Waarom is IVF razend populair in Denemarken?

Waarom is IVF razend populair in Denemarken?

Wat IVF betreft is Denemarken een van de voorlopers in de wereld. In dat land worden de meeste baby’s die via deze vruchtbaarheidsbehandeling geboren. Waarom is IVF zo populair in Denemarken?

Maar liefst 10 procent van de kinderen in Denemarken is via IVF of een spermadonor verwekt. Iedereen in dat land kent wel iemand die via IVF een kind heeft gekregen en erover praten is allesbehalve een taboe.

Lees ook:
Dit zijn jullie ervaringen met IVF

Single moeder

Pia Crone Christensen is moeder van een tweejarig meisje dat via IVF en een spermadonor ter wereld kwam en een van de steeds groter worden groep single vrouwen is die gebruik maakt van de liberale IVF-regels in Denemarken. Ze vertelt aan de BBC dat het niet lukte om een geschikte partner te vinden om kinderen mee te krijgen en besloot om er alleen voor te gaan toen ze 39 was.

“Ik vind het geweldig dat vrouwen de keus hebben om zwanger te worden als ze dat willen. Ik denk niet dat het probleem ligt bij vrouwen die geen man willen, maar dat mannen juist zich niet vast willen leggen om een kind te krijgen. Het komt erop neer dat je het of in je eentje moet doen of geen kinderen krijgen.”

IVF

“Ik had het geluk dat ik in een keer via IVF zwanger werd. Toen ik beviel, was ik zo dankbaar. Ik zat in de kapel van het ziekenhuis en moest huilen. Ik had een plek nodig om mijn dankbaarheid te tonen."

Ook vertelt ze dat er helemaal niet moeilijk over wordt gedaan als je een kind via IVF probeert te krijgen of hebt gekregen. “Je hoeft geen hechte relatie met iemand te hebben om daarover te praten”, aldus Christensen.

Lees ook:
Gynaecoloog over vruchtbaarheid: 'Vrouwen te snel behandeld met IVF'

Reden populariteit IVF

Professor Claus Yding Anderson van het Universitair Ziekenhuis Kopenhagen, maakte deel uit van het team dat IVF naar Denemarken bracht. Volgens hem heeft de populariteit van de vruchtbaarheidsbehandeling alles te maken met de genereuze vergoeding die de overheid geeft.

“Het laat zien dat we een gezondheidssysteem hebben dat zich uitbetaalt. Alles wat een behandeling is, is in Denemarken gratis. Er was een nationale discussie dat ons gezondheidssysteem zorg droeg over een neus die de ene kant op boog, of oren die uitstaken: zaken waarbij je in feite niet ziek bent. Dus het was duidelijk om te zeggen: ‘Natuurlijk moeten we IVF daar ook aan toevoegen.’ Het geld groeit niet aan de bomen in Denemarken, maar dit is het Scandinavische systeem. Iedereen is bereid om veel belasting te betalen, maar iedereen plukt er de vruchten van.”

Maar hij wijst erop dat er naast het geld dat de overheid vergoedt ook controle moet zijn over wie er in aanmerking komt voor IVF. Alleen ouders die geschikt zijn, komen in aanmerking. En wat er dan onder geschikt valt is niet officieel beschreven. Wat wel duidelijk is, is dat vrouwen ouder dan veertig geen vergoeding van de overheid krijgen voor een IVF-behandeling en ook via particuliere wegen kunnen vrouwen boven de 45 jaar geen IVF-behandeling krijgen. In Nederland ligt de leeftijdsgrens voor een IVF-behandeling op 50 jaar.

Succes

De vruchtbaarheidsbehandeling industrie in Denemarken is een van de meest succesvolle ‘exportproducten’ en het land heeft ook de grootste spermabank ter wereld, die klanten over de hele wereld helpt.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50