Dit is ook zeker de moeite waard om even bij stil te staan. 

Nabespreken 

Bespreek ook altijd even na met je kind wat je gezien hebt. Als jullie samen een mooi schilderij bekeken hebben of een mooi gebouw hebben gespot, praat hier dan even samen over. Dit zorgt ervoor dat het kind een eigen mening vormt en later sterker in z’n schoenen staat. Ook kom je er gelijk achter wat voor voorkeuren je kleintje heeft. 

Musea voor peuters 

Lijkt het je leuk om samen met je kindje naar een museum te gaan? Dan hebben we hier een paar leuke musea op een rijtje gezet, die juist leuk zijn voor kleine kinderen. 

•    Nemo museum in Amsterdam 
•    Nijntje museum in Utrecht 
•    Kinderboekenmuseum Den Haag 
•    Spoorwegmuseum Utrecht 
•    Villa Zebra in Rotterdam 

Zelf maken 

Is het niks voor jullie om naar een museum te gaan? Dan kan je altijd thuis lekker aan de slag met het maken van leuke kunstwerkjes. Bij het maken van een werkje gaat het ook om de trots die een kind ervaart als het af is. Tip: heb je al heel veel knutselwerkjes liggen, creëer dan jullie eigen museum door de werkjes op te hangen en samen langs te lopen. 

Lees ook:

Hoe vaak speel jij met je kind? 
Laat je kinderen zelf leren origineel en creatief te zijn 

Bron: lkca

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50