Waarom je niet te lang je kinderwens uit moet stellen

Waarom je niet te lang je kinderwens uit moet stellen

Er zijn altijd genoeg redenen te bedenken waarom je beter nog even kunt wachten met kinderen. Je bent net lekker carrière aan het maken bijvoorbeeld. Of je vriend en jij willen nog een mooie, lange reis maken naar Thailand, Zuid-Amerika of Australië. Of jullie willen simpelweg nog even genieten van elkaar; zonder strakke slaapschema’s en oppasbuurmeisjes die op het laatste moment afzeggen.

De kans is groot dat jij ook veel van dit soort dingen hebt afgewogen voordat je besloot die pilstrip in de prullenbak te gooien. Of wat natuurlijk ook kan: je komt de vader van je kinderen maar niet tegen. Wellicht dat je relatie ineens stukloopt op je 31e en die échte ware maar niet voorbij lijkt te komen. Op sommige dingen heb je nu eenmaal geen of weinig grip.

Bij Evelien (35) was dit bijvoorbeeld het geval. “Ik kwam pas vrij laat de vader van m’n kinderen tegen. Puur pech. Ik wist namelijk al heel m’n leven dat ik jong moeder wilde worden, maar op een gegeven moment was ik bang dat ik een OK-vrouw (Ongewild Kinderloos) zou worden toen ik op m’n 33e nog steeds als single door het leven ging. Ik zag mijn kinderwens steeds meer in gevaar komen, maar ik kon er vrij weinig aan doen behalve daten. Heel. Veel. Daten. Wat heb ik veel kansloze avonden op Tinder gezeten zeg! Uiteindelijk ben ik dat jaar de ware tegengekomen en gelukkig wilde hij ook snel kinderen dus na een halfjaar zijn we ervoor gegaan. En we hebben geluk gehad: binnen een halfjaar was ik zwanger - en heel erg opgelucht.”

Mijn tip? Hoewel je niet alles in je leven kunt plannen, probeer toch een beetje te kijken naar de lange termijn. Sukkel niet te lang aan met iemand van wie je weet: dat gaat niet de vader van mijn kinderen worden. Blijf niet denken: kinderen kan altijd nog. Want helaas, dit is gewoon niet het geval. 

Lees ook:
Wacht niet te lang met eicellen invriezen

Vruchtbaarheidsproblemen

Want als jij eenmaal besluit om voor een kindje te gaan, wil het niet zeggen dat je binnen drie maanden bij de verloskundige zit voor je eerste echo. Heb je jarenlang de pil geslikt? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam van slag is en het bijvoorbeeld een jaar (!) nodig heeft om haar eigen cyclus weer op gang te krijgen. Dit is zeker niet altijd het geval, maar dit kan wel. Maar ook als je een regelmatige cyclus hebt, zijn er nog steeds tal van factoren waardoor je wellicht niet 1, 2, 3 zwanger wordt. Hoe vaak ik het wel niet om me heen zie dat relatief jonge en gezonde vrouwen uiteindelijk via IVF of hormooninjecties pas na een aantal jaren eindelijk een positieve zwangerschapstest in handen hebben... Om gek van te worden!

Manon (32) bijvoorbeeld kent het ontpilprobleem als geen ander. “Toen ik op m’n 31e stopte met de pil werd ik niet ongesteld. Ik had gehoord dat de dokter hier pas na een halfjaar wat mee doet, dus ik heb gewoon gelogen: na twee maanden heb ik een afspraak gemaakt en gezegd dat ik al een halfjaar met de pil gestopt was, maar nog niet ongesteld geworden was. Ik ben toen direct naar de gynaecoloog doorverwezen en uiteindelijk was ik na zeven maanden - via de natuurlijke weg - zwanger. Gelukkig, want ik voelde die biologische klok constant in m’n hoofd tikken, ook al riep ik nog zo hard dat het allemaal heus wel goed kwam. Van binnen maakte ik me ontzettend zorgen. Ik had overal gelezen dat je vruchtbaarheid na je dertigste heel erg afneemt. Inmiddels mag ik me gelukkig mama noemen.”

Wachtlijsten

Vooral als je de dertig gepasseerd bent, neemt je vruchtbaarheid inderdaad snel af. Vrouwen tot 30 jaar hebben ongeveer 25% kans om direct zwanger te worden. 30% raakt zwanger na drie maanden proberen en 80 tot 90% is binnen een jaar zwanger. Deze kansen zijn echter gehalveerd op je 35e en dalen nog verder zodra je richting de 40 gaat. Waarom? Je houdt steeds minder eicellen over; elke dag verdwijnen er eicellen in je lichaam. De kans wordt dus een stuk groter dat het langer gaat duren.

Daarbij is het zo dat als je echt het traject van IVF- of ICSI-behandelingen in moet, hier óók nog eens een wachtlijst voor is. Ook kun je natuurlijk maar één keer per maand bevrucht worden, wat maakt dat je gewoon vaak heel snel heel veel tijd kwijt bent. Tip: ga je richting de 35? Doe net als Manon en lieg tegen de dokter. Ga al wat eerder en zég dat je al een jaar bezig bent. 

Zonder je bang te willen maken: denk op tijd na of je kinderen wilt en wanneer. Over het algemeen is het fijner als dat kleine hummeltje iets eerder komt dan verwacht, dan iets later...

Hoe is jouw ervaring hiermee?

Reageer op dit artikel

reacties (13) Stuur een bedankje


 • Ekyam83

  Wij zijn 2 jaar bezig met 2 miskramen. Ik ben ondertussen 36. Mijn (bijna) man pas met 33 tegengekomen. In het ziekenhuis is na de laatste keer gezegd dat ze pas verder gaan kijken bij 38 jaar. Dat komt omdat ik net binnen een jaar weer zwanger werd. Helaas liep dat dus ook mis. Liegen tegen de dokter heeft echt geen zin. Beetje vreemde tip ook. Ze vragen altijd naar je voorgeschiedenis. Meestal ook met bloedprikken,dus dan zouden ze toch ook zien dat er nog restanten van pilgebruik in bloed zitten.....

 • Philou

  Ik snap er niks van. Waarom wordt er een tip gegeven om te liegen tegen de dokter?? Die regel is er toch niet voor niets lijkt me?

 • MamaJL

  Eens! Ik vind dat vreemd. Er is geen reden te gaan rommelen met hormonen als dat niet nodig is toch?

 • Noralien

  Lieg tegen de dokter???

 • JMLL

  Serieus? Een tip geven om tegen de dokter te liegen en verzinnen dat je al een jaar bezig bent!? Wauw wat een slecht advies. Dat kan echt niet.

  En heel oneerlijk voor de stellen die al écht langer bezig zijn en die pas na een wat langere tijd doorverwezen worden!!

 • MamaJL

  Niet alleen oneerlijk. Het lijkt me ook gewoon ongezond. Er staat niet voor niets een jaar voor.

 • Barbamammie79

  Lieg tegen de dokter

 • MamaJL

  Ja, en ieder jaar dat advies nog eens herhalen.

 • Linda-veronique

  Ik kwam mijn commentaar uit 2016 ook al tegen. Volgens mij lezen ze dat niet....

 • B756

  Nou echt hoor, dat eindeloze herhalen van al die artikelen is zo irritant. En deze mocht in 2016 al de prullenbak in, raar artikel

 • Linda-Veronique

  " Tip: ga je richting de 35? Doe net als Manon en lieg tegen de dokter. Ga al wat eerder en zég dat je al een jaar bezig bent. " Wat een advies!!!! Lekker voor de statistieken: Over een paar jaar krijg je te lezen dat vrouwen steeds vaker niet meer ongesteld worden na het stoppen van de pil. Ook niet heel eerlijk voor de mensen die al wel lang wachten en daardoor misschien in een vervolgtraject achter jouw (jante ongeduld) op een wachtlijst komen te staan. 2 maanden zeg.... wat een kol

 • raingirl

  tegenwoordig willen we iets en zullen het ook gelijk moeten krijgen. men stopt met de pil en als je dan niet naar een paar maanden zwanger bent dan rennen we massaal naar de dokter want geduldig kunnen we niet zijn. ik snap dat elke ronde er 1 teveel is maar als je je verdiept hoe een zwangerschap tot stand komt en hoe groot de kans is dat er iets mis kan gaan (bij bevruchting, innesteling, celdeling, etc) is het een groot wonder dat het toch goed gaat en dat wij er mogen zijn. het is goed om dit onder de aandacht te brengen in de hier-en-nu-maatschappij maar liegen over hoelang je al de wens hebt is niet het antwoord. dat vind ik een beetje de onderliggende suggestie van dit artikel. ook al ben je 35 +. een goede arts zal je dan eerder doorverwijzen omdat hij ook weet dat de kansen afnemen.

 • kiwibaby4

  Lekker verwoord wel, alsof 'op tijd beginnen' HET antwoord is voor ongewenst kinderloze stellen... ' zo'n traject vruchtbaarheidsbehandeling wil je echt het liefst voorkomen.' Voorkomen?? Really??? Nogal kort door de bocht niet? Not impressed is an understatement....

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50